Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο με τη χρήση εμφυτευμάτων και ηλεκτροδίων, τα οποία τοποθέτησαν στους πιθήκους για να ελέγχουν τους νευρώνες και τη σπονδυλική στήλη.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε έναν πίθηκο ένα εμφύτευμα που είχε τον έλεγχο 100 νευρώνων του εγκεφάλου του, ενώ χρησιμοποίησαν και έναν δεύτερο ως «άβαταρ», που θα δεχόταν τις εντολές από τον εγκέφαλο του πρώτου. Στον δεύτερο πίθηκο οι ερευνητές εμφύτευσαν 36 ηλεκτρόδια στη σπονδυλική στήλη, ώστε να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο οι διαφορετικοί συνδυασμοί των ηλεκτροδίων θα επηρέαζαν την κίνηση.
Οι επιστήμονες συνέδεσαν τους δύο πιθήκους, τοποθετώντας τον πρώτο σε μια ειδική καρέκλα που βρισκόταν μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή και τον δεύτερο σε διαφορετικό σημείο, με το χέρι του σε έναν μοχλό που ήταν συνδεδεμένος με την οθόνη.
Στην πορεία του πειράματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το «άβαταρ» κινούσε τον μοχλό σύμφωνα με τη σκέψη του πρώτου πιθήκου, αφού ο κέρσορας ακολουθούσε την πορεία που είχε αυτός στο μυαλό του.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν στο 98% των τεστ που πραγματοποίησαν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια θεραπεία ώστε τα άτομα με παράλυση να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο των κινήσεών τους. «Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα άτομα με παράλυση να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση, είπε στο BBC ο δρ Ziv Williams, που συμμετείχε στο πείραμα. Όπως εξήγησε, η παράλυση εμφανίζεται επειδή η βλάβη στη σπονδυλική στήλη διακόπτει τη ροή των πληροφοριών από τον εγκέφαλο προς το σώμα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει ή να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να φάει και να κάνει διάφορες κινήσεις.
Οι επιστήμονες θέλουν να γεφυρώσουν αυτό το κενό και πιστεύουν ότι θα το πετύχουν με την εξέλιξη και την προσαρμογή αυτής της μεθόδου, ώστε τα άτομα με παράλυση να αποκτήσουν απολύτως φυσική κίνηση.
Η έκθεση των ερευνητών δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
naftemporiki.gr