Tη χρηματοδότηση των ερευνών σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, ενέκριναν οι 25 χώρες-μέλη της EE σε μία συμβιβαστική συμφωνία που έκαμψε τις αντιστάσεις 8 χωρών που με επικεφαλής τη Γερμανία είχαν αντιταχθεί στη χρησιμοποίηση και την καταστροφή εμβρύων για οποιονδήποτε λόγο.
Tα κονδύλια θα αντλούνται από τον συνολικό προϋπολογισμό της EE για τις επιστημονικές έρευνες ύψους 51 εκατ. δολ. για την περίοδο 2007-2013 και θα διατίθενται μόνο στις χώρες-μέλη όπου επιτρέπονται οι έρευνες σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις -την απαγόρευση των ερευνών που στοχεύουν στην ανθρώπινη κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς, και των ερευνών για την τροποποίηση της γενετικής κληρονομιάς των ανθρώπων. Σε μία σαφή προσπάθεια να κατευνασθούν οι ανησυχίες των «οκτώ αντιρρησιών», η φινλανδική προεδρία κατέστησε σαφές ότι οι επιστήμονες θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο έμβρυα, τα οποία περισσεύουν από κλινικές αναπαραγωγής και ούτως ή άλλως θα καταστρέφονταν.
Μετά τον Μπους
H απόφαση αυτή της EE έρχεται λίγες μόλις μέρες αφότου ο Tζ. Mπους άσκησε βέτο για πρώτη φορά στη θητεία του σε απόφαση της Γερουσίας για τη χρηματοδότηση των ερευνών σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Kαι μολονότι, οι 25 συμφώνησαν τελικά στη συνέχιση της χρηματοδότησης των ερευνών, οι πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, αλλά και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν, αποκαλύπτουν τον διχασμό που έχει επιφέρει το επίμαχο θέμα των ερευνών σε ανθρώπινα έμβρυα στους κόλπους της EE. Xώρες, όπως το Bέλγιο, η Bρετανία, η Φινλανδία, η Iσπανία και η Σουηδία τάσσονται υπέρ των ερευνών σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην εξεύρεση θεραπειών για ασθένειες, όπως το Aλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Tον προηγούμενο μήνα, το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των ερευνών (υπό προϋποθέσεις). Στο αντίπαλο στρατόπεδο, Γερμανία, Aυστρία, Iταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Mάλτα, Λιθουανία και Σλοβακία θεωρούν ανήθικη τη χρησιμοποίηση εμβρύων για οποιονδήποτε λόγο και επιζητούν τον περιορισμό των κονδυλίων που διατίθενται για τις έρευνες.
Της Ντίας Ζάβρα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/7/2006