ΜΕ 378 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ, 262 κατά και 15 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σημαντικές αλλαγές στην Οδηγία για το ωράριο εργασίας, με πολλές όμως δικλίδες ασφαλείας υπέρ των εργαζομένων, που προτάθηκαν και ψηφίσθηκαν από την Ευρωβουλή ως τροπολογίες.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων BBC, το κείμενο που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος η επιτροπή Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην Οδηγία που ισχύει ως τώρα για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας.
Η βασική αλλαγή, που επέρχεται στο ισχύον σήμερα καθεστώς υπολογισμού του χρόνου εργασίας, είναι ότι η βάση υπολογισμού του γίνεται τώρα ετήσια, αντί του τετραμήνου που ισχύει τώρα. Αυτό σημαίνει περισσότερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας, σε ετήσιο πλέον επίπεδο.
Ετσι, ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να φθάνει έως και στις 48 ώρες για διάστημα αρκετών μηνών, με το νέο δεδομένο ότι η συνολική εξομάλυνση των ωρών εργασίας στο 40ωρο, εβδομαδιαίως, θα γίνεται σε ετήσια πλέον βάση, αντί της τεραμηνιαίας, με τη σύμφωνη όμως γνώμη του εργαζομένου.
Για τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία για το ωράριο, όπως την Ελλάδα, οι αλλαγές θα επηρεάσουν πρωτίστως όσους εργάζονται πολλές ώρες, αλλά ορισμένες μόνο εποχές του έτους. Τώρα ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να ζητεί από τον εργαζόμενο να δουλεύει εντατικά για οιοδήποτε διάστημα μέσα στο χρόνο και στη συνέχεια να εξομαλύνει το ωράριο σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας προσωπικής «αυτοεξαίρεσης» (opt-out) των εργαζομένων, από την εφαρμογή της νέας Οδηγίας. Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα της προσωπικής εξαίρεσής τους από την εφαρμογή της ετήσιας εξομάλυνσης του χρόνου εργασίας τους.
Η τροποποιημένη οδηγία πρέπει πάντως στη συνέχεια να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πράγμα που μάλλον αναμένεται να γίνει σχετικά εύκολα. Οπως και έχουν τα πράγματα, η νέα Οδηγία θα εφαρμοσθεί και μάλιστα σύντομα, διότι στόχος είναι η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Οπως είναι γνωστό, η Ευρώπη -και περισσότερο από όλους η Ελλάδα- «κατηγορείται» από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, για άκαμπτες διαδικασίες στην αγορά εργασίας, γεγονός που ενοχοποιείται για την απουσία ξένων επενδύσεων.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 12 Μαϊου 2005 07:00