Εκθεση – κόλαφο για το ελληνικό κοινωνικό σύστημα κοινοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές αρχές.
Στον απολογισμό των πεπραγμένων της τελευταίας διετίας για «την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση» διαπιστώνει μείωση της απασχόλησης (παρά τη μεγάλη ανάπτυξη), υψηλότατα επίπεδα φτώχειας και ανεργίας και τεράστιες ιδιωτικές δαπάνες υγείας που προκαλούν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.
Η Κομισιόν ζητεί μάλιστα, μέσω της έκθεσής της, από την κυβέρνηση να δεσμευθεί για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο είχε προτείνει στο παρελθόν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά «ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη δέσμευση».
Προτρέπει επίσης να εξασφαλιστούν περισσότερες και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες ειδικά προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει πολύ υψηλό ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες, το ίδιο και το ποσοστό φτώχειας που φτάνει στο 20% του πληθυσμού. Η δαπάνη του κράτους για υγεία είναι πολύ χαμηλή και έτσι ο πολίτης αναγκάζεται να δαπανά περίπου το ίδιο ποσό (900 ευρώ ετησίως) από την τσέπη του για εξετάσεις και περίθαλψη.
Δεν αναβαθμίστηκαν
Επισημαίνεται στην έκθεση ότι ακόμη δεν έχουν αναβαθμιστεί όπως θα έπρεπε οι υπηρεσίες που παρέχονται προς ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Για να αλλάξει η εικόνα αυτή συστήνεται να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δαπανών κοινωνικής προστασίας, η στήριξη της διά βίου μάθησης και η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας κατά της φτώχειας. Ζητείται η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης.
Το σημαντικότερο πρόβλημα κατά το κοινοτικό όργανο εντοπίζεται στο πεδίο της απασχόλησης. Οπως εξηγεί, παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, το ποσοστό απασχόλησης στο σύνολο του πληθυσμού παραμένει πάρα πολύ χαμηλό. Στους ώριμους ηλικιακά εργαζόμενους μάλιστα μειώθηκε το 2004, αποκλίνοντας από τους στόχους που έχουν τεθεί στη διαδικασία της Λισαβόνας.
Οπως εξηγείται, η χαμηλή απασχόληση, μαζί με την πολύ υψηλή εισφοροδιαφυγή (που δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση να θέσει σε έλεγχο) οδηγεί μεταξύ άλλων σε μεγάλες «περιπέτειες» και το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που με τις εισφορές τους θα χρηματοδοτήσουν τις μελλοντικές συντάξεις. Γι’ αυτό και ζητεί την ένταξη ολοκληρωμένης πρότασης για τη στήριξη του ασφαλιστικού στο Εθνικό Σχέδιο Απασχόλησης, η οποία σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, απουσιάζει.
Δ.Κ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 05/03/2006