ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ του προγράμματος «Ανάπτυξη γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας – Δράση: 1.1 ανακοίνωσε ο ΕΟΜΜΕΧ. Το πρόγραμμα αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας έως 40.000 ευρώ για την ενίσχυση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων γυναικών επιχειρηματιών ή γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο την ενδυνάμωση και διατήρηση της απασχόλησης σε αυτές. Σημειώνεται ότι το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η δημιουργία «Μητρώου Θεματικών Συμβούλων (Μεντόρων)» του ΕΟΜΜΕΧ, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.
Στην παρούσα φάση, από το πρόγραμμα «Ανάπτυξη γυναικείες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας» εξαιρούνται οι περιφέρειες, Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, διότι, σύμφωνα με τον ΕΟΜΜΕΧ, δεν έχουν εξασφαλίσει (οι περιφέρειες) τα ανάλογα κονδύλια. Για τις υπόλοιπες 10 περιφέρειες της χώρας, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 1η Οκτωβρίου. Η δημιουργία «Μητρώου Θεματικών Συμβούλων και Εμπειρογνωμόνων (Μεντόρων)» απευθύνεται στις ίδιες τις περιφέρειες και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2007.
Για τη δράση «ανάπτυξη γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», η οικονομική ενίσχυση καλύπτει τα εξής:
α) Παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων από ένα δίκτυο Θεματικών Ειδικών Συμβούλων και από Εμπειρογνώμονες, στα θεματικά πεδία:
* Γενικές Επιχειρηματικές και Επιχειρησιακές Συμβουλές
* Οργάνωση
* Ανάπτυξη και Υποστήριξη Υλοποίησης Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων
* Marketing και Επιχειρησιακή Επικοινωνία
* Ανθρώπινο Δυναμικό
* Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες
* Σχεδιασμός Λειτουργικών και Πληροφοριακών Συστημάτων
* Πληροφορική
* Αλλοι Τομείς Εξειδίκευσης
Οι εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο των παραπάνω θεματικών πεδίων αναφέρονται στην ΚΥΑ 113286 (ΦΕΚ τεύχος Β’, φύλλο 1582/30.10.06)
β) Συμμετοχή σε θεματικά εργαστήρια (workshops)
Η δράση αυτή συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στις γυναίκες επιχειρηματίες, στο πλαίσιο ομαδικών συναντήσεων, με στόχο την πληρέστερη αντιμετώπιση των πιθανών δυσκολιών που ανακύπτουν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
γ) Συμμετοχή σε εκθέσεις, ανοικτά συνέδρια και ημερίδες
Η διοργάνωση εκθέσεων προϊόντων ή υπηρεσιών γυναικών επιχειρηματιών ή η μεμονωμένη συμμετοχή στις υπάρχουσες εκθέσεις έχουν σκοπό αφενός μεν τη διεύρυνση της πελατείας και των πωλήσεων των προϊόντων των γυναικών επιχειρηματιών, αφετέρου δε την ανάδειξη της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων προϊόντων τους.
δ) Συμμετοχή των γυναικών σε επιχειρηματικές αποστολές
Οι ομαδικές ή μεμονωμένες αποστολές γυναικών επιχειρηματιών πραγματοποιούνται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια, εκθέσεις, fora κ.λπ.
ε) Διαφήμιση και προβολή μικρής κλίμακας των γυναικείων επιχειρήσεων
Η διαφήμιση και η προβολή των γυναικείων επιχειρήσεων είναι μικρής κλίμακας και περιλαμβάνει σχεδιασμό, εκτύπωση, προώθηση εντύπων, διαφημιστικές καταχωρήσεις, σύνδεση με δικτυακούς τόπους κ.λπ. που δεν αφορούν διαρκή ή περιοδική δραστηριότητα, ούτε συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης.
στ) Προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού
Ο εξοπλισμός αφορά τη μηχανοργάνωση, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, την προστασία και γενικότερα τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των γυναικείων επιχειρήσεων με:
* Την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
* Την προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για την εσωτερική ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε ενιαίο δίκτυο INTRANET.
* Την προμήθεια και εγκατάσταση αντικλεπτικών συστημάτων ελέγχου εμπορευμάτων και πελατών.
* Την εγκατάσταση εξοπλισμού γραμμικού κωδικοποιητή (bar code).
* Ανάπτυξη και εγκατάσταση εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης των λειτουργιών της επιχείρησης (παραγωγή, διοίκηση, λογιστήριο, πωλήσεις κ.λπ.).
Το λογισμικό θα στοχεύει στην αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών και οικονομικών διαδικασιών, τον ποιοτικό έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με εθνικά ή διεθνή δίκτυα, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων e-business και e-marketing, τη συμμετοχή σε marketplaces, την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης INTRANET και EXTRANET, την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (Enterprise Resource Planning- ERP), διαχείρισης σχέσεων με την πελατεία (Customer Relationship Management (CRM), σχεδιασμού και κατασκευής διαδικτυακών χώρων (websites), δημιουργίας κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου και πραγματοποίησης ενεργειών προβολής, προώθησης και πωλήσεων μέσω του Διαδικτύου κ.λπ.
Κάθε ενδιαφερόμενη μπορεί να επιλέξει ορισμένες από τις ως άνω ενέργειες του προγράμματος ή να συμμετάσχει στις ομαδικές δράσεις που θα διοργανώνει ο ΕΟΜΜΕΧ.
Στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι γυναίκες επιχειρηματίες επιλέξουν να ωφεληθούν από τις δράσεις «Διαφήμιση και προβολή μικρής κλίμακας των γυναικείων επιχειρήσεων» και «Προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού», θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν και δράσεις παροχής «Εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών».
Περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται στην «ΚΥΑ 113286», στον «Κανονισμό υλοποίησης» και «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων προς ένταξη στη δράση Ανάπτυξη Γυναικείας Απασχόλησης και Eπιχειρηματικότητας».
Οροι και προϋποθέσεις
Παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων γυναικών επιχειρηματιών ή γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών.
Αποδέκτες
* Γυναίκες επιχειρηματίες που επιχειρούν είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε στο πλαίσιο υφιστάμενων επιχειρήσεων (ατομικές ή εταιρείες με νομική μορφή Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε. ή Συνεταιρισμοί), που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.
* Προαναφερόμενα φυσικά / νομικά πρόσωπα που έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο ενεργειών κάποιου Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) ή του οικείου ΠΕΠ, Κοινοτικής Πρωτοβουλίας, του Αναπτυξιακού Νόμου, επιχορηγήσεων του ΟΑΕΔ κ.λπ.
Υψος και είδος ενίσχυσης
Τα παρεχόμενα από το πρόγραμμα κίνητρα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις γυναικών επιχειρηματιών ή γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών έχουν τη μορφή χρηματικών ενισχύσεων για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Οι ενισχύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος είναι είτε χρηματικές είτε άλλου είδους. Ειδικότερα, το παρόν πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των Γυναικών Επιχειρηματιών υλοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Κ. 69/2001 της Επιτροπής, όπως εκάστοτε ισχύει, για την εφαρμογή των Αρθρων 87 και 88 της Συνθήκης Ε.Κ. στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (κανόνας de minimis). Οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις και κάθε άλλου είδους ενισχύσεις, που δίδονται σύμφωνα με τον κανόνα de minimis, δεν θα πρέπει αθροιστικά να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ ανά τριετία και ανά δικαιούχο.
Τονίζεται ότι το είδος της υποστήριξης που θα λάβουν οι ωφελούμενες γυναίκες επιχειρηματίες και γυναικείες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να αφορά δραστηριότητες που είτε σχετίζονται με εξαγωγές, δηλαδή, συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα, είτε ευνοούν τη χρησιμοποίηση εγχωρίων προϊόντων σε βάρος των εισαγομένων, όπως προβλέπεται στο Αρθρο 1, εδ. (β) & (γ) του Κανονισμού 69/2001 της Επιτροπής.
Στην έννοια της εξαγωγικής ενίσχυσης κατά κανόνα δεν εμπίπτουν οι ενισχύσεις για την κάλυψη του κόστους συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις ή μελετών ή συμβουλευτικών υπηρεσιών απαραίτητων για το λανσάρισμα ενός νέου ή ήδη υπάρχοντος προϊόντος σε μια νέα αγορά.
Οι επιλέξιμες δαπάνες (κατ’ ανώτατο όριο) ανά κατηγορία επιλέξιμων ενεργειών είναι οι εξής:
* Μεμονωμένη συμμετοχή σε θεματικά εργαστήρια (workshop), μέχρι 1.500 ευρώ.
* Λήψη συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέχρι 8.000 ευρώ.
* Μεμονωμένες επιχειρηματικές αποστολές, μέχρι 2.000 ευρώ.
* Μεμονωμένη συμμετοχή σε εκθέσεις, μέχρι 6.000 ευρώ.
* Μεμονωμένη συμμετοχή σε συνέδρια, μέχρι 2.000 ανά συνέδριο.
* Εκστρατείες διαφήμισης και προβολής μικρής κλίμακας, μέχρι 8.000 ευρώ.
* Προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, μέχρι 15.000 ευρώ.
Το μητρώο των Εμπειρογνωμόνων
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία «Μητρώου Θεματικών Συμβούλων και Εμπειρογνωμόνων (Μεντόρων)» του ΕΟΜΜΕΧ, στο Μητρώο μπορούν να ενταχτούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ή σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.
Νομικά πρόσωπα
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα νομικά πρόσωπα που έχουν μια από τις υφιστάμενες νομικές μορφές (ατομική, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε. κ.λπ.).
Εμπειρία
Αποδεδειγμένη εμπειρία των μετόχων/εταίρων, καθώς και των μονίμων στελεχών στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ιδιαίτερα στο χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Η εμπειρία αυτή αποδεικνύεται με τη συμπλήρωση των αιτούμενων στοιχείων του φακέλου υποψηφιότητας, μεταξύ των οποίων αναφέρεται το αντικείμενο, ο προϋπολογισμός, η διάρκεια, καθώς και οι φορείς των κυριότερων έργων που έχει υλοποιήσει κάθε ένας από αυτούς κατά την τελευταία τριετία ανά τομέα εξειδίκευσης.
Ειδικότερα για κάθε αιτούμενο τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο ζητείται εγγραφή στο Μητρώο, ο σύμβουλος νομικό πρόσωπο ή τα μόνιμα στελέχη του, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τουλάχιστον τρία (3) έργα κατά την τελευταία τριετία μέχρι την ημερομηνία υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας.
Μόνιμο Προσωπικό – Στελέχη – Μόνιμοι Εξωτερικοί Συνεργάτες:
Δύο (2) τουλάχιστον από τα μέλη της εταιρείας πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για το έργο του συμβούλου. Αν ο ένας ή και οι δύο δεν διαθέτουν την εμπειρία αυτή, τότε το Νομικό πρόσωπο υποχρεούται να διαθέτει ανάλογα ένα ή δύο μόνιμα, κατά τις λοιπές διατάξεις του παρόντος, στελέχη του.
Εξωτερικοί συνεργάτες:
Η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες των προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο ΕΟΜΜΕΧ μέχρι δέκα (10) εξωτερικούς συνεργάτες με τους οποίους υπογράφει κατά περίπτωση σύμβαση εργασίας ή έργου, εφόσον απασχολεί τέσσερα (4) ή περισσότερα μόνιμα στελέχη-συμβούλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιεί μέχρι πέντε (5) εξωτερικούς συνεργάτες διαφόρων τομέων εξειδίκευσης.
Κάθε εξωτερικός συνεργάτης του νομικού προσώπου μπορεί να συνεργάζεται μόνο με άλλους δύο (2) συμβούλους (νομικά πρόσωπα), και εφόσον στους αντίστοιχους φακέλους υποψηφιότητας αυτών των συμβούλων παρουσιάζονται τα απαιτούμενα στοιχεία του.
Οι εξωτερικοί συνεργάτες του νομικού προσώπου δεν πρέπει να έχουν μόνιμη σχέση πλήρους απασχόλησης οποιασδήποτε μορφής σε οποιαδήποτε άλλο νομικό πρόσωπο του Ιδιωτικού ή του Δημόσιου τομέα.
Υποδομή
Η εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει επαρκή υλικοτεχνική υποδομή σύμφωνα και με τον αιτούμενο τομέα εξειδίκευσης για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις ΜΜΕ (τεχνογνωσία, εξοπλισμός, λογισμικό, περιφερειακός εξοπλισμός, ειδικός εξοπλισμός, κ.λπ.).
Φυσικά πρόσωπα
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και φυσικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ή σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.
Εμπειρία
Αποδεδειγμένη εμπειρία του φυσικού προσώπου στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ιδιαίτερα στο χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), η οποία αποδεικνύεται με τη συμπλήρωση των αιτούμενων στοιχείων του φακέλου υποψηφιότητας μεταξύ των οποίων αναφέρεται το αντικείμενο, ο προϋπολογισμός, η διάρκεια, καθώς και οι φορείς των κυριότερων έργων που έχει υλοποιήσει το φυσικό πρόσωπο κατά την τελευταία τριετία ανά τομέα εξειδίκευσης.
Ειδικότερα για κάθε αιτούμενο τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο ζητείται εγγραφή στο Μητρώο, το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τουλάχιστον τρία (3) έργα, κατά την τελευταία τριετία μέχρι την ημερομηνία υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας.
Ιδιότητα φυσικού προσώπου
Ενας σύμβουλος – φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά υπό την ιδιότητα του αυτή και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απασχολείται ταυτόχρονα και ως μόνιμο στέλεχος ή να αποτελεί προσωπικό οποιουδήποτε άλλου φορέα του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα.
Εμπειρογνώμονες
Οι εμπειρογνώμονες (μέντορες) είναι φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι διαθέτουν γνώσεις, ικανότητες και έχουν σημαντικές εμπειρίες σε τομείς όπως:
* στρατηγικού σχεδιασμού,
* αντιμετώπισης προβλημάτων,
* διοίκησης,
* υλοποίησης σχεδίων,
* αξιολόγησης σχεδίων,
* σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου,
* τρόπο μελέτης των τάσεων του κλάδου,
* τρόπο μελέτης του ανταγωνισμού,
* επιλογή των κινήσεων που θα πρέπει να κάνουν στην αγορά,
* αγορά του κατάλληλου για την επιχείρηση εξοπλισμού,
* αξιοποίηση και χρήση των νέων τεχνολογιών,
* διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού,
* επιλογή της κατάλληλης πηγής και μεθόδου χρηματοδότησης της επιχείρησης κ.λπ.
για να προσφέρουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τις γυναικείες επιχειρήσεις.
Οι εμπειρογνώμονες μπορεί να είναι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν σημαντική εμπειρία (μεγαλύτερη των 15 ετών) σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.
Πληροφορίες
Αρμόδιος Φορέας: ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε.
Χειριστής: Σύρος Κοσκοβόλης
Διεύθυνση: Ξενίας 16, 115 28 Αθήνα (Πλατεία Μαβίλη)
Τηλέφωνα: 210 7491100, 7491124, 7491235, 7491275, 7491276, 7491306, 7491171, 7491179.
Ιστοσελίδα: http://www.eommex.gr
Πρόσθετα στοιχεία:
Προκήρυξη και πληροφοριακό υλικό: http://www.eommex.gr/greek/index.htm
Επιλεξιμότητα επιχειρήσεων
Για να θεωρηθεί μία επιχείρηση/νομικό πρόσωπο/φυσικό πρόσωπο ως επιλέξιμη για τις δράσεις της παρούσας προκήρυξης, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι όροι (στις περιπτώσεις που έχουν εφαρμογή):
* Να βρίσκεται σε λειτουργία και να έχει ιδρυθεί μέχρι το τέλος του 2006.
* Να μη βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
* Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη.
* Να τηρεί βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ.
* Να είναι εγγεγραμμένη στο αρμόδιο επιμελητήριο.
* Η διοίκηση/διαχείριση να ασκείται αποδεδειγμένα ή/και σύμφωνα με το καταστατικό από γυναίκα.
* Η γυναίκα να κατέχει τουλάχιστον το 50% του εταιρικού κεφαλαίου.
* Να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός της Επιτροπής 69/2001, όπως εκάστοτε ισχύει.
Μη επιλέξιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες:
* Επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, θήρα, δασοκομία, αλιεία, ορυχεία, λατομεία).
* Δραστηριότητες που δεν ενισχύονται από τον κανόνα de minimis* (βλέπε παρακάτω σημείωση).
* Επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο νυχτερινές ώρες.
* Επιχειρήσεις με τυχερά παιχνίδια, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια.
* Επιχειρήσεις με αντικείμενο την παροχή πνευματιστικών – αστρολογικών υπηρεσιών, καθώς και των γραφείων συνοικεσίων.
* Επιχειρήσεις προσφοράς αλκοολούχων ποτών (μπαρ).
* Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, τα σωματεία και οι ενώσεις.
* Οι επιχειρήσεις που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της παρούσας παραγράφου.
Σημείωση:
Σύμφωνα με τον κανόνα de minimis:
* στον κλάδο Παραγωγή Κλωστοϋφαντουργικών Υλών επιλέξιμες είναι όλες οι δραστηριότητες, πλην της νηματοποίησης λιναριού και κάνναβης,
* στον κλάδο Προϊόντων Καπνού, όλες οι δραστηριότητες δεν είναι επιλέξιμες,
* στον κλάδο Μεταφορών οι επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες,
* στο κλάδο Τροφίμων και Ποτών (παραγωγή, επεξεργασία ή εμπορία), επιλέξιμες είναι μόνο οι δραστηριότητες που αφορούν τα εξής:
Α) Παγωτά
Β) Προϊόντα αρτοποιίας, νωπά είδη ζαχαροπλαστικής
Γ) Παξιμάδια και μπισκότα, διατηρούμενα είδη ζαχαροπλαστικής
Δ) Κακάο, σοκολάτα και ζαχαρωτά
Ε) Μακαρόνια, λαζάνια, κουσκούς και παρόμοια ζυμαρικά
ΣΤ) Υποκατάστατα καφέ. Συμπυκνώματα και εκχυλίσματα καφέ και τσαγιού. Αφεψήματα βοτάνων
Ζ) Αρτύματα και καρυκεύματα (κέτσαπ, σάλτσες, μουστάρδα, μαγιονέζα)
Η) Ομογενοποιημένα παρασκευάσματα διατροφής και διαιτητικών τροφών (διαιτητικές τροφές, παιδικές τροφές)
Θ) Σούπες, ζωμοί
Ι) Μεταλλικά νερά και αναψυκτικά (Εξαιρείται η παραγωγή και εμπορία χυμών από φρούτα
και λαχανικά).
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007