Τον περασμένο Μάρτιο, στη Διεθνή Εκθεση Τεχνολογίας CeBit, που διεξήχθη στο Ανόβερο, μια αυστριακή εταιρεία με την ονομασία G.TEC παρουσίασε εφαρμογές της τεχνολογίας BCI (Brain-Computer Interface), που επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν με τη σκέψη τους διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων τεχνητής ευφυΐας.
Η εταιρεία υλοποίησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία με τη συμβολή ερευνητών από διεθνή πανεπιστήμια και ινστιτούτα στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος που ονομάζεται Presenccia. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία φιλικότερου περιβάλλον για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Οι εφαρμογές του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε ένα εικονικό οικιακό περιβάλλον και περιελάμβαναν διάφορες καθημερινές λειτουργίες, όπως το άνοιγμα των φώτων, η αλλαγή καναλιών στην τηλεόραση ή το άνοιγμα μιας πόρτας. Το εγχείρημα βασίστηκε σε ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που απεικονίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω ηλεκτρόδιων τοποθετημένων πάνω στο κρανίο, και συστήματα υπολογιστών που λαμβάνουν και επεξεργάζονται τα σήματα του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, έπειτα από ένα χρονικό διάστημα εξοικείωσης, κάθε τέτοιο σύστημα έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει και να αναγνωρίζει τα πρότυπα λειτουργίας της νευρωνικής δραστηριότητας που παράγεται όταν ο χρήστης σκέφτεται να προβεί σε μια ενέργεια, όπως το άνοιγμα μιας συσκευής.
Σημειώνουμε πως είναι πρώτη φορά που με τη δύναμη της σκέψης είναι εφικτός ο έλεγχος μιας πληθώρας έξυπνων συσκευών μέσα στο σπίτι σε μια τηλεπαθητική αλληλεπίδραση μεταξύ των ενοίκων του σπιτιού και των ίδιων των συσκευών.
7/6/2009