Ποσά που έλαβαν όχι μόνο από αναπηρική σύνταξη αλλά και από παροχές ασθένειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καλούνται να επιστρέφουν στα Ταμεία τους συνταξιούχοι με προσωρινές αποφάσεις οι οποίοι κόβονται κατά τον επανέλεγχό τους από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Κόντρα στο νόμο
Παρότι ο νόμος 4144/13 αναφέρεται μόνο στην επιστροφή σύνταξης, εντούτοις το ΙΚΑ και εν μέρει ο ΟΑΕΕ προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα και πλέον αν ένας συνταξιούχος αποδειχθεί ότι δεν έχει αναπηρία που να δικαιολογεί τη συνέχιση της σύνταξης, τότε θα του καταλογίζονται και οι παροχές ασθένειας που έλαβε!
Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος έτυχε να νοσηλευτεί στο εξωτερικό και δεν κριθεί ανάπηρος με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας κατά την επανεξέτασή του από τα ΚΕΠΑ, τότε θα χρεωθεί ο ίδιος και όχι το Ταμείο του με όλα τα έξοδα νοσηλείας!
Αν το Ταμείο του έχει πληρώσει για τη νοσηλεία του, τότε θα καταλογίσει το ποσό εις βάρος του συνταξιούχου και αν δεν το πληρώσει θα του βεβαιωθεί ως χρέος και την είσπραξή του θα αναλάβει η εφορία!
Αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ είναι περίπου 80.000 συνταξιούχοι αναπηρίας, από τους οποίους 40.000 είχαν προγραμματιστεί να εξεταστούν τον Ιανουάριο, 22.500 μέσα στον Φεβρουάριο και άλλοι 18.000 τον Μάρτιο.
Όσοι κριθούν από τις επιτροπές ότι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (π.χ. κάτω από 50%), δεν θα κληθούν μόνο να επιστρέφουν τις συντάξεις έξι μηνών που συνέχισαν να λαμβάνουν επειδή καθυστερούσε η εξέτασή τους, αλλά θα κληθούν να επιστρέφουν και τυχόν παροχές ασθένειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχαν για το διάστημα που έπαιρναν σύνταξη!
Το ΙΚΑ αναφέρει ρητά σε εγκύκλιό του ότι «εάν μετά την οριστική γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας, εκτός από τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συνταξιοδοτικές παροχές, θα πρέπει να αναζητηθούν και οι παροχές ασθένειας που χορηγήθηκαν σε άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους».
Όλες οι αποφάσεις μάλιστα που θα βγάζει το ΙΚΑ για τους συνταξιούχους με προσωρινή απόφαση αναπηρίας θα έχουν την ένδειξη «με επιφύλαξη για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών» στην περίπτωση που μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ κριθεί ότι φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από εκείνο με βάση το οποίο τους χορηγήθηκαν οι συνταξιοδοτικές παροχές καθώς και στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 50%).
Το κόλπο του ΟΑΕΕ
Την ίδια τακτική είχε αποφασίσει να ακολουθήσει και ο ΟΑΕΕ, ζητώντας από συνταξιούχους αναπηρίας να υπογράψουν κατά την ανανέωση των βιβλιαρίων τους υπεύθυνη δήλωση ότι εκτός από τις συντάξεις θα πρέπει να επιστρέφουν και τις παροχές ασθένειας αν δεν κριθούν ανάπηροι!
Ωστόσο, ο ΟΑΕΕ διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι θα ήταν εξοντωτικό για ένα συνταξιούχο να του ζητήσει πίσω ποσά της τάξης των 5.000 ή και 10.000 από παροχές ασθένειας, αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του υπ. Εργασίας που απάντησε απορριπτικά: Ότι τα Ταμεία δεν μπορούν να ζητούν πίσω και τις παροχές ασθένειας από συνταξιούχους που δεν κρίνονται ανάπηροι, μετά την εξάμηνη παράταση της συνταξιοδότησής τους.
Τι ισχύει
Το άρθρο 66 του νόμου 4144/13 στο οποίο στηρίζονται τα Ταμεία -και εν προκειμένω το ΙΚΑ- για να ζητήσουν πίσω τις συντάξεις όσων δεν είναι ανάπηροι δεν αναφέρει πουθενά ότι θα επιστρέφονται και παροχές ασθένειας. «Οι εν λόγω διατάξεις παρέχουν μόνο τη δυνατότητα επιστροφής των συντάξεων στις περιπτώσεις συνταξιούχων τους οποίους οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ κρίνουν με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 67%», αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου, με ημερομηνία 9/1/2014 που καταλήγει ως εξής: «Ως εκ τούτου η διάταξη δεν παρέχει τη δυνατότητα επιστροφής τυχόν ποσών που έχουν καταβληθεί για υγειονομική περίθαλψη».
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Ελεύθερος τύπος