Θεραπείες για ανίατες ασθένειες (όπως οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης και το AIDS), υπόσχεται ο τομέας της Βιοϊατρικής–Αναγεννητικής Ιατρικής, με την οποία ασχολείται εδώ και τρία χρόνια η Α´ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με την οργάνωση ειδικού εργαστηρίου.
Στο άμεσο μέλλον, εξάλλου, η ωρίμανση στο εργαστήριο (in vitro) ωαρίων ενδέχεται να αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την επίτευξη κύησης σε επιλεγμένες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας – γεγονός που θα μειώσει τόσο τη λήψη φαρμάκων από τις γυναίκες όσο και το κόστος της εξωσωματικής, που μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Αναγεννητικής Ιατρικής, καθώς και τα επιτεύγματα του πρωτοποριακού εργαστηρίου, θα συζητηθούν σε συνέδριο που διοργανώνεται στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» 30 και 31 Μαρτίου 2007.
Τα θέματα του συνεδρίου παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Άρης Αντσακλής, διευθυντής της Α´ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Δημήτρης Λουτράδης, υπεύθυνος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της κλινικής και η δρ Ανν Κήσλινγκ, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, Αναγεννητική Ιατρική ονομάζεται ο κλάδος της Ιατρικής στον οποίο ιατρικές παρεμβάσεις στοχεύουν στο να αποκαταστήσουν κατεστραμμένα όργανα.
Με τη χρήση αρχέγονων κυττάρων μπορεί να γίνει ανανέωση κυττάρων και ιστών που καταστράφηκαν από τη γήρανση και από ασθένειες.
ΑΝΑ 30-3-2007