Θεραπεία με βλαστικά κύτταρα καταπολεμά τη μυική δυστροφία σε ποντίκια
Μια πειραματική θεραπεία με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα περιόρισε σημαντικά τα συμπτώματα σε ποντίκια με τη συνηθέστερη μορφή δυστροφίας που πλήττει τα παιδιά.
Eίναι η πρώτη φορά που βλαστικά κύτταρα καταπολεμούν τη μυική δυστροφία Ντουσέν χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αναφέρουν στο περιοδικό Nature Medicine ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Η μυική δυστροφία Ντουσέν, μία από τις πολλές μορφές μυικής δυστροφίας, οφείλεται σε βλάβες του γονιδίου της δυστροφίνης, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για τη διατήρηση των μυών. Η συγκεκριμένη μορφή είναι σχετικά συχνή στα αγόρια -εμφανίζεται σε μία γέννηση ανά 5.000 γεννήσεις στις ΗΠΑ- και οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν πριν κλείσουν τα τριάντα.
Ελπίδα δίνουν τώρα τα εμβρυικά κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από έμβρυα λίγων ημερών μπορούν να δώσουν όχι μόνο νέες μυικές ίνες αλλά και οποιονδήποτε άλλο ιστό του ανθρώπινου σώματος. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζουν μεγάλους όγκους που ονομάζονται τερατώματα.
Αυτή τη φορά, αναφέρει το Reuters, οι ερευνητές μετέτρεψαν τα βλαστικά κύτταρα σε ανώριμα μυικά κύτταρα καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να απομακρύνουν αδιαφοροποίητα κύτταρα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε τεράτωμα.
Τα καλλιεργημένα κύτταρα εισήχθησαν με ένεση στους γλουτούς πειραματοζώων με την ασθένεια, όπου αναπτύχθηκαν σε νέες μυικές ίνες.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι μύες των ποντικών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία συσπώνταν με τριπλάσια δύναμη σε σχέση με πειραματόζωα που έμειναν άρρωστα. Τρεις μήνες μετά τις ενέσεις, δεν υπήρχε καμία ένδειξη νεοπλασίας.
Οι ερευνητές ελπίζουν να εφαρμόσουν την ίδια προσέγγιση και στον άνθρωπο εφαρμόζοντας μια νέα τεχνική που επιτρέπει τη μετατροπή σωματικών κυττάρων του ασθενή απευθείας σε βλαστικά κύτταρα. Η μέθοδος απέχει πάντως πολλά χρόνια από την κλινική πράξη.
www.in.gr 22/1/2008