Ελληνικές ταινίες και για κωφούς

«Για μας μέχρι τώρα ήταν ένα μακρινό όνειρο. Σας παρακολουθούσαμε που βλέπατε και ξαναβλέπατε αγαπημένες ελληνικές ταινίες και μεις, ξεκομμένοι από την ελληνική κουλτούρα, αναγκαζόμασταν να καταφεύγουμε στον ξένο κινηματογράφο. Τώρα πια μπορούμε και μεις να δούμε και να καταλάβουμε ταινίες του Βούλγαρη και του Περάκη και άλλων νέων Ελλήνων σκηνοθετών».

Με τα συγκινητικά αυτά λόγια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνος Γαργάλης παρέλαβε χθες το μεσημέρι από τα χέρια του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη ένα πακέτο δέκα ελληνικών ταινιών με υπότιτλους αλλά και περιγραφή θορύβων και μουσικής που, όπως ελπίζουμε, θα γίνουν ανάρπαστες από τους κωφούς συμπολίτες μας. Θα διατίθενται για δανεισμό από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Μυλλέρου 1, τηλ.: 210-5233950) και είναι μία και μία.

«Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» του Ντίνου Δημόπουλου, «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Απ’ το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Τέλος εποχής» του Αντώνη Κόκκινου, «Αντε γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη, «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη, «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και «Peppermint» του Κώστα Καπάκα.

Δεν είναι οι πρώτες ελληνικές ταινίες που υποτιτλίζονται με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το σχετικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ξεκίνησε το 2000, αλλά τώρα, με απαίτηση του Γιώργου Βουλγαράκη και άμεση ανταπόκριση του Γιώργου Παπαλιού, γίνεται θεσμός. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΚ, στο εξής σε όλα τα συμβόλαια που υπογράφει το Κέντρο για διανομή των ταινιών του σε dvd θα υπάρχει σχετικός όρος που θα επιβάλλει τον ελληνικό υποτιτλισμό.

Δεν ήταν η μόνη συγκινητική στιγμή στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των Βουλγαράκη – Παπαλιού στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ. Δεν φτάνει, όμως, η καλή χημεία και συνεννόηση των δύο ανδρών, που φάνηκε χθες για ακόμα μία φορά – «είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τη δουλειά και τη σοβαρότητα που επικρατεί στο Κέντρο», είπε ο πρώτος. Χρειάζονται και γοργά βήματα στον τομέα της οικονομικής στήριξης του ελληνικού σινεμά. Και το Κέντρο από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει λύσεις.

Φορολογικά κίνητρα

Ετσι χθες ο Μάρκος Χολέβας, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, παρέδωσε στον κ. Βουλγαράκη μια πρόταση «για τη δημιουργία μηχανισμού ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής μέσω φορολογικών κινήτρων», το περιβόητο, δηλαδή, και άπιαστο, εδώ και χρόνια, όνειρο του tax shelter, που σκοντάφτει πάντα στην «κλειστή πόρτα του υπουργείου Οικονομικών».

Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Χολέβα, είναι «πολύ απλή και αντιγραφειοκρατική», ενώ συγχρόνως απαντά στον πάγιο φόβο των οικονομικών υπουργείων, που ήταν η «φοροδιαφυγή» με πρόσχημα το tax-shelter. Κι αυτό για τι κάθε ευρώ που θα επενδύεται σε ελληνικές ταινίες από ιδιώτες θα κατατίθεται στο ΕΚΚ, που θα ελέγχει με αυστηρότητα το πέρασμά του κατευθείαν στην παραγωγή. Ο κ. Χολέβας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το tax-shelter, που ισχύει ακόμα και στην καρδιά του καπιταλισμού, δηλαδή τις ΗΠΑ, θα «εξασφαλίζεται το 45% των πόρων μιας ταινίας», ενώ υποστήριξε ότι «αν άμεσα φέρει μείωση φόρων, έμμεσα θα ενισχύσει την απασχόληση και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ. Βουλγαράκης παραλαμβάνοντας την πρόταση επανέλαβε την πάγια θέση του να γίνει η Ελλάδα χώρος προσέλκυσης μεγάλων ξένων κινηματογραφικών παραγωγών (μέσω παροχής φορολογικών κινήτρων, υποδομής κ.λπ.). Κάτι που, όπως είπε, ζηλεύει σε άλλες χώρες, που δεν έχουν «το δικό μας ιδανικό κλίμα», ενώ οι πρόσφατες επαφές του με Ευρωπαίους παραγωγούς στο Φεστιβάλ των Κανών ενίσχυσαν την πίστη του ότι μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Βραβεία στα ξένα

Για την ώρα, πάντως, προέχει η στήριξη του ελληνικού σινεμά, που κάνει αξιοπρεπώς την αντίστροφη πορεία: από δω προς τα έξω. Με πρωτοβουλία του συναισθηματικού Γιώργου Παπαλιού βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο ΥΠΠΟ και δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του υπουργού τρεις Ελληνες σκηνοθέτες, που πρόσφατα κατέκτησαν βραβεία σε σημαντικά ξένα φεστιβάλ: η Λάγια Γιούργου με τη «Λιούμπη» (Φεστιβάλ Χιούστον), η Φωτεινή Σισκοπούλου με τη «Rakushka» και ο Γιώργος Κολόζης με το ντοκιμαντέρ «Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπαρμπα-Λάμπρος» (Φεστιβάλ Golden Knight της Μόσχας»).

ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/07/2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …