Στο 1,76 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Τοπικής Πρωτοβουλίας Απασχόλησης για την «Καταπολέμηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης σε φθίνουσες περιοχές του Νομού Χαλκιδικής (Βόρεια και Κεντρική Χαλκιδική)», που εντάσσεται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων στη Νομαρχία Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δράσεων των παρακάτω κατηγοριών:
1. Δράσεις Συμβουλευτικής για την προετοιμασία ένταξης στην αγορά εργασίας 230 ατόμων και την υποστήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης, καθώς και δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
Η συμμετοχή στη Συμβουλευτική είναι υποχρεωτική για όλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας δράσεων που ενδέχεται να συμμετέχουν στη συνέχεια και οι οποίες μπορούν να είναι:
2. Δράσεις προώθησης στην απασχόληση μέσω:
* επιχορήγησης επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για 130 άτομα,
* επιδότησης της αυτοαπασχόλησης 20 ατόμων για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης (νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες),
* επιδότησης 50 ατόμων, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (stage)
3. Υλοποίηση από πιστοποιημένα ΚΕΚ 5 προγραμμάτων κατάρτισης για 83 άτομα, διάρκειας 270 ωρών έκαστο.
4. Δράσεις παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη 34 ατόμων ευπαθών κοινωνικά ομάδων πληθυσμού.
Αποδέκτες
Ι. Αμεσα ωφελούμενοι: 230 άνεργα άτομα ευπαθών κοινωνικά ομάδων (νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ.).
II. Επιχειρήσεις, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
III) Ανεργοι ή/και εργαζόμενοι (υποαπασχολούμενοι ή ετεροαπασχολούμενοι), που διαθέτουν τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και ειδικότητες για να απασχοληθούν από τους φορείς, στην παροχή υπηρεσιών «Συμβουλευτικής» ή / και «Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών».
Περιοχή εφαρμογής
Νομός Χαλκιδικής (Βόρεια και Κεντρική Χαλκιδική).
Οροι και προϋποθέσεις
Ι. Αμεσα ωφελούμενοι των δράσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Παρέμβασης:
1. Οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο θα πρέπει:
* να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ,
* να έχουν περάσει από τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης από εργασιακό σύμβουλο του Κέντρου Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) ή της Τοπικής Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΤΥΑ) του ΟΑΕΔ, όπου είναι εγγεγραμμένοι, και να έχουν εφοδιαστεί με το ειδικό παραπεμπτικό,
* να έχουν επιλεγεί από την Τριμελή Επιτροπή Επιλογής να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Παρέμβασης.
2. Οι υποαπασχολούμενοι, δηλαδή όσοι εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, θα πρέπει:
* να αποδεικνύουν εγγράφως μηνιαίες αποδοχές μικρότερες από τέσσερα πέμπτα (4/5) του βασικού μισθού, όπως ορίζεται στη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της τρέχουσας χρονικής περιόδου, ή ετήσιο εισόδημα μικρότερο από το γινόμενο του βασικού μισθού, όπως ορίζεται στη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της τρέχουσας χρονικής περιόδου – επί 12 μήνες και προσαυξημένο με όλες τις νόμιμες επιπλέον αποδοχές (επιδόματα, δώρα κ.ά.),
* να έχουν επιλεγεί από την Τριμελή Επιτροπή Επιλογής να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Παρέμβασης.
Ολοι οι συμμετέχοντες στο Σχέδιο περνάνε υποχρεωτικά από τη δράση Συμβουλευτικής.
ΙΙ. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν επιχορήγηση για νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει:
* Να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για ανέργους, οι οποίες να είναι πρόσθετες και να αντιπροσωπεύουν καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.
* Να διατηρήσουν το προσωπικό τους (το παλιό ως και το επιχορηγούμενο) τουλάχιστον για 6 μήνες (αν είναι ΜΜΕ) ή για 12 μήνες (αν είναι μεγάλη επιχείρηση), μετά το τέλος της περιόδου που επιχορηγήθηκαν για τις νέες θέσεις εργασίας.
* Λοιποί όροι που ορίζονται από τον ΟΑΕΔ με σχετική εγκύκλιο.
Η απόλυση του προσωπικού από την επιχείρηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος stage (9 μήνες) χωρίς αντικατάσταση εντός 30 ημερών, συνεπάγεται διακοπή του.
Η τελική επιλογή των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ή / και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) γίνεται με ευθύνη της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής.
ΙΙΙ. Οσοι επιθυμούν να απασχοληθούν στους φορείς παροχής υπηρεσιών «Συμβουλευτικής» ή «Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών», θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Τα εξειδικευμένα στελέχη: να είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανθρωπιστικών σπουδών ή κοινωνικών επιστημών, με εμπειρία στην παροχή παρεμφερών υπηρεσιών τουλάχιστον ενός έτους για τους φορείς Συμβουλευτικής και τριών ετών για τους φορείς Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.
Το διοικητικό προσωπικό: να είναι άτομα με ικανότητα και εμπειρία στην ηλεκτρονική διαχείριση αρχείων.
Ο αριθμός των ατόμων και οι συγκεκριμένες ειδικότητες προσδιορίζονται από σχετική προκήρυξη.
Τι χρηματοδοτείται
* Η διοργάνωση των συνεδριών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, δράσεων πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
* Η δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας για ανέργους και τα άτομα ευπαθών κοινωνικά ομάδων (π.χ. τα άτομα με αναπηρία κ.ά.).
* Η δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων από νέους ελεύθερους επαγγελματίες (αυτοαπασχόληση).
* Η υλοποίηση των προγραμμάτων προκατάρτισης και κατάρτισης στα πιστοποιημένα ΚΕΚ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλοποίησης των προγραμμάτων από τα ΚΕΚ, της καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος και των αμοιβών για την πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις ή φορείς).
* Η καταβολή αμοιβής για την πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής πείρας και δεξιοτήτων (stage).
* Η παροχή Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.
Είδος ενίσχυσης
1. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση σε νέες θέσεις εργασίας, για 18 μήνες (σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ή για 24 μήνες (σε μεγάλες επιχειρήσεις) με τα εξής ποσά:
* 16 ευρώ/ημέρα για κάθε μισθωτό πλήρους απασχόλησης,
* 8 ευρώ/ημέρα για κάθε μισθωτό μερικής απασχόλησης (από 4 ώρες και πάνω ημερησίως),
* 20 ευρώ/ημέρα για κάθε μισθωτό άτομο σε μειονεκτική θέση,
* 24 ευρώ/ημέρα για κάθε μισθωτό άτομο με ειδικές ανάγκες.
2. Επιχορήγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή η αυτοαπασχόληση των ανέργων που υπάγονται στο πρόγραμμα και δημιουργούν τη δική τους μικρή επιχείρηση, με τα παρακάτω ποσά:
* 9.000 ευρώ για κάθε νέο – νέα ελεύθερο επαγγελματία,
* 10.000 ευρώ για κάθε άτομο που είναι σε μειονεκτική θέση ή που δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
* 12.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
3. Καταβολή επιδόματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας – stage (για 9 μήνες, 22 ημέρες ανά μήνα), ως εξής:
* Για τους ασκούμενους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: 25 ευρώ μεικτά / ημέρα
* Για τους ασκούμενους αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 21 ευρώ μεικτά / ημέρα.
4. Καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος στους συμμετέχοντες στα προγράμματα κατάρτισης ως εξής:
* 3,50 ευρώ μεικτό ανά ώρα κατάρτισης – στους ανέργους με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος ανεργίας,
* 5,00 ευρώ μεικτό ανά ώρα κατάρτισης – στους καταρτιζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού,
* 1,80 ευρώ μεικτό ανά καταρτιζόμενο υποαπασχολούμενο.
Ειδικά για τους επιδοτούμενους ανέργους, γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κατάρτιση συνυπολογίζεται στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους.
5. Καταβολή επιχορήγησης στις επιχειρήσεις ή φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ύψους μέχρι 1,80 ευρώ μεικτό ανά ώρα πρακτικής εξάσκησης για κάθε καταρτιζόμενο που συμμετέχει σ’ αυτή.
Πληροφορίες
Επωνυμία: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής
Τοπικές Υπηρεσίες ή/και Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης ΟΑΕΔ του Νομού Χαλκιδικής
Χειριστής: Αργύριος Λαφαζάνης
Διεύθυνση: Διοικητήριο, 63100 Πολύγυρος
Τηλέφωνο: 23710 22312
Email: nomarxia@hal.forthnet.gr
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005 07:00