Η όλη υπόθεση, παρότι εκτυλίχθηκε τα έτη 1998-1999 ήρθε στο φως 16 σχεδόν χρόνια μετά, κατόπιν αναφοράς που έγινε από υπαλλήλους του ΟΓΑ και σχετική έρευνα που ακολούθησε.
Αποφάνθηκε η δικαιοσύνη για την υπόθεση του προέδρου του Συλλόγου αναπήρων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «η Ελπίδα», Θεόδωρου Μαδιά, ο οποίος και οδηγήθηκε πριν από 15 μέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούσε απάτη σε βάρος του δημοσίου, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Σε προηγούμενο δημοσίευμά της εφημερίδας Γεγονός, είχε γίνει εκτενής αναφορά στην υπόθεση η οποία, θυμίζουμε πως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχει ως εξής:
Ο κατηγορούμενος, διατηρούσε προ δεκαπενταετίας εταιρία ορθοπεδικών ειδών, ως αφανής εταίρος, καθότι, λόγω του επιδόματος αναπηρίας που λαμβάνει, δεν μπορούσε να δικαιολογεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εμφανής εταίρος της επιχείρησης, μια γυναίκα, που βρέθηκε συγκατηγορούμενη στη δίκη.
Από τη θέση του ως προέδρου του Συλλόγου Αναπήρων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «η Ελπίδα», «αλίευε», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πελάτες, τους οποίους έπειθε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι χρειάζονται συγκεκριμένα αναπηρικά είδη.
Εκείνοι τα προμηθεύονταν από το κατάστημά ορθοπεδικών, χωρίς βέβαια να πληρώνουν, αφού τους παρέχονταν μέσω της ασφάλειας τους.
Ο κατηγορούμενος κατέθετε τα τιμολόγια στον ΟΓΑ και έπαιρνε πίσω τα χρήματα, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, έπειθε κάποιους από τους αναπήρους ότι δεν χρειάζονται πια το εκάστοτε υλικό ή σε άλλες περιπτώσεις, δεν τους το παρείχε ποτέ.
Η όλη υπόθεση, παρότι εκτυλίχθηκε τα έτη 1998-1999 ήρθε στο φως 16 σχεδόν χρόνια μετά, κατόπιν αναφοράς που έγινε από υπαλλήλους του ΟΓΑ και σχετική έρευνα που ακολούθησε.
Στο δικαστήριο, ο Θεόδωρος Μαδιάς αρνήθηκε φυσικά την κατηγορία και δήλωσε ο ίδιος «θύμα των περιστάσεων», ότι δηλαδή εξαπατήθηκε και ο ίδιος από κεντρικό προμηθευτή, που αποσκοπούσε στο χρήμα.
Η απόφαση ωστόσο που βγήκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων , είναι καταπέλτης κατά του προέδρου του Συλλόγου Αναπήρων, με την ποινή που το επιβλήθηκε να είναι 12 χρόνια φυλάκισης με αναστολή για απάτη κατά του δημοσίου.
Η γυναίκα που βρέθηκε και εκείνη στη θέση της κατηγορούμενης ως εμφανής εταίρος της εταιρίας, κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο, αφού όπως αποδείχθηκε, είχε πλήρη άγνοια της όλης υπόθεσης.
Από την πλευρά του κ. Μαδιά, έχει γίνει έφεση στο Πενταμελές Εφετείο και πρόκειται να οριστεί νέα δικάσιμος, ενώ ο καταδικασθείς αφέθηκε ελεύθερος.
Όπως είναι λογικό, η υπόθεση αυτή, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου «η Ελπίδα», που καλούνται τώρα να πράξουν ανάλογα των περιστάσεων και να διαχειριστούν την κατάσταση, μετά την καταδίκη του προέδρου.
Το θέμα έχει πλέον φτάσει και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), το Δ.Σ της οποίας πιθανότατα θα συνεδριάσει σύντομα αποκλειστικά για το πως θα διαχειριστεί την υπόθεση αυτή.
Ο κ. Μαδιάς εκτός από πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου είναι και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Αναπήρων Δυτικής Ελλάδος.
Το «Γ» επικοινώνησε με τον κ. Μαδιά, αλλά τόσο ο καταδικασθείς όσο και ο συνήγορος υπεράσπισης του, δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο, εφόσον, όπως εξηγούν, έχει γένει έφεση για το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Πληροφορίες του «Γ», που δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για παραίτηση του κ. Μαδιά από τη θέση του προέδρου του συλλόγου «η Ελπίδα», μα κάποια «υποσημείωση» όμως και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.
Τα όσα προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου θεωρείται αυτονόητο πως θα ληφθούν σοβαρά υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου του που προφανώς θα συνεδριάσει για το θέμα, αλλά και του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟΣΑμεΑ) Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, του οποίου ο κ. Μαδιάς είναι μέλος και που θα συζητήσει για την εξέλιξη στην επόμενη συνεδρίαση του που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες.
PROTOTHEMA.GR 22-2-2014