ΟΠΟΙΟΣ δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, χρησιμοποιώ αυτή την παροιμία, για να τονίσω, την αργοπορία της Πολιτείας, στο Νομοσχέδιο για την αδειοδότηση περιπτέρου, που προκύπτει από κείμενο του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ του Φεβρουαρίου 2008 με τίτλο: Τα ΑΜΕΑ και οι Πολύτεκνοι αποκτούν περίπτερο.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, στο θέμα βλέπουμε, πως το Νομοσχέδιο που αναφερόμαστε, ήταν να ψηφιστεί μετά το Πάσχα του 2007, αντ΄ αυτού άργησε μερικούς μήνες, και ψηφίστηκε στις 29/1/2008. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!!
Ο Νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στις Νομαρχίες, σε συνεργασία με τους Δήμους, και τους Συλλόγους των Αναπήρων για να δημιουργήσουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Αυτό θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων της πόλης, για να κριθεί η αναγκαιότητα της αδειοδότησης.
Προτεραιότητα, θα έχουν οι Ανάπηροι των Στρατιωτικών Ενώσεων, και εντός εξαμήνου στους βετεράνους της Κύπρου, τα Αμεα, και τους Πολυτέκνους, θα δίδονται οι εναπομείναντες, από τις Στρατιωτικές Ενώσεις άδειες. Όποιος πρόλαβε περίπτερο είδε δηλαδή. Οι προϋποθέσεις που θα διέπουν το καθεστώς αδειοδότησης, θα επισημανθούν, με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι σίγουρο, όμως ότι βασικές θα είναι το ποσοστό αναπηρίας, τα έσοδα κάτω του αφορολογήτου και η μη ενασχόληση σε άλλο εργασιακό χώρο.
ΣΕ αντίθεση τώρα με το προηγούμενο Νομοσχέδιο, που απαγόρευε την ενοικίαση – υπενοικίαση δηλαδή τον «αέρα», αυτό που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, καταργεί την ιδιόχρηση. Επιβάλλει την κλειστή εξαετή μίσθωση, μετά από την λήξη της οποίας θα ενεργοποιείται το δικαίωμα της ιδιόχρησης. Εδώ θα σταθούμε λίγο, και ρώτω τον Νομοθέτη που και σε τι χρησιμεύει μια κλειστή εξαετή μίσθωση; Διότι στόχος ενός Ατόμου με Αναπηρία, δεν είναι να πίνει τον καφέ του στο σπίτι, αλλά να είναι ενεργό μέλος στην Αγορά Εργασίας.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ, δε το ψαλίδισμα των ετών της μισθώσεως αυτής, εάν δεν γίνεται διαφορετικά να εκλείψει, από 6 σε 3 χρόνια, ή ο μισθωτής να δουλεύει εκ΄ περιτροπής με το Αμεα. Επίσης ΠΡΟΤΕΙΝΩ την επέκταση του εσωτερικού χώρου του περιπτέρου, για να υπάρχει η δυνατότητα, αξιοποίησης του περιπτέρου, από Αμεα σε Αμαξίδιο.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ είναι και η τοποθέτηση του Αντιπρόεδρου του Συλλόγου Αδειούχων περιπτέρων-κυλικείων κ. ΤΣΑΛΤΑ που θεωρεί ευεργέτημα της Πολιτείας την αδειοδότηση περιπτέρου!!! Μας δίδει 5 συμβουλές για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, τις οποίες παραθέτω αυτούσιες από το κείμενο του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ:
• Για να μην πέσετε θύματα των κάθε λογής επιτηδείων ρωτήστε, ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας.
• Το περίπτερο ανήκει στον δικαιούχο και όχι στον ενοικιαστή ή σ’ αυτόν που το διαχειρίζεται.
• Ο νόμος σας προστατεύει αν διεκδικείτε σωστά τα συμφέροντά σας.
• Μην παραχωρείτε το δικαίωμα εκμετάλλευσης σε κανέναν έναντι οποιουδήποτε ποσού. Είναι παράνομο, αλλά και οικονομικά ασύμφορο.
• Να έχετε υπομονή και να μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις. Ο χρόνος είναι με το μέρος σας.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ, του λέω με σαφήνεια πως δεν είναι ευεργέτημα της Πολιτείας η αδειοδότηση περιπτέρου, αλλά υποχρέωση που άργησε…κάποιες δεκαετίες.
Για την Στήλη ΒΑΣΙΚΩΣ…@ΜΕΤΟΧΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΕΛΙΟΣ 28/2/2008