ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ Ο όρος λογοπεδική έχει προταθεί ως απόδοση του αγγλικού όρου logopedics στην ελληνική γλώσσα, ακριβώς όπως ο όρος ορθοπεδική έχει αποτελέσει απόδοση του όρου orthopedics.
Και οι δύο αυτοί όροι αποτελούν αντιδάνεια, δηλαδή επαναπρόσληψη και επαναγραφή ξενόγλωσσων όρων, οι οποίοι έχουν αρχικά προέλθει από την ελληνική.
Η ορθογραφία, όμως, είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη. Η ορθή απόδοση των όρων είναι λογοπαιδική και ορθοπαιδική, αντίστοιχα. Εξηγούμαι.
Οι όροι logopedics και orthopedics έχουν προέλθει από τη σύνθεση των ετυμολογικών ριζών των λέξεων λόγος (αντστ. ορθός) και παις (παFιδ- < *παFις) και όχι των λέξεων λόγος (αντστ. ορθός) και πους (< *ped-, *pod-). Εκείνο που κατά τη γνώμη μου έχει προκαλέσει σύγχυση με αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραδοχής ότι αυτοί οι όροι έχουν σχέση με το πόδι και όχι με το παιδί, πράγμα που οδήγησε στην εσφαλμένη ορθογραφία, είναι η απλοποίηση του γραφηματικού συμπλέγματος ae (διά του οποίου απεδίδετο αρχικά το αι της ελληνικής στην αγγλική γλώσσα) σε απλό e (πρβλ. aequilibration > equilibration, haematology > hematology, laevorotatory > levorotatory, κ.τ.λ.). Στην γερμανική γλώσσα, αντίθετα, η ορθογραφία έχει διατηρηθεί με το a, διά του οποίου απεδόθει αρχικά -ορθότατα- το αι της ελληνικής (Logopadie, Orthopadie), οπότε, αν γινόταν η διατύπωση του αντιδανείου απευθείας από τη γερμανική, δε θα είχε προκύψει σύγχυση. Όσον αφορά στη σημασιολογική ερμηνεία των όρων αυτών, με βάση το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας των Liddell-Scot οι λέξεις παιδίο και παιδικόν σημαίνουν επιπλέον την παιδική νόσο, και άρα δικαιολογείται σημασιολογικά η προέλευση των ξένων όρων.
Απ’ όσο γνωρίζω, έχει αναληφθεί σοβαρή προσπάθεια από τους ελληνικούς φορείς της ιατρικής προς την κατεύθυνση της ορθής αποδόσεως του όρου orthopedics ως ορθοπαιδική. Θα ήταν εξίσου συνεπές να επιχειρήσουν και οι αντίστοιχοι επιστήμονες του συλλόγου Λογοπαιδικών την ορθή απόδοση του όρου logopedics ως λογοπαιδική.
Ας μη ξεχνούμε το αρχαιοελληνικό ρητό: αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις.
Χρυσόστομος Παπασπύρου, Διδάκτορος Φιλοσοφίας της Σχολής Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αμβούργου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ξάνθη: Σύλλογος για Κινητικά Προβλήματα
Στην Ξάνθη δημιουργήθηκε Σύλλογος για Ανθρώπους με Κινητικά Προβλήματα που στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο γραφείο το ποίο είναι πλήρως προσπελάσιμο. Τα εγκαίνια του γραφείου έγιναν στις 18 Μαίου και είχαν μεγάλη επιτυχία. Παραβρέθηκαν, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού κ. Δημήτριος Δήμου, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Φίλιππος Αμοιρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σαλτούρος, βουλευτές καθώς και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι της κοινωνίας της πόλης. Επίσης διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα του Αρχηγού Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγου κ. Μανούσου Παραγιουδάκη και του Δημάρχου Ολυμπίας. Η τελετή των εγκαινίων έγινε από το Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα. Το κόστος των εγκαινίων ήταν προσφορά του Δ’ Σ.Σ . Τα έξοδα του γραφείου προσπαθούμε να τα καλύψουμε προς το παρόν με τη βοήθεια της Νομαρχίας Ξάνθης. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε τη σπουδαία βοήθεια που μας προσέφερε το Δ΄ Σ.Σ. ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το γραφείο.
Ο σύλλογός μας έχει πάρει και ορισμένες πρωτοβουλίες. Στις 30 Μαρτίου αντιπροσωπία του, είχε παραβρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία όπου έγινε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Εκεί είχαμε συνάντηση με το Δήμαρχο Ολυμπίας, όπου μας έδωσε το χρυσό μετάλλιο του Δήμου για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών αγώνων. Να σημειωθεί ότι ήταν το δεύτερο -κατά σειρά προτεραιότητας- μετάλλιο που δόθηκε μετά από αυτό της κυρίας Κλίντον. Στις 21 Απριλίου Ολυμπιακή φλόγα πέρασε και από τη Ξάνθη. Την ημέρα αυτή διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Διακήρυξη “Νέων με κινητικά προβλήματα” με βασικό στοιχείο την επιθυμία μας για τη μόνιμη τέλεση στην Ελλάδα Ολυμπιάδας για νέους με κινητικά προβλήματα. Ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής επιτροπής μας υποσχέθηκε πως θα θέσει το θέμα στη Δ.Ο.Ε. Αυτή τη Διακήρυξη τη στείλαμε ανάμεσα σ’ άλλους και στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μας απάντησε με επιστολή, δηλώνοντας μας την υποστήριξή του.
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ξάνθη, του επιδώσαμε υπόμνημα σχετικά με την προσπάθεια που έχει γίνει πάνω στη γλώσσα των Πομάκων, με τη δημιουργία λεξικών αυτής της γλώσσας καθώς και τη Διακήρυξη. Στις 24/8/96 ο σύλλογός μας πήγε στο Βελεστίνο όπου στις 25/8/96, τελευταία ημέρα των ετήσιων εκδηλώσεων για το Ρήγα Φεραίο, ανακηρύξαμε το Βελεστίνο ιδεολογική πρωτεύουσα Βαλκανικής αμφικτιονίας. Κατόπιν φυτέψαμε συμβολικά μια ελιά σταλμένη με εκπρόσωπο από την αρχαία Ολυμπία καθώς και μία δάφνη σταλμένη από τους Δελφούς. Θα υπάρξει και συνέχεια.
Ο σύλλογός μας έχει δημιουργήσει αθλητικό τμήμα, στίβου και κολύμβησης, με το οποίο θα λάβει μέρος στο προσεχές Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμΕΑ με εφτά αθλητές. Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Νομού Ξάνθης, Τσιμισκή 53, τηλ. 0541-20123.
Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών φαίνεται πως προσπαθεί να αλλάξει. Οι αλλαγές στην αρχή φάνηκαν από το περιοδικό Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ που εκδίδει ο σύλλογος: Το περιοδικό τυπικά συντάσσεται από το δ.σ. Στην ουσία όμως υπεύθυνος για τις δυσκολίες είναι ο Διονύσης Μαυροκέφαλος (παραπληγικός) ο οποίος προσφάτως είναι και πρόεδρος του συλλόγου.
Στα τελευταία τεύχη το εξώφυλλο του αγώνα βελτιώθηκε και αισθητικά έγινε πιο κοινωνικό. Η ύλη αυξήθηκε στις 16 σελίδες και περιλαμβάνει εκτός των ανακοινώσεων του συλλόγου και κάποιες μεταφράσεις κειμένων από το περιοδικό του προγράμματος ΗΛΙΟΣ Helioscope.
Διακρίθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραπληγικών
Ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων διακρίθηκε και πήρε το αργυρό μετάλλιο. Το Center for Independent Living της Ιρλανδίας πήρε το χρυσό και το Arla Institute Espo της Φιλανδίας πήρε το χάλκινο.
Στα πλαίσια του προγράμματος Helios II αξιολογήθηκαν 380 μεγάλοι δημόσιοι ή κοινωφελείς φορείς από όλη την Ευρώπη που παρέχουν Αποκατάσταση. Η ποιότητα και το μέγεθος των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση κάνει τη διάκριση του Πανελλαδικού Συνδέσμου να αποκτά σημασία επειδή ήταν ένας από τους μικρότερους φορείς (σωματείο) που συμμετείχαν μεταξύ μεγάλων φορέων με παράδοση και τεχνογνωσία στην Αποκατάσταση. Αξιολογήθηκε η προσφορά των φορέων στον τομέα “Οικονομική και Κοινωνική Ενσωμάτωση”.
Για περισσότερες πληροφορίες: Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων, Δημητσάνης 3-5, 18346 Μοσχάτο, τηλ. (01) 4832564 fax 4833555.
Απροσπέλαστος ο ΟΣΕ στους υπαλλήλους του
του Βασίλη Δημητριάδη (παραπληγικού) Από τις 1-11-94 έχω προσληφθεί στον ΟΣΕ και εργάζομαι ως διοικητικός υπάλληλος στο τμήμα Διακηρύξεων της υπηρεσίας Προμηθειών. Μέχρι σήμερα είμαι ο μόνος υπάλληλος με παραπληγία που εργάζεται στον ΟΣΕ και από την αρχή αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα.
Η προσπέλαση στα Ιατρεία του ΟΣΕ είναι αδύνατη. Έστειλα έγγραφες διαμαρτυρίες τόσο στη διοίκηση του ΟΣΕ όσο και στα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ο ΟΣΕ ισχυρίζεται πως τα Ιατρεία δεν είναι ιδιόκτητα γι’ αυτό και γι’ αυτό δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη προσπελασιμότητα. Η αλήθεια είναι πως τα Ιατρεία ΟΣΕ του Πειραιά είναι ιδιόκτητα και μπορούν να γίνουν προσπελάσιμα με σχετικά χαμηλή δαπάνη. Όμως όπως και να έχει εφόσον ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ με όλους τους ικανούς σωματικά συναδέλφους και ΕΧΩ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ τότε αντικειμενικά ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ την ΙΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
Το ασφαλιστικό ταμείο του ΟΣΕ χορηγεί το καταπληκτικό ποσό των 105.000 δρχ. για προμήθεια αναπηρικού καθίσματος. ΝΑΙ!!! 105.000 δρχ για αναπηρικό κάθισμα και ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί το ποσό που χορηγούν για ορθοπεδικά βοηθήματα. Το ποσό αυτό είναι αστείο για την προμήθεια ενός αναπηρικού καθίσματος αξιοπρεπούς αλλά και ασφαλούς για την υγεία μου και για το σώμα μου.
Το κτίριο στο οποίο εργάζομαι είναι ολοκληρωτικά απροσπέλαστο. Σε ολόκληρη την υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε ένας ψύκτης προσπελάσιμος και γι’ αυτό αναγκάζομαι να υποχρεώνομαι στους ικανούς σωματικά συναδέλφους ακόμη και για να πιώ νερό. Ακόμη και στο γραφείο μου δεν έχει γίνει ούτε η στοιχειώδης εργονομική διευθέτηση και γι’ αυτό εμποδίζομαι.
Εδώ και 2 χρόνια ταλαιπωρούμαι και αυτό είναι αδικία επειδή μπορεί να βρεθούν άμεσες λύσεις όπως βρίσκονται από όλους τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Δε ζητώ ειδική αντιμετώπιση. Ζητώ το αυτονόητο: Ζητώ να μπορώ να εργάζομαι όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι επειδή είμαστε μέλη του ίδιου κοινωνικού συνόλου που λέγεται Ελληνική Κοινωνία.