Τη δεύτερη σειρά επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο Β’ κύκλο της Δράσης 4.3.2 «Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογίας σε Νέες Επιχειρήσεις (ΠΑΒΕΤ-ΝΕ)» ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης. Με το εν λόγω πρόγραμμα ενθαρρύνεται και αναπτύσσεται η βιομηχανική έρευνα και προωθείται η καινοτομία, με την επιχορήγηση έργων που θα εκτελεστούν στην Ελλάδα από επιχειρήσεις οι οποίες αρχίζουν την παραγωγική και την εμπορική τους δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ένταξη και η χρηματοδότηση 9 προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2.444.044 ευρώ, ενώ έχει προηγηθεί η ένταξη και η χρηματοδότηση 17 ακόμη προτάσεων, προϋπολογισμού 3.366.804 ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) και συγκεκριμένα αφορά ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, οι οποίες δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία από την ίδρυσή τους. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η διαδικασία αναζήτησης νέων γνώσεων και μεθόδων μεταφοράς υψηλής έρευνας σε παραδοσιακούς κλάδους της βιομηχανίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Για την επίτευξη των στόχων της δράσης 4.3.2. δίνεται η δυνατότητα τμήμα του έργου να εκτελείται υπεργολαβικά από εργαστήρια ΑΕΙ, ΤΕΙ, από Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο, από κέντρο καινοτομιών του ΕΟΜΜΕΧ, καθώς και από Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η διεύρυνση του μεριδίου στην εσωτερική και διεθνή αγορά νέων επιχειρήσεων (με δραστηριότητα μικρότερη των 5 ετών) και η συμβολή ταυτόχρονα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με την απασχόληση νέου προσωπικού στις επιχειρήσεις.
Το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής κυμαίνεται μεταξύ 40% και 55%, ανάλογα με το είδος του προτεινόμενου έργου (βιομηχανική έρευνα-προανταγωνιστική δραστηριότητα), ενώ η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Χρηματοδοτούνται δαπάνες αμοιβών προσωπικού (υφιστάμενου και νέου), ερευνητικού εξοπλισμού, αναλωσίμων και μετακινήσεων.
Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν στα έργα που αναφέρονται αναλυτικά στον πίνακα παραπλεύρως.
Και Γραφεία Διαμεσολάβησης
Επίσης με πρόσφατη απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων ενισχύεται η δημιουργία Γραφείων Διαμεσολάβησης σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση 12 προτάσεων στη Δράση 4.2.3 «Γραφεία Διαμεσολάβησης – Τεχνοκαταλύτες», συνολικού προϋπολογισμού 3.507.825 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) και συγκεκριμένα στο Μέτρο 4.2 «Θερμοκοιτίδες Νέων Επιχειρήσεων Εντασης Γνώσης, Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων και Ερευνητικών Κέντρων με τη συμμετοχή Επιχειρήσεων».
Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η δημιουργία νέων Γραφείων Διαμεσολάβησης εκεί όπου υφίσταται ανάγκη, αλλά και η ενίσχυση ήδη λειτουργούντων ή υφιστάμενων Γραφείων Διαμεσολάβησης στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας για την αναβάθμιση και τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Με την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής δημιουργούνται οι μηχανισμοί μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η εμπορική αξιοποίηση κάθε είδους προϊόντος ή εξειδικευμένης υπηρεσίας που προέρχεται από ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ερευνητικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, η συμβολή στη δημιουργία ή/και υποστήριξη τεχνοβλαστών (spin-off) εταιρειών κ.λπ.
Τα έργα επιχορηγούνται 100% με δημόσια δαπάνη (χρηματοδότηση κατά 30% από εθνικούς πόρους και κατά 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2005 07:00