Με καθυστέρηση, δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο το οποίο εκδόθηκε από τη Διεθνή των Ανθρώπων με Αναπηρίες. Το κείμενο εστάλει από τη Διεθνή σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις που σχετίζονται με ανθρώπους με αναπηρίες.
Γιατί να πάρουμε μέρος;
Στις 9 και στις 12 Ιουνίου, θα γίνουν για τέταρτη φορά εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και θα εκλεγούν 556 ευρωβουλευτές από τα 12 Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θητεία τους θα διαρκέσει 5 χρόνια.
Παραδοσιακά οι Ευρωπαϊκές εκλογές έχουν μεγάλα ποσοστά αποχής. Σε ορισμένες χώρες ψηφίζει μόνο το 40% των ψηφοφόρων. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι νιώθουν πολύ μακρινή και περιττή την ψήφο τους για κάποιο βουλευτή στο Στρασβούργο.
Ωστόσο, οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν έχουν την άνεση να αγνοήσουν την Ευρώπη. Πρώτα απ’όλα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει 56 εκατομμύρια λίρες στερλίνες, που προέρχονται από τους φόρους των πολιτών της, σε διάφορα προγράμματα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και κάποια ειδικά σχεδιασμένα για τους ανθρώπους με αναπηρίες όπως το HELIOS, το TIDE και το HORIZON και δεύτερον γιατί η Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει δώσει μεγάλη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν όχι μόνο να ελέγξουν εξονυχιστικά τους προϋπολογισμούς, αλλά τώρα θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να ζητήσουν νέα νομοθεσία και να θέσουν ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μη εισαγωγή νομοθεσίας.
Είναι σημαντικό οι άνθρωποι με αναπηρίες να κάνουν τα θέματα που τους απασχολούν Ευρωπαϊκά θέματα.Πρόσφατο παράδειγμα από την Ολλανδία δείχνει πώς οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι μπορούν να επηρεάσουν το πολιτικό πρόγραμμα. Ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ολλανδίας έχασε από τη δύναμή του εξαιτίας της πολιτικής του στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης, που αφορούσε κυρίως τους ηλικιωμένους, Το γεγονός αυτό το ανάγκασε να επανεξετάσει τις βασικές περιοχές που αφορούσαν τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες όπως και άλλες ομάδες ψηφοφόρων πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις ευρωεκλογές κάνοντας ερωτήσεις στους υποψηφίους, προκαλώντας τους και ψηφίζοντας.
Το άρθρο αυτό δίνει ιδέες για δράση.
Όπως έχει πει ο ευρωβουλευτής Terry Wynn “Έχετε τους πολιτικούς που αξίζετε και αν αξίζετε περισσότερα στα επόμενα χρόνια πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου”.
Πόσο ανοιχτή είναι η διαδικασία των εκλογών στους ανθρώπους με αναπηρίες;
Πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία από την Εταιρεία Σπαστικών της Μεγάλης Βρετανίας έδειξε ότι μόνο 12% των εκλογικών κέντρων είναι πλήρως προσπελάσιμα και πως το 88% είχε ένα ή περισσότερα προβλήματα προσπελασιμότητας που τα καθιστούν απρόσιτα στους ανθρώπους με αναπηρίες που θέλουν να ψηφίσουν. Η έρευνα έδειξε πως μόνο το 13% των εκλογικών κέντρων έχει προσωρινές ράμπες.
Επίσης βρέθηκε πως πολλοί ψηφοφόροι με αναπηρίες αναγκάζονται να ψηφίσουν έξω από τα εκλογικά κέντρα δημοσίως, καθώς δεν μπορούν να μπούν μέσα σε αυτά. Κάποιοι τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να μπούν και πολλοί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις εξαιτίας προβλημάτων προσπελασιμότητας.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι το παράδειγμα της Αγγλίας είναι μοναδικό. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες νιώθουν απογοήτευση και σαν ανεπιθύμητοι πολίτες με τον τρόπο που η πολιτική διαδικασία τους αγνοεί.
Δράση:
Ζητήστε από τους υποψήφιους βουλευτές να φροντίσουν για την προσπελασιμότητα του δικού σας εκλογικού κέντρου. Π.χ. μπορεί ένας ψηφοφόρος με αναπηρία να μπεί στο εκλογικό κέντρο, αν μπεί θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια π.χ. για ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ανάγνωσης.
Θυμηθείτε η ψήφος σας αξίζει και οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν το γεγονός ότι θα ψηφίσετε.
Τι αναφέρουν οι Διακηρύξεις των κομμάτων για τα θέματα της αναπηρίας;
Τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και το Ευρωπαϊκό Κόμμα Δημοκρατικών Μεταρρυθμιστών δεν κάνουν καμία συγκεκριμένη αναφορά στους ανθρώπους με αναπηρίες.
Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε αποσπάσματα από τις Διακηρύξεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόνοια μέχρι τώρα.
Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές:
Η Ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πρέπει να αναπτύξουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες της Ευρώπης. Εργαζόμαστε προς την καθιέρωση υψηλών ελάχιστων κοινωνικών κριτηρίων ποιότητας στην Ε.Ε.
Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα:
Είμαστε δεσμευμένοι σε μια διεθνή τάξη που εγγυάται το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου παντού. Το διεθνές εμπόριο πρέπει να λειτουργεί όλο και περισσότερο σε αυτά τα πλαίσια που διασφαλίζουν κοινωνική πρόνοια και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Ευρωπαϊκό Κόμμα Φιλελευθέρων, Δημοκρατικών και Μεταρρυθμιστών:
Κάθε πολιτική θα πρέπει να βασίζεται στην ίση μεταχείριση των ατόμων χωρίς κανενός είδους διακρίσεις. Κάθε άτομο που έχει την εθνικότητα ενός από τα κράτη μέλη είναι πολίτης της Ενωσης θα πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια αστικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αν κατοικεί.
Η Disability Intergroup
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει μια ομάδα βουλευτών που ασχολούνται με θέματα αναπηρίας που ονομάζεται Διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Disability Intergroup).
Αυτή η Επιτροπή είναι διακομματική και διακρατική και καλύπτει όλους τους τύπους αναπηρίας. Προς το παρόν συναντάται κάθε δύο μήνες στο Στρασβούργο και συζητά τα θέματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλαμβάνει ανάλογη δράση.
Για παράδειγμα θέτει ερωτήματα στο Κοινοβούλιο, θέτει ερωτήματα στους υπεύθυνους της Κομμισιόν και καταθέτει προσαρμογές νομοθεσίας και αναφορών. Επίσης εργάζεται προς την κατεύθυνση της συνέχισης των προγραμμάτων όπως το TIDE, το HORIZON και το HELIOS. Διατηρεί σχέσεις με τις οργανώσεις ανθρώπων με αναπηρίες και είναι κρίσιμος ο ρόλος της στη διασφάλιση της Κοινοτικής υποστήριξης του προγράμματος HELIOS II. Αρκετά σημαντικά μέλη της Επιτροπής αυτής όπως και ο πρόεδρός της ο ευρωβουλευτής Derek Prag θα παραιτηθούν μετά τις εκλογές του Ιουνίου για αυτό είναι σημαντικό να μπούν νέοι ικανοί ευρωβουλευτές στην Επιτροπή αυτή.
Δράση:
Οι οργανώσεις των ανθρώπων με αναπηρίες των κρατών μελών μπορούν να βοηθήσουν γράφοντας στους νέους και τους παλιότερους ευρωβουλευτές ζητώντας τους να πάρουν μέρος στην Επιτροπή αυτή και να τονίσουν πόσο σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στα θέματα της αναπηρίας στο Κοινοβούλιο.
Στείλτε πληροφορίες σχετικά με τις οργανώσεις σας και για τα θέματα που θέλετε να διεκδικήσουν για λογαριασμό σας. Μπορείτε να τους γράφετε στη διεύθυνση:European Parliament, rue Belliard 97-113, 1040, Brussels, Belgium.
Τι μπορείτε να κάνετε.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι οργανώσεις των ανθρώπων με αναπηρίες στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές:
1. Παρακολουθήστε τις συγκεντρώσεις των υποψηφίων και θέτετε ερωτήματα όσον αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες π.χ.: Τι θα κάνει ο υποψήφιος για να προωθήσει τα συμφέροντα των ανθρώπων με αναπηρίες αν εκλεγεί; Τι βήματα θα ακολουθήσει, για να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες με αναπηρίες της Ενωμένης Ευρώπης θα έχουν πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα; Θα ζητήσουν νομοθεσία εναντίον των διακρίσεων απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρίες από την Κομμισιόν; Κάντε σύντομες ερωτήσεις και πάνω στο θέμα και επικεντρωθείτε σε Ευρωπαϊκά παρά σε εθνικά θέματα.
2.Δομήστε ένα ερωτηματολόγιο για θέματα αναπηρίας και στείλτε το στους υποψηφίους, για να έχετε τη γνώμη τους. Δημοσιεύστε τα αποτελέσματα.
3. Οργανώστε μια συγκέντρωση με τους υποψηφίους και ζητήστε να δηλώσουν τι θα κάνουν προς όφελος των ανθρώπων με αναπηρίες αν εκλεγούν.
Απόδοση στα Ελληνικά από την Αφροδίτη Μπάκα.