Ο Επίτροπος για την Απασχόληση, Λάζλο Άντορ, σε δήλωσή του μέσα στο καλοκαίρι, με αφορμή την παρούσα δημοσιονομική κρίση, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη, επισήμανε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης των συνταξιοδοτικών συστημάτων, τα οποία δεν αντέχουν πλέον την πίεση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία προχωρεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη, αλλά και της Ουγγαρίας η οποία κατάργησε την 13η σύνταξη. Ωστόσο, ο Επίτροπος διευκρίνισε πως την ευθύνη για τη μεταρρύθμιση την έχουν τα κράτη-μέλη και ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι να υπαγορεύσει την εναρμόνιση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τον Ούγγρο Επίτροπο, η οικονομική και δημοσιονομική κρίση πιέζει όσο ποτέ για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, γιατί προστίθεται στο δημογραφικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι από το 2012 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά και το 2030 θα αντιστοιχούν δύο εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο (σήμερα είναι τρεις προς έναν).
Οι εναλλακτικές που προτείνει είναι: είτε να αυξηθούν τα έτη εργασίας, είτε να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθούν οι εισφορές, προκειμένου να επιβιώσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.