Ουάσιγκτον: Τα ανθρώπινα εμβρυϊκά αρχέγονα κύτταρα μπορούν να εμβολιαστούν στις σπονδυλικές στήλες αρουραίων και να καθυστερήσουν μερικά εκ των παραλυτικών συμπτωμάτων της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (γνωστή και ως νόσος Lou Gehrig), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Transplantation.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς με επικεφαλής τον Δρ Βασίλη Κολιάτσο χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένους αρουραίους, οι οποίοι ήταν καθορισμένο να εκδηλώσουν πλάγια μυατροφική σκλήρυνση και να αποβιώσουν. Όπως και οι ασθενείς, τα πειραματόζωα σταδιακά έμειναν παράλυτα και τελικά έπαθαν ασφυξία καθώς οι πνευμονικοί μύες σταμάτησαν να λειτουργούν.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από την σπονδυλική στήλη εμβρύων ηλικίας οκτώ εβδομάδων, που είχαν δωρίσει γυναίκες που είχαν διακόψει την κύηση. Τα συγκεκριμένα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είναι προκαθορισμένο να εξελιχθούν σε ιστούς του νευρικού συστήματος και δεν συνάγουν ανοσοποιητική απόρριψη από τον οργανισμό.
Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τα κύτταρα μόνο στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης των αρουραίων, κυρίως διότι τα τρωκτικά είναι μικρού μεγέθους και η διαδικασία δύσκολη. Επίσης επειδή το ανώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης ελέγχει το ανώτερο μισό του σώματος περιλαμβανομένης της αναπνοής, δεν υπήρχε περίπτωση ίασης των πειραματόζωων.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τελικά τα τρωκτικά εκδήλωσαν τα συμπτώματα της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης και φυσικά απεβίωσαν, αλλά η απαρχή των συμπτωμάτων ήταν βραδύτερη και η βιωσιμότητα ήταν μεγαλύτερη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί ένεσαν τα βλαστοκύτταρα σε ενήλικους αρουραίους οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα και επίσης εξόντωσαν μερικά εκ των εμβρυϊκών βλαστοκύτταρων και τα ένεσαν σε άλλους αρουραίους που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Κατά μέσο όρο, τα τρωκτικά στα οποία μεταμοσχεύθηκαν ζώντα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα άρχισαν να χάνουν βάρος (ένα εκ των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου) μετά από 59 ημέρες και έζησαν συνολικά 86 ημέρες. Οι αρουραίοι της ομάδας ελέγχου άρχισαν να χάνουν βάρους στις 52 ημέρες και έζησαν μόλις 75 ημέρες.
Ενώ όλα τα πειραματόζωα σταδιακά αποδυναμώνονταν, τα τρωκτικά της ομάδας παρέμβασης διατήρησαν την ικανότητα αναρρίχησης για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Μετά τον θάνατο των πειραματόζωων, οι ερευνητές μελέτησαν τις σπονδυλικές στήλες και παρατήρησαν ότι το 70% των μεταμοσχευμένων βλαστοκυττάρων είχαν εξελιχθεί σε νευρικά κύτταρα.
doctors.in.gr 3-11-2006