1. Με την 33712/24-6-1997 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταρτίστηκαν τέσσερα (4) Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων ΟΤΑ, επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν ΑμΕΑ κατά την διαδικασία της υποχρεωτικής πρόσληψης (άρθρο 2 ν. 1646/86) ,
Συνεταιρισμών, Επαγγελματικών Σωματείων και γενικά εργοδοτών, για την δημιουργία πεντακοσίων (500) νέων θέσεων εργασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Τα προγράμματα αυτά είναι αναλυτικά τα εξής:
α) Το Πρόγραμμα Α αφορά στην δημιουργία 380 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για ΑμΕΑ. Η διάρκειά του ορίζεται σε 36 μήνες. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης υποχρεούται στην απασχόληση του ατόμου αυτού για 10 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση. Το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στις 5.500 δραχμές την ημέρα για το πρώτο έτος, 6.500 δραχμές για το δεύτερο έτος και 7.500 δραχμές για το τρίτο έτος.
β) Το Πρόγραμμα Β αφορά στην δημιουργία 20 νέων θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης για ΑμΕΑ (με περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση). Η διάρκειά του ορίζεται σε 36 μήνες. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης υποχρεούται στην απασχόληση του ατόμου αυτού για 10 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση. Το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στις 4.000 δραχμές την ημέρα και για τους 36 μήνες.
γ) Το Πρόγραμμα Γ αφορά στην δημιουργία 20 νέων θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης για ατόμων με νοητική υστέρηση που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης σε σχολή ΑμΕΑ με Νοητική Υστέρηση (Ιδρυμα, Ειδικό σχολείο). Η διάρκειά του ορίζεται σε 9 μήνες. Στην περίπτωση αυτή τα άτομα θα προτείνονται από τον Φορέα κατάρτισης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη εξασφάλισης της θέσης εργασίας, την παρακολούθηση και υποστήριξη στον χώρο εργασίας και την συνεργασία με την υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στις 4.500 δραχμές την ημέρα και για τους 9 μήνες.
δ) Το Πρόγραμμα Δ αφορά στην δημιουργία 80 νέων θέσεων εργασίας για ΑμΕΑ από επιχειρήσεις ΟΤΑ, ξενοδοχειακές, τουριστικές και εποχιακές επιχειρήσεις, εφόσον αυτές παρέχουν απασχόληση τουλάχιστον πέντε μηνών. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος έναρξης της επιχορήγησης θα είναι η ημερομηνία έναρξης της ορισμένου χρόνου σύμβασης και ο χρόνος λήξης αυτός της σύμβασης. Το ποσό της επιχορήγησης είναι ίσο με αυτό που προβλέπει το Πρόγραμμα Α.
2. Για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στα παραπάνω Προγράμματα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεων:
α) τα άτομα που θα προσληφθούν να υπάγονται στις διατάξεις του ν. 1648/86, να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή να είναι έλληνες ομογενείς,
β) να μην έχουν απολύσει άλλο άτομο με ειδικές ανάγκες 3 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή,
γ) να απασχολήσουν τα άτομα σε ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο της ειδικότητάς τους,
δ) σε περίπτωση απόλυσης πριν την λήξη του οριζόμενου χρόνου, θα πρέπει μέσα σε 45 ημέρες να αντικαταστήσουν τον απολυόμενο με άλλο ΑμΕΑ. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για το πρόγραμμα Δ.
3. Στα προγράμματα δεν περιλαμβάνονται φορείς του Δημοσίου, Τράπεζες, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΣΕ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι πολιτικές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτική και ιδιωτικά γραφεία των βουλευτών.
Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν οι εργοδότες για εργαζόμενους που είναι σύζυγοί τους ή έχουν συγγένεια α’ βαθμού ή είναι εταίροι της ίδιας προσωπικής εταιρίας ή μέλη του Δ.Σ. κεφαλαιουχικών εταιριών. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ. Συνεταιρισμών. Τέλος δεν υπάγονται οι επιχειρήσεις για τα ίδια άτομα που είχαν υπαχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα για ΑμΕΑ τα έτη 1995 και 1996.
4. Για να υπαχθεί επιχείρηση στα παραπάνω προγράμματα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) αίτηση που περιέχει την επωνυμία της, το αντικείμενο της δραστηριότητας και τον αριθμό των ατόμων που θα προσλάβει,
β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 ότι δεν απέλυσε ΑμΕΑ το προηγούμενο τρίμηνο, δεν θα απολύσει ΑμΕΑ μέχρι την ημερομηνία της έγκρισης και ότι έλαβε γνώση και αποδέχεται τους όρους του προγράμματος.
Κώστας Κοσμάτος