ΛΟΝΔΙΝΟ: Το αντιφλεγμονώδες Ιμπουπροφέν, θεωρούμενο ως ασφαλές φάρμακο, συνδέεται τώρα με καρδιαγγειακές παθήσεις και εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται προ διλήμματος για τη χρήση του, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα.
«Το Ιμπουπροφέν, που περιέχει την ουσία ιβουπροφαίνη, σημείωσε 200 εκατ. πώλησεις το 2000. Χορηγείται ειδικά σε ασθενείς με αρθρίτιδα και τώρα τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι υποφέρουν από την πάθηση, ζητούν από την ιατρική κοινότητα να πάρει θέση» γράφει χαρακτηριστικά η «Γκάρντιαν».
Σε αμφισβήτηση τίθεται επίσης και η χρήση άλλων γνωστών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDS) που περιέχουν την ουσία ιβουπροφαίνη, όπως τα: Νουροφέν (Nurofen), Αντιβίλ (Advil), Μοτρίν (Motrin), Κουπροφέν (Cuprofen), Λεμσίπ Πάουερκαπς (Lemsip Powercaps), Πασιφίν (Pacifene) και Προφλέξ (Proflex). Επισημαίνεται επίσης ότι διενεργούνται έρευνες σε μια ολόκληρη κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων, γνωστή ως Cox2.H φαρμακευτική εταιρεία «Μερκ» απέσυρε από την αγορά ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακά της, το «Βίοξ» (Vioxx), το οποίο επίσης φέρεται να συνδέεται με παθήσεις της καρδιάς. «Το “Ιμπουπροφέν” χορηγείται χωρίς συνταγή και τώρα Βρετανοί γιατροί προειδοποιούν ότι αυξάνει το κίνδυνο των καρδιακών προσβολών κατά 24%, ενώ Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν σχέση του φαρμάκου και με τον καρκίνο του μαστού» γράφει χαρακτηριστικά ο «Ιντιπέντεντ», που επικαλείται έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ για την καρδιοπάθεια. Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 10 χιλιάδες ασθενείς, ηλικίας από 25 εώς 100 ετών, στη Μ. Βρετανία, που είχαν υποστεί μία καρδιακή προσβολή. Στα αποτελέσματα έλαβαν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις, όπως η ηλικία και το κάπνισμα, εάν οι ασθενείς έπαιραν αντιφλεγμονώδη αλλά και εάν χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη, που φέρεται να μειώνει τον κίνδυνο. Το πόρισμα υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν υψηλότερος στους ασθενείς που είχαν πάρει (NSAIDS) σε περίοδο τριών μηνών προτού πάθουν την καρδιακή προσβολή.
* Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για το θέμα, δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Βαγιωνάς, ενώ δεν έχει βγει ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων. Οπότε και ο Οργανισμός, εξήγησε, δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ούτε ανακοίνωση, παρά μόνο όταν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς.
(Πηγές: «Γκάρντιαν», «Ιντιπέντεντ» και ιστοσελίδα του BBC)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/06/2005