Στην Ουαλία της Μεγάλης Βρετανίας καταγράφτηκαν 132 εγκλήματα μίσους εναντίον ατόμων με αναπηρία την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους με αναπηρία δηλώνουν ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, καθώς πολλά είναι εκείνα που δεν αναφέρονται ή δεν αναγνωρίζονται ως εγκλήματα μίσους.
Σχετική αναφορά στο BBC της φιλανθρωπικής εταιρείας “Scope” (που αφορά άτομα με εγκεφαλική παράλυση) περιγράφει πως από τις 50 επιθέσεις που γίνονται εναντίον ανθρώπων με αναπηρία, μόνο μία καταγράφεται ως έγκλημα μίσους. Η εταιρεία πιέζει για αποτελεσματικότερη κατηγοριοποίηση των εγκλημάτων που γίνονται με κίνητρο την εχθρικότητα, ώστε να επιτευχθεί μια πιο αυστηρή ποινικοποίηση τέτοιων συμβάντων.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, μια ποινή μπορεί να γίνει αυστηρότερη εάν διαπιστωθεί κίνητρο μίσους σε κάποιο κακούργημα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν ασκούνται κατηγορίες με βάση αυτή τη νομοθεσία, καθώς είτε η αστυνομία δεν αναγνωρίζει το έγκλημα ως πράξη μίσους, είτε τα θύματα δεν μπορούν να το αντιληφθούν ή να το εκφράσουν ως έγκλημα με κίνητρο το μίσος έναντι της αναπηρίας τους.
Η αστυνομία της περιοχής “Gwent” διοργάνωσε πρόσφατα ένα συνέδριο με σκοπό την ενημέρωση για την άμεση αναγνώριση των εγκλημάτων μίσους, ενώ επίσης συστάθηκαν ειδικές ανεξάρτητες επιτροπές για κακουργήματα εναντίον των ανθρώπων με αναπηρία.
Ιούλιος 2009