Δυνατότητα χορήγησης σύνταξης από εργατικό ατύχηµα σε συνταξιούχο λόγω γήρατος του ΙΚΑ

Διαβάστε την παρακάτω εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. που είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Αφορά τις δυνατότητες για χορήγηση σύνταξης από εργατικό ατύχημα σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που εργάζονται μετά την συνταξιοδότησή τους. Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
Σ78/2/25-1-05
«Σχετικά µε τη δυνατότητα χορήγησης σύνταξης από εργατικό ατύχηµα σε συνταξιούχο λόγω γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο οποίος εργάζεται µετά τη συνταξιοδότηση του, ασφαλιζόµενος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».
Σχετ.:
α) Το µε αρ. πρωτ. 127045/Φ52-3/31.5.1972 Γενικό Έγγραφο β) Η Εγκύκλιος 3/2001 γ) Το µε αρ. πρωτ. Σ81/35/18.9.2001 Γενικό Έγγραφο

1. Με το ανωτέρω (α) σχετικό Γενικό Έγγραφο έγινε δεκτό ότι, ενόψει της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 29 του ΑΝ 1846/51, όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 9 του Ν. 4476/65, µε την οποία δεν απαγορεύεται η αναγνώριση και άλλου συνταξιοδοτικού δικαιώµατος (µε έκδοση δεύτερης απονεµητικής πράξης), παρά µόνο η καταβολή δύο συντάξεων στον ίδιο συνταξιούχο από προσωπική του εργασία, είναι δυνατή, για λόγους ίσης µεταχείρισης, η χορήγηση της συµφερότερης παροχής λόγω εργατικού ατυχήµατος ή επαγγελµατικής νόσου, εφόσον συντρέχουν, βεβαίως, και οι λοιπές νόµιµες προϋποθέσεις, και σε συνταξιούχο λόγω γήρατος, ο οποίος παρέχει εργασία που υπάγεται στην ασφάλιση του κλάδου συντάξεως του Ιδρύµατος.
Αυτό το δικαίωµα δε έγινε δεκτό, στο ίδιο ανωτέρω Γενικό Έγγραφο, ότι υφίσταται παράλληλα µε τη δυνατότητα που δίνεται από τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 29 του ΑΝ 1846/51 για συνυπολογισµό των ηµερών εργασίας που πραγµατοποίησαν οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος µετά τη συνταξιοδότηση τους και για επανυπολογισµό του ποσού της σύνταξης που χορηγήθηκε από αυτή την αιτία.

2. ‘Όπως είναι γνωστό, σύµφωνα µε την παρ. 4 του άρθρου 63 του Ν. 2676/99, η οποία ισχύει από 5.1.2001, για να προσαυξηθεί το ποσό της σύνταξης του εργαζόµενου συνταξιούχου γήρατος ή για να θεµελιώσει αυτός νέο συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε το χρόνο που εργάστηκε και για τον οποίο ασφαλίστηκε στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ µετά τη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του για όσο χρονικό διάστηµα εργάζεται ασφαλιζόµενος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ο συνταξιούχος δικαιούται να ζητήσει και ο ίδιος την αναστολή καταβολής της σύνταξης του, από την έναρξη της νέας του απασχόλησης και µετά (όχι όµως εκ των υστέρων να επιστρέψει τα ποσά συντάξεων που λάµβανε παράλληλα), οπότε ο χρόνος της απασχόλησης του λαµβάνεται υπόψη τόσο για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης όσο και για τη θεµελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, σύµφωνα µε τις διατάξεις των παρ. 9 και 10 του άρθρου 47 του Ν. 2084/92.
Εξάλλου και ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας, ο οποίος εργάζεται µε όρους ασφαλιστικής αναπηρίας, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ηµέρες που εργάστηκε µετά τη συνταξιοδότηση του, είτε για να προσαυξήσει το ποσό της σύνταξης του είτε για να θεµελιώσει νέο συνταξιοδοτικό δικαίωµα (σχετ. β).
Εποµένως, η διαφορά ανάµεσα στο συνταξιούχο γήρατος και το συνταξιούχο λόγω αναπηρίας, οι οποίοι εργάζονται µετά τη συνταξιοδότηση τους και επιθυµούν να αξιοποιήσουν το χρόνο ασφάλισης τους, είναι ότι ο πρώτος έχει αυτή τη δυνατότητα µόνο αν έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του για το χρονικό διάστηµα που εργάζεται.
Συνεπώς, για το συνταξιούχο λόγω γήρατος που εργάζεται χωρίς αναστολή της καταβολής της σύνταξης του, ο χρόνος απασχόλησης δεν είναι συντάξιµος.
Έτσι, στην περίπτωση που υποστεί εργατικό ατύχηµα κατά τη διάρκεια αυτής της απασχόλησης, δεν είναι δυνατόν να µετατρέψει τη σύνταξη λόγω γήρατος σε σύνταξη λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχηµα.

3. Στο σηµείο αυτό θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουµε τα ακόλουθα:
Η αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης µετά τη συνταξιοδότηση είναι δυνατό να πραγµατοποιηθεί τόσο στην περίπτωση που η αναστολή είναι υποχρεωτική και διενεργείται οίκοθεν από την Υπηρεσία (όταν εφαρµόζεται η διάταξη του άρθρου 63 του Ν. 2676/99 για τους εργαζόµενους συνταξιούχους που δεν έχουν συµπληρώσει το 55″ έτος της ηλικίας τους και έχουν θεµελιώσει δικαίωµα συνταξιοδότησης µετά την 5.1.1999) όσο και στην περίπτωση που ο ίδιος ο συνταξιούχος υποβάλλει αίτηµα αναστολής της καταβολής της σύνταξης του.
Αντίθετα, στην περίπτωση που γίνεται καταλογισµός ποσού συντάξεων, σύµφωνα µε την παρ. 5 του άρθρου 63 του Ν. 2676/99, επειδή ο συνταξιούχος παρέλειψε να δηλώσει, ως όφειλε, την απασχόληση του (τελευταίο εδάφιο παρ. 5 άρθρου 63 Ν. 2676/99), ο χρόνος για τους µήνες που καταλογίζονται ποσά συντάξεων δεν είναι συντάξιµος. Και τούτο διότι δεν συσχετίζεται η έννοια της αναστολής µε την έννοια του καταλογισµού, παρά το γεγονός ότι και οι δύο περιπτώσεις ισοδυναµούν µε στέρηση του ποσού της σύνταξης.

4. Σύµφωνα µε την ισχύουσα ασφαλιστική νοµοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι δυνατόν να θεµελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωµα λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχηµα µε µία και µόνο ηµέρα ασφάλισης.
Κατά τη µηχανογραφική διαδικασία που τηρείται για τις αναγγελίες των µεταβολών στη Μηχανογράφηση, συνήθως µεσολαβεί χρονικό διάστηµα τριών µηνών για την ενεργοποίηση κάθε αναγγελίας. Το ίδιο συµβαίνει και στις περιπτώσεις που πρέπει να αναγγελθεί αναστολή της καταβολής ποσού σύνταξης για τους εργαζόµενους συνταξιούχους.
Εποµένως, στις περιπτώσεις που επαληθεύεται ο ασφαλιστικός κίνδυνος (εργατικό ατύχηµα) κατά το χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί µεταξύ της ηµεροµηνίας κατά την οποία υποβάλλεται από το συνταξιούχο η δήλωση περί απασχόλησης (και, βέβαια, µετά την ηµεροµηνία αυτή) και της ενεργοποίησης της αναγγελίας της µεταβολής (αναστολή της σύνταξης), δηλαδή της µηχανογραφικής τακτοποίησης, µπορεί να γίνει δεκτό ότι η αναστολή υφίσταται κατά το χρόνο επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
Αυτή η αποδοχή δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης κατά το κρίσιµο χρονικό διάστηµα που προαναφέραµε, στην περίπτωση που συνταξιούχος
λόγω γήρατος αξιώνει τη µετατροπή της σύνταξης του σε σύνταξη λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχηµα, δηλαδή για τη θεµελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι ευνόητο ότι εξακολουθούν µεν να ισχύουν οι σχετικές οδηγίες του (α) σχετικού Γενικού Εγγράφου περί της δυνατότητας χορήγησης της πλέον συµφέρουσας συνταξιοδοτικής παροχής, όµως πλέον υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προεκτέθηκαν στο παρόν έγγραφο.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …