Ανησυχία για τα ιατρικά λάθη δηλώνει ένας στους τρεις Ελληνες, όπως είχε δείξει έρευνα του ευρωβαρόμετρου και απ’ ό,τι φαίνεται όχι άδικα, καθώς έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από λάθη των γιατρών και των νοσηλευτών, παρά από τροχαία, καρκίνο του μαστού ή AIDS!
Τα συνηθέστερα λάθη, σύμφωνα με την έρευνα στις ΗΠΑ, αφορούν τη χορήγηση φαρμάκων. Για τη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Τζανείου» Στέφανος Φούσας, πολλά από τα λάθη που γίνονται οφείλονται στο ότι «οι αποφάσεις για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά προβλήματα δεν λαμβάνονται συλλογικά από τους θεράποντες γιατρούς».
Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι αμέλειες ή παραλείψεις σημειώνονται στο 1-5% των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της 1ης Ημερίδας με θέμα «Καρδιονεφρικό Σύνδρομο», που πραγματοποιείται σήμερα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ενώ για τα θέματα της Ημερίδας μίλησαν, εκτός από τον κ. Φούσα, ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Π. Ζηρογιάννης, και ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου, Ι. Καλλικάζαρος.
Οι καρδιολόγοι δημιουργούν συχνά προβλήματα στη νεφρική λειτουργία των ασθενών τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, καθώς, όπως εξήγησαν, η χορήγηση σκιαγραφικού σε ασθενή με υποκλινικό νεφρολογικό πρόβλημα, μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά τη νεφρική λειτουργία.
Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων καλό είναι να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων.
Παράλληλα, ο κ. Ζηρογιάννης μίλησε για τον λεγόμενο «θεραπευτικό μηδενισμό», που σημαίνει τη μη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς με πολλαπλά προβλήματα υγείας. Ο γιατρός της μιας ειδικότητας φοβάται ότι θα προκαλέσει πρόβλημα υγείας που αφορά γιατρό άλλης ειδικότητας, οπότε καταλήγουν στο ν’ αφήσουν τον ασθενή χωρίς θεραπεία!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/06/2007