Στα τέλη Ιουνίου, μια ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας Metron Analysis, αποκάλυψε πως περίπου 8 στους 10 Αθηναίους θεωρούν δημόσιο κίνδυνο άτομα που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Πιο επικίνδυνοι θεωρούνται οι χρήστες ουσιών, οι αποφυλακισμένοι και οι μετανάστες, ενώ 3% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί δημόσιο κίνδυνο τους σωματικά ανάπηρους!
H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΙΣΤΙΓΜΑ ΑΘΗΝΑ Νέο παράθυρο» του Δήμου Αθηναίων, σε δείγμα 600 κατοίκων της Αθήνας, ηλικίας 18 ετών και άνω. Τις ομάδες μελέτης της έρευνας αποτέλεσαν τα άτομα με ψυχική ασθένεια, οι μετανάστες, τα άτομα με σωματική αναπηρία, οι αποφυλακισμένοι, οι άστεγοι, οι χρήστες ουσιών και τα άτομα που πάσχουν από AIDS.
Από τους 600 ερωτώμενους, οι 30 απάντησαν ότι ανήκουν και οι ίδιοι σε μια από τις παραπάνω ομάδες, ενώ το 57,9% δήλωσε ότι δεν έχει επαφές με καμία από τις ομάδες μελέτης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως «κανένας» από το 89% των Αθηναίων δεν συναναστρέφεται με σωματικά ανάπηρους.
Στην ερώτηση κατά πόσο αποτελούν δημόσιο κίνδυνο η κάθε μία από τις επτά αυτές ομάδες, οι ερωτώμενοι, σε ποσοστό 15% απάντησαν ότι οι χρήστες ουσιών είναι «πάντα» δημόσιος κίνδυνος, 46% των ερωτώμενων θεωρεί πάντα ή σχεδόν πάντα δημόσιο κίνδυνο τους αποφυλακισμένους, ενώ ακολουθούν οι μετανάστες που συγκεντρώνουν το 43% των αρνητικών απαντήσεων και οι ψυχικά ασθενείς, με 35%. Οι οροθετικοί (HIV/AIDS), αποτελούν δημόσιο κίνδυνο πάντα ή σχεδόν πάντα σύμφωνα με το 26%, οι άστεγοι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο σύμφωνα με το 18%, ενώ υπάρχει κι ένα 3% που πιστεύει ότι οι σωματικά ανάπηροι είναι δημόσιος κίνδυνος!
Επιπλέον, το 26% των ερωτώμενων, απάντησε πως οι σωματικά ανάπηροι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές, ενώ το 4% των ερωτώμενων στο ερώτημα για το αν θα καθόταν σε λεωφορείο δίπλα σε κάποιο άτομο από τις ομάδες αυτές, απάντησε ότι μάλλον δεν θα καθόταν ή σίγουρα δεν θα καθόταν δίπλα σε κάποιον σωματικά ανάπηρο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, ο υψηλότερος δείκτης κοινωνικής απόστασης σημειώνεται κατά 81% προς τους χρήστες ουσιών, ακολουθούν οι ψυχικά ασθενείς με 62%, οι αποφυλακισμένοι με 54%, οι οροθετικοί με 46%, οι άστεγοι με 38%, οι μετανάστες με 31% και οι σωματικά ανάπηροι 10%.
30-6-2009