Ελάχιστοι ήταν πανελλαδικά οι Δήμοι που έστειλαν στο Υπ. Εσωτερικών στοιχεία για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που έλαβαν μέτρα στην κατεύθυνση αυτή, όπως κλήθηκαν στα πλαίσια του «Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους» που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο το περασμένο καλοκαίρι.
Οι υποχρεώσεις των ΟΤΑ και οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στους δήμους έχουν οριστεί εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμό οικ.52487 (ΦΕΚ:Β/18/15-1-2002), καθώς και σύμφωνα με τα καθήκοντα των Μονάδων Προσβασιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ, όπως συστήθηκαν με το Π.Δ. 13/2005 (ΦΕΚ Α/11/20-1-2005). Ωστόσο, ελάχιστες προσπάθειες έχουν γίνει για την καταγραφή των εμποδίων και την λήψη ολοκληρωμένων μέτρων στους δήμους, ενώ σε πολλούς ΟΤΑ οι Μονάδες Προσβασιμότητας είτε υπολειτουργούν είτε είναι ανύπαρκτες.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι Δήμοι κλήθηκαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις προσβασιμότητας, ακολουθώντας τις τρεις φάσεις του προγράμματος. Περίπου 70 Δήμοι από ολόκληρη τη χώρα, μπήκαν στη διαδικασία να απαντήσουν και ακόμα λιγότεροι προέβησαν στην εφαρμογή του προγράμματος.
Οι Δήμοι κλήθηκαν εκ νέου να στείλουν στοιχεία μέσα στον Μάρτιο 2010, για να ενημερώσουν για την επόμενη φάση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, οι Δήμοι καλούνται να απαντήσουν:
- Εάν τηρούνται οι διατάξεις του ΚΟΚ μέσω αυστηρού ελέγχου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Δημοτική Αστυνομία, Τροχαία), της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια, στις ράμπες και στους ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.
- Εάν αφαιρέθηκαν τα εμπόδια τα οποία βρίσκονται στο επιλεγμένο δίκτυο των αλυσίδων πρόσβασης.
- Εάν ανατέθηκαν μελέτες για τη διαμόρφωση ή ανακατασκευή πεζόδρομων και πεζοδρομίων.