Από την έναρξη λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη το 1969, η έννοια και η πρακτική της προσφοράς στο ανάπηρο παιδί και την οικογένειά του αποτελεί το βασικό και ίσως το μοναδικό κομμάτι λειτουργίας της και αντιμετωπίζεται με προσήλωση. Άλλωστε το μότο «βήματα ζωής για το παιδί με αναπηρία» είναι για την ΕΛΕΠΑΠ θεμέλιος λίθος και κινητήριος δύναμη του θεραπευτικού προγράμματος που εφαρμόζεται. Ένα πρόγραμμα που δεν αντιμετωπίζεται ως μια αποσπασματική φιλανθρωπική δράση, αλλά ως ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικό πρόγραμμα ουσιαστικής προσφοράς, θεραπείας και αποκατάστασης για το σύνολο των περιθαλπομένων.
Η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια συνολικής έκτασης 3.000 τμ με περιβάλλοντα χώρο 9 στρεμμάτων στους Ελαιώνες Πυλαίας. Μηνιαία εξυπηρετεί περίπου 250 παιδιά και τις οικογένειές τους, και για το σκοπό αυτό διαθέτει:
Ιατρική ομάδα, που αποτελείται από 2 Ορθοπεδικούς, Παιδονευρολόγο, Παιδίατρο/Αναπτυξιολόγο, Νευρολόγο, και Οφθαλμίατρο και υποστηρίζεται από Νοσηλεύτρια.
Θεραπευτικά Τμήματα για Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Υποστηρικτική Τεχνολογία (μέσω ηλ. υπολογιστών), Λογοθεραπεία, Θεραπευτική κολύμβηση, Μουσικοθεραπεία, Ηλεκτροθεραπεία, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και Ψυχοκινητική. Τμήμα Ψυχοπαιδαγωγικής Έρευνας και Παρέμβασης στα παιδιά και Συμβουλευτική Γονέων. Κοινωνική Υπηρεσία για την σωστή καθοδήγηση της οικογένειας στην αντιμετώπιση κοινωνικών και ασφαλιστικών προβλημάτων.
Η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης της παιδικής αναπηρίας, μεγαλώνει, τόσο σε νέες παροχές, όσο και σε εγκαταστάσεις και επιστημονικό προσωπικό.
Ως γνωστό το τελευταίο μόνο χρόνο η ΕΛΕΠΑΠ ενέταξε στο αποκαταστασιακό της πρόγραμμα τρία νέα θεραπευτικά τμήματα: το τμήμα μουσικοθεραπείας, το τμήμα υποστηρικτικής τεχνολογίας και το εργαστήριο ανάλυσης βάδισης.
Μετά την οριστική ένταξη της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μέτρο 3.2 με το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» το Παράρτημα ολοκλήρωσε 3 μεγάλα έργα: α)αντικατέστησε και ανανέωσε τον θεραπευτικό της εξοπλισμό, β)τοποθέτησε σε όλους τους χώρους κλιματιστικά συστήματα, και γ)δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο ανάλυσης βάδισης. Έτσι η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε ένα από τα πλέον σύγχρονα θεραπευτικά κέντρα ανοιχτής νοσηλείας στην Ελλάδα, ανταγωνιζόμενη επάξια τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
ΝΕΟ Εργαστήριο Ανάλυσης βάδισης
Η ανάλυση βάδισης είναι μια διαγνωστική μέθοδος ιδιαίτερα καινοτόμα, κατά την οποία γίνεται καταγραφή της κίνησης του ασθενούς, με την χρήση καμερών και ηλ. υπολογιστών και τρισδιάστατη απεικόνιση αυτής της καταγραφής στον Η/Υ και τέλος ανάλυση των δεδομένων από ειδικό λογισμικό. Έτσι δίνεται η δυνατότητα αυτής της εξέτασης στον Βορειοελλαδικό χώρο (μέχρι τώρα οι ασθενείς έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα), αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η δυνατότητα δίνεται και στις οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες, καθώς η ΕΛΕΠΑΠ ως φιλανθρωπικό σωματείο, καλύπτει το κόστος αυτών των εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΝΕΟ Τμήμα Μουσικοθεραπείας
Στην ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί τμήμα μουσικοθεραπείας από τον Ιανουάριο του 2007 με θεαματικά αποτελέσματα.
Στα παιδιά με κινητικές διαταραχές και καθυστέρηση της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης, η μουσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της αντίληψης και της απόκτησης γνώσης, στη βελτίωση κίνησης, στην ανάπτυξη του λόγου και γενικότερα στην επικοινωνία.
Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας είναι ατομικές και πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο νέο χώρο, εξοπλισμένο με μουσικά όργανα (πιάνο, έγχορδα, πνευστά, ποικιλία κρουστών και μελωδικών οργάνων).
ΝΕΟ Τμήμα Υποστηρικτικής Τεχνολογίας
Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, σε συνδυασμό με τις λύσεις που παρέχει η Υποστηρικτική Τεχνολογία και σε συνδυασμό με τη σωστή αξιολόγηση των αναγκών του ατόμου καθώς και με προσεκτικό εργονομικό και εκπαιδευτικό σχεδιασμό, έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις λειτουργικές δυνατότητες ατόμων με κινητικά προβλήματα. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτών, των εργοθεραπευτών και των λογοθεραπευτών οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι πάνω στις δυνατότητες που παρέχει η Υποστηρικτική Τεχνολογία, τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητες τους. Μέσω του Η/Υ οι δυνατότητες του ατόμου αυξάνονται και βελτιώνεται η ποιότητά τους. Με τη χρήση κατάλληλων λογισμικών και περιφερειακών, μπορεί να υποστηρίξει λειτουργίες που αφορούν στην επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση του ατόμου, στην εργασία, στην ψυχαγωγία και στην εκπαίδευση. Το τμήμα Υποστηρικτικής Τεχνολογίας της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2007.
Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης
Στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2004 το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, το οποίο οργανώθηκε για να καλύψει την εκπαιδευτική και θεραπευτική παρέμβαση σε βρέφη και παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές.
Είναι το μοναδικό κέντρο πρώιμης παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προσφέρει τη λύση του παιδικού σταθμού στους γονείς των παιδιών με αναπηρίες και λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30πμ έως τις 15:00μμ.
Απευθύνεται σε παιδιά από μερικών μηνών έως 5 χρονών με: Κινητικές, Αισθητηριακές και Αναπτυξιακές διαταραχές. Στα οποία παρέχει: Α)Θεραπευτική παρέμβαση από εξειδικευμένο προσωπικό με πρόγραμμα Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας. Β)Αναπτυξιακές — εκπαιδευτικές δραστηριότητες από Ειδικούς παιδαγωγούς με στόχο τον εμπλουτισμό των μαθησιακών εμπειριών και την εξάσκηση των ειδικών ικανοτήτων. Γ)Συμβουλευτική γονέων σε θέματα που σχετίζονται με την φροντίδα και θεραπεία του παιδιού και ειδικότερους τρόπους ανατροφής του.
Για την επόμενη σχολική χρονιά (2007-2008) στο Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης έχουν προκύψει 6 κενές θέσεις (από παιδιά που εντάχθηκαν στο Νηπιαγωγείο) και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οικογένειες με παιδιά που έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο ολοκληρωμένο παιδαγωγικό και θεραπευτικό πρόγραμμα. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με το Ίδρυμα για πληροφορίες / αιτήσεις εγγραφής κλπ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για κάθε αίτηση που αξιολογείται θετικά από την επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος, η οποία και εισηγείται για την ένταξη του παιδιού στο πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ & αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2310318218 & 2310318228, καθώς και στο email: elepapth@otenet.gr