Επιστήμονες Ειδικοί στα Βλαστικά Κύτταρα Συγκεντρώνονται στη Σεούλ και Συζητούν Τρόπους για τη Θεραπεία Ασθενειών

Η έρευνα για τις θεραπευτικές δυνατότητες των βλαστικών κυττάρων αποτελεί σήμερα τον πιο επαναστατικό τομέα της επιστήμης. Με το ενδιαφέρον γι’ αυτήν την ιατρική τεχνική συνεχώς να αυξάνεται, εκατοντάδες επιστήμονες από πέντε χώρες συγκεντρώθηκαν στη Σεούλ, για να παρακολουθήσουν το Τρίτο Συμπόσιο για την Έρευνα των Βλαστικών Κυττάρων.

Με τους επιστήμονες ανά τον κόσμο να αναγγέλλουν κάθε τόσο μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις, η έρευνα των βλαστικών κυττάρων αποτελεί το επίκεντρο στον τομέα αυτό, προσφέροντας ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να επιτευχθούν ιατρικά «θαύματα». Για να παρουσιάσουν επομένως τα τελευταία ευρήματα και να μοιραστούν διάφορες πληροφορίες περίπλου 600 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αυστραλία και την Βρετανία, συγκεντρώθηκαν στη Σεούλ.

Κατά τη διάρκεια της διμερούς διάσκεψης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τα εμβρυϊκά και τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα και για το πώς θα τα εκμεταλλευτούν προς όφελος του ανθρώπου στη θεραπεία ασθενειών. Τα βλαστικά κύτταρα, που είναι τα πρωτογενή μας κύτταρα, έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε διάφορους άλλους τύπους κυττάρων. Αυτά τα βασικά κύτταρα υπάρχουν σε όλα τα ανθρώπινα όργανα και μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο συγκεκριμένο όργανο. Ένα ακόμα πιο χρήσιμο είδος βλαστικού κυττάρου συναντάται στον ιστό των εμβρύων, και θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί σε οποιονδήποτε από τους 130 διαφορετικούς τύπους ιστών που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα.

Όμως η έρευνα των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων συναντά πολλά ηθικά διλήμματα, αφού το έμβρυο που θα απορριφθεί μετά την εξαγωγή των βλαστικών κύτταρων, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανθρώπινο ον.

Η ανάπτυξη θεραπειών που παλαιοτέρα δεν ήταν εφικτές, αποτελεί το κύριο ζήτημα, και αφορά στους περισσότερους ανθρώπους – και ιδιαίτερα αυτούς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο, θεωρούν ότι όσοι πάσχουν από τη νόσο του Parkinson θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από την έρευνα των βλαστοκυττάρων, ενώ για τη νόσο Alzheimer η θεραπεία ακόμα δεν μπορεί να είναι ρεαλιστική. Όσον αφορά στις κακώσεις νωτιαίου μυελού, είναι πολύ δύσκολο να βγει κάποιο συμπέρασμα, κυρίως λόγω των ποικίλων αιτιών και συμπτωμάτων της παράλυσης.

Ο επιστημονικός κόσμος είναι πράγματι ενθουσιασμένος με την προοπτική της ανακάλυψης εκπληκτικών θεραπειών για την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών. Ωστόσο, αν και οι ίδιοι οι ερευνητές μπορούν να υποδείξουν μέχρι που μπορεί αυτή η τεχνική να φτάσει, παρόλα αυτά, είναι όλοι τους κατηγορηματικοί στην απαγόρευση της κλωνοποίησης ως μεθόδου αναπαραγωγής.

Απόδοση στα ελληνικά:
Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …