Επιχειρηματικότητα και Αναπηρία

Οι καιροί άλλαξαν. Μαζί με τους καιρούς άλλαξε και η συμπεριφορά των σύγχρονων ανθρώπων.
Τη δεκαετία του ’70, η εργασία θεωρείτο σκλαβιά και ντροπή. Τη δεκαετία του ’80, η εργασία άρχισε να απενοχοποιείται και να θεωρείται μέσο πλουτισμού.

Τη δεκαετία του ’90, η εργασία συνδέθηκε με τη δημιουργία, την επιρροή και τη δύναμη. Το 2000, η εργασία είναι συνώνυμη της ποιότητας ζωής, της οργάνωσης του τρόπου ζωής, της περιπέτειας, του παιχνιδιού και της δημιουργίας.
Η δουλειά είναι ένα σπορ αδρεναλίνης, ένα παιχνίδι συναναστροφών, τακτικών και στρατηγικής. Είναι μία περιπέτεια με ή άνευ ωραρίου.
Μέχρι και πριν από κάποια χρόνια, οι κοινωνίες ήταν χωρισμένες σε εργάτες και αφεντικά. Σήμερα, αυτή η διάκριση τείνει να καταργηθεί και τη θέση της έχει πάρει ένας ολόκληρος κόσμος επαγγελματικών στελεχών, τεχνοκρατών, διευθυντών, συμβούλων, πολυμετοχικών επιχειρήσεων κ.ο.κ.
Στον νέο αιώνα, πολλά θα αλλάξουν. Οι αλλαγές αυτές είναι ευδιάκριτες από σήμερα. Η εργασία, ως έννοια, αλλάζει και από καταναγκασμός γίνεται τελετουργία για την οικοδόμηση ποιότητας ζωής, κοινωνικών συναναστροφών και έντονων τρόπων ζωής. Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες δίνουν μεγάλη έμφαση στον τρόπο ζωής που εξασφαλίζουν στα επαγγελματικά τους στελέχη.
Ας διδαχθούμε από αυτές τις εταιρίες και ας δημιουργήσουμε και εμείς έναν νέο τρόπο παραγωγής εργασίας, του οποίου βασικό χαρακτηριστικό δε θα είναι μόνο η αύξηση του εισοδήματος, αλλά ταυτοχρόνως η επιδίωξη για μείωση του κόστους ζωής, παραγωγική αξιοποίηση της υποστήριξης των καθημερινών αναγκών, ενσωμάτωση των βοηθημάτων στο κεφάλαιο εργασίας και οικοδόμηση ανθρωπίνων σχέσεων στο πλαίσιο των οποίων η αναπηρία θα είναι αφομοιώσιμη και ενσωματώσιμη.
Ίσως τα παραπάνω ακούγονται ρομαντικά και ιδεαλιστικά. Με βεβαιότητα είναι απολύτως ρεαλιστικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα και το μεράκι μας εμπόρευμα. Χρειάζεται επιπλέον, έναν αισιόδοξο τρόπο αντίληψης του κόσμου που μας περιβάλλει και έναν αντίστοιχο δημιουργικό τρόπο ζωής.
Επενδύστε στον εαυτό σας. Διαβάστε, ενημερωθείτε και βελτιώστε τις ικανότητές σας. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Η οικονομική κρίση υπονομεύει την επιχειρηματικότητα. Για κάθε 100 νέες επιχειρήσεις, οι στατιστικές δείχνουν πως οι 80 θα διακόψουν τη λειτουργία τους μέσα σε πέντε χρόνια.
Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση είναι αμφίδρομη: το ελάχιστο ανταγωνισμού αναβαθμίζεται αμφίδρομα. Το κρίσιμο στη νέα εποχή είναι η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΤΕ, επειδή εάν δεν το κάνετε εσείς κάποιος άλλος θα το κάνει για να καλύψει το κενό στην αγορά.
Επιλογές καινοτομίας
Οι επιλογές για την ανάπτυξη καινοτόμας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμη και εάν δεν είναι πολλές, είναι ωστόσο επαρκείς, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ανθρώπους με παραπληγίες και χαμηλές τετραπληγίες.
Υπάρχουν πολλοί τομείς που είναι παρθένοι και υπόσχονται πολλές δυνατότητες. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ανθρώπους με αναπηρίες, κάποιες από τις δραστηριότητες είναι μοναδικές. Αυτές οι δραστηριότητες είναι:
– κατασκευή και εμπορία προϊόντων και βοηθημάτων αποκατάστασης.
– παραγωγή και διακίνηση εντύπων, περιοδικών, εφημερίδων.
– δημοσιογραφία στον ειδικό τύπο.
– marketing και διαφήμιση.
– γραφιστικές τέχνες.
– ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συμβουλευτική μηχανοργάνωσης, υπηρεσίες συντήρησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
– παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών μηχανοργάνωσης για φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και για επαγγελματίες στην αποκατάσταση και στην ειδική εκπαίδευση.
– παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών με χαρακτηριστικές αναπηρίες, όπως λ.χ. τυφλοί, τετραπληγικοί, νοητικά καθυστερημένοι κ.ο.κ.
– συμβουλευτική επιχειρήσεων προϊόντων και υπηρεσιών αποκατάστασης.
– οργάνωση και συντονισμός προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένης αναψυχής και προσπελάσιμων διακοπών.
– ασφαλιστικά και χρηματοοικονομικά.

Επενδύστε στον εαυτό σας
Ανακαλύψτε το πιο αξιόπιστο και χρήσιμο τρόπο επένδυσης: επενδύστε στον εαυτό σας.
Διαβάστε, πληροφορηθείτε, ενημερωθείτε, ερευνήστε και μελετήστε επί παντός προσπελάσιμου ζητήματος και εκδοχής.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ερευνήσετε: ξεκινήστε από τις πηγές χρηματοδότησης που παρέχουν ελληνικοί φορείς, όπως λ.χ. ΟΑΕΔ, ΕΟΜΕΧ ή κοινοτικοί φορείς και προγράμματα της Ε.Ε. και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους απορρόφησης αυτών των ποσών.
Αναζητήστε τα κενά που υπάρχουν στην αγορά. Βρείτε τρόπους για να καλύψετε τις ανάγκες επιχειρήσεων ή φορέων.
Ερευνήστε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλύψετε τα κενά. Κενά υπάρχουν άπειρα. Χρειάζεται διανοητική επιδεξιότητα για να διακρίνετε αυτά τα κενά και να βρείτε τρόπους για να τα καλύψετε.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κατασκευάστρια κοσμημάτων που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα φτιάχνει αριστουργήματα χιλιάδων δολαρίων [εικόνες+βίντεο]

Για άτομο που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα η 48χρονη Annette Gabbedey εξασκεί το πιο ακατάλληλο επάγγελμα με το οποίο θα μπορούσε να καταπιαστεί... Και αυτό γιατί παρά τη γενετική ανωμαλία της …

«Άνοιξε» το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας – Προτεραιότητα σε γυναίκες με αναπηρία ή συζύγους/μητέρες ΑμεΑ

Στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε το πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας (συνολικού προϋπολογισμού €40 εκ.), που αφορά τις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορ. Αιγαίου, …

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις που αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε διευκρινίσεις που αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης (αρ. πρωτ.: B123290/9.6.2011), με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Οι επιχειρήσεις των Ελλήνων κλείνουν, αλλά οι μετανάστες ανοίγουν νέες επιχειρήσεις: Ένα πάθημα που δεν έχει γίνει (ακόμη) μάθημα

Σύμφωνα με το Μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παρατηρείται μείωση στις ιδρύσεις των επιχειρήσεων και για κάθε μία νέα επιχείρηση κλείνουν δύο επιχειρήσεις, ενώ η πορεία της συρρίκνωσης …

Τρόπος υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στο ν. 3908/2011

Ενδιαφέρον Προεδρικό Διάταγμα για όσους και όσες ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα. Το συγκεκριμένο διάταγμα καθορισμού τους όρους και τις συνθήκες της καταβολής της επιχορήγησης του κεφαλαίου, …

Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές εξαγωγές και ενδιαφέρει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών και το 2011 και σίγουρα ενδιαφέρει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,4% συγκριτικά …

Το επιχειρείν είναι επιλογή καριέρας!

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2009-2010: Αναζητώντας διέξοδο από την Κρίση», το 66% των Ελλήνων, θεωρούν πως η …

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Το όνειρο του Οδυσσέα

Μόλις διαβάσαμε τον τίτλο της ανακοίνωσης της Μηχανικής «Πραγματοποιείται το όνειρο του Οδυσσέα», ο νους μας πήγε αμέσως στον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, έναν αγωνιστή της ζωής και έναν leader της …

Είναι η οικονομική αυτοδυναμία εφικτή;

Όταν η ζωή πραγματώνεται κάτω από συνθήκες αναπηρίας τότε το κόστος ζωής επιβαρύνεται από το οικονομικό κόστος της κάλυψης των επιπρόσθετων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας. Το …