Τέσσερις ερευνητές από τη Θεσσαλονίκη (Νικόλαος Κακλάνης, Κωνσταντίνος Βότης, Κωνσταντίνος Μουστάκας και Δημήτριος Τζοβάρας), από την ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ, δημιούργησαν ένα ειδικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης και τύφλωση να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να διαβάζουν κείμενα και να «βλέπουν» φωτογραφίες μέσω της αφής.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του makthes.gr, η ανακάλυψή τους κατέκτησε το πρώτο βραβείο (Judges Award) στον διεθνή διαγωνισμό «Web Accessibility Challenge», χορηγός του οποίου ήταν η Microsoft. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου W4A 2010 στις 26-27 Απριλίου 2010 στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Το επιστημονικό άρθρο με το οποίο η ομάδα του ινστιτούτου συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει τίτλο: «2:30 μμ 4/5/2010».
Η συγκεκριμένη εφαρμογή αφορά σε τυφλούς ανθρώπους, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο μέσω αφής. Ουσιαστικά ό,τι υπάρχει σε μια ιστοσελίδα μετατρέπεται σε τρισδιάστατο εικονικό αντικείμενο (για παράδειγμα, μπάλα, ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, αστέρι) και ο χρήστης το αγγίζει μέσω ειδικής απτικής συσκευής που διαθέτει έναν βραχίονα και ένας είδος στιλό, τα οποία αντικαθιστούν το ποντίκι του υπολογιστή. Καθώς ο χρήστης αγγίζει το αντικείμενο, ακούγεται παράλληλα και η περιγραφή του από ένα ειδικό μηχάνημα.
Η υλοποίηση του προγράμματος διήρκεσε τουλάχιστον τρία χρόνια και η χρηματοδότησή του εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα AEGIS. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν πραγματοποιηθούν και οι τελικές αλλαγές, θα αρχίσει η προσπάθεια για εμπορική εφαρμογή του προγράμματος.