Ο δρ Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Γιάννης Ματσούκας, έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα μπορεί: Μυαλά υπάρχουν») σχετικά με την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την έρευνα που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Τεχνολογικό Πάρκο της Πάτρας. Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει ένα εμβόλιο που υπόσχεται ότι στο μέλλον όχι μόνο θα ανακόπτει την εξέλιξη της σοβαρής αυτής νόσου, αλλά θα είναι σε θέση να τη θεραπεύσει.
Πρέπει να πω ότι μετά από τόσα χρόνια έχει γίνει ένα έργο το οποίο είναι θεαματικό και είμαστε σε ένα δρόμο πολύ κοντά θα έλεγα. Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε πάρει μία έγκριση κλινικών δοκιμών για μία από τις πιο δραστικές ουσίες που έχουμε συνθέσει.»
Το 1994, μαζί με δυο τεταρτοετείς φοιτητές του, ο καθηγητής κ. Ματσούκας δούλεψαν πάνω σε δυο συνθέσεις, δύο πεπτίδια της πρωτεΐνης μυελίνης, τα οποία τα έστειλαν στην Αμερική, στην Πενσυλβάνια, στον καθηγητή βιολογίας Δημήτρη Μόνο. Εκεί διαπιστώθηκε πως οι συνθέσεις είχαν όντως αποτέλεσμα στα πειραματόζωα, δηλαδή αναστέλλουν την ασθένεια σε πειραματικά μοντέλα της ασθένειας. Από τις εκατοντάδες συνθέσεις που έχουν δοκιμάσει μέχρι σήμερα, έχουν καταλήξει σε τρεις, που είναι και οι πιο δραστικές και για τις οποίες συμπίπτουν τα αποτελέσματα από όλα τα διαφορετικά εργαστήρια με τα οποία συνεργάζονται.
Ο κ. Ματσούκας, για τις κλινικές δοκιμές που αναμένεται να συμβούν εντός του επόμενου διαστήματος, αναφέρει: «Στις κλινικές δοκιμές επιβεβαιώνονται ή όχι τα αποτελέσματα που έχουμε προκλινικά. Προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Αισιοδοξούμε ότι όταν θα γίνουν και οι κλινικές δοκιμές θα έχουμε τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα όπως τα προκλινικά.
Να μη λέμε μεγάλα λόγια… αυτή τη στιγμή εγώ αισιοδοξώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο. Και θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα, συγκρίνοντας τις δικές μας συνθέσεις με άλλες συνθέσεις από αυτές που ήδη υπάρχουν έξω, οι δικές μας συνθέσεις προκλινικά είναι καλύτερες, δηλαδή δείχνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό μας δίνει κουράγιο και αισιοδοξία ότι οι δικές μας συνθέσεις θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Δηλαδή της έγκρισης στο τέλος μετά από κλινικές δοκιμές και σαν προϊόν – σα φάρμακο.»
Το προϊόν που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του κ. Ματσούκα ονομάστηκε Ελμυελίνη από τις λέξεις Ελλάδα και Μυελίνη. «Το ονομάσαμε έτσι σημειολογικά-συμβολικά για να δείξουμε ότι εδώ στην Ελλάδα γίνεται μία πολύ σπουδαία έρευνα και ότι αυτό είναι ένα προϊόν MADE IN GREECE.»