Τα πρώτα «ανταλλακτικά» για το ανθρώπινο σώμα αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Βρετανό γιατρό που εφάρμοσε πρώτος τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Κρίνοντας από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται ο τομέας της λεγόμενης «αναγεννητικής ιατρικής», που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να δημιουργούν καρδιές, ήπαρ και νεφρά από τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς προς αντικατάσταση των οργάνων που έχουν νοσήσει, ο 82χρονος Ρόμπερτ Εντουαρντς θεωρεί ότι πολύ σύντομα δεν θα χρειάζεται να γίνονται μεταμοσχεύσεις.
«Σε λίγο καιρό θα είναι εφικτή η αναγέννηση του εγκεφαλικού ιστού ή ακόμα και των ανθρώπινων άκρων» εξηγεί ο Εντουαρντς, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα γονίδια που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. «Το μόνο που μένει να βρούμε τώρα, είναι πώς θα τα ενεργοποιήσουμε ξανά», προσθέτει.
Η σαλαμάνδρα είναι το μοναδικό σπονδυλωτό που μπορεί να αναγεννήσει ένα άκρο του από το τμήμα που απομένει στο σώμα της ύστερα από ακρωτηριασμό, και αυτό χάρη στο γεγονός ότι μπορεί να παράγει το λεγόμενο βλάστημα -μια συστάδα βλαστοκυττάρων ικανών να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σε όργανα ή μέλη- και μετά την ενηλικίωσή της. Οι ειδικοί μελετούν έτσι τον οργανισμό της, προκειμένου να βρουν πώς μπορούν να ενεργοποιήσουν το βλάστημα και στον ανθρώπινο οργανισμό.
www.madata.gr 5/5/2008