Επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους να εντάξουν τον έλεγχο των εξελιγμένων τεχνολογιών με καινοτόμους τρόπους στις καθημερινές μας ζωές. Ο έλεγχος συσκευών με την κίνηση του οφθαλμού είναι μία μόνο από τις πολλές τεχνολογίες που έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στο ευρύ κοινό.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία, οι ερευνητές Lai Wei και Huosheng Hu παρουσίασαν μια νέα συσκευή ελέγχου ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου χωρίς χέρια.
Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρομυογραφικά σήματα και έγχρωμη απεικόνιση των κινήσεων του προσώπου για να εντοπίζει κινήσεις των ματιών και του σαγονιού. Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 5 πρότυπους συνδυασμούς κινήσεων, οι οποίοι χαρτογραφήθηκαν σε 5 εντολές ελέγχου. Με δοκιμή σε συνθήκες προσομοίωσης, οι ερευνητές κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο μέσα σε περιβάλλον γραφείου.
Ο βιομετρικός έλεγχος κίνησης, όπως πχ. ο έλεγχος που επιτυγχάνεται με τις κινήσεις του οφθαλμού, φαίνεται πως βοηθά σημαντικά ανθρώπους με σοβαρές κινητικές αναπηρίες, όπως κάκωση νωτιαίου μυελού, τετραπληγία, ημιπληγία και ακρωτηριασμό. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η χρήση ενός παραδοσιακού joystick δεν είναι εφικτή, γι’ αυτό οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις που θα δώσουν περισσότερη ελευθερία.
Το πρόσωπο προσφέρει ένα αξιόλογο πεδίο δράσης για την ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου συσκευών – οι απεικονίσεις του προσώπου παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των προθέσεων του χρήστη από τον υπολογιστή.
Οι δυο ερευνητές αξιοποίησαν τις κινήσεις του σαγονιού που γίνονται όταν κάποιος μασάει, για να καθορίσουν τις εντολές. Το σύστημα των εντολών περιείχε την εντολή συνεχόμενης κίνησης με 3 κινήσεις του σαγονιού, τη μεμονωμένη κίνηση, 2 διαδοχικές κινήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν άλλες 2 εντολές κινήσεων σε συνδυασμό με το «κλείσιμο» του αριστερού και του δεξιού οφθαλμού.
Οι πέντε αναγνωρίσιμες κινήσεις του προσώπου εφαρμόστηκαν σε μια συσκευή ελέγχου σε ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, σχεδιασμένης αντίστοιχα με τις κινήσεις ενός χειροκίνητου joystick, που μετέφραζε τις κινήσεις του προσώπου σε 6 κινήσεις ελέγχου του αμαξιδίου: κίνηση προς τα εμπρός, προς τα αριστερά, προς τα δεξιά, όπισθεν, μείωση ταχύτητας και φρενάρισμα.
Οι βιομετρικές συσκευές, οι συσκευές δηλαδή που βασίζουν τη λειτουργία τους στον βιομετρικό έλεγχο, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν όλο και περισσότερο στο άμεσο μέλλον, για τη διευκόλυνση των λειτουργιών και δραστηριοτήτων χειριστών αναπηρικών καθισμάτων.
Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Απρίλιος 2011