Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που οδηγεί εκατοντάδες ανθρώπους με νευρογενή ουροδόχο κύστη να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα των διαλειπόντων καθετηριασμών, είναι η επιθετική ουροδόχος κύστη, εξαιτίας της οποίας η ούρηση είναι επώδυνη.
Τα συμπτώματα είναι ο ιδρώτας, οι σπασμοί, η αύξηση της πιέσεως του αίματος, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στους ώμους κ.ο.κ.
Η επιθετική ουροδόχος κύστη μπορεί να ελεγχθεί περιορίζοντας τις αιτίες που την προκαλούν. Η ανώδυνη ούρηση εξαρτάται:
1. από την καλή λειτουργία του εντέρου,
2. από τη διατροφή,
3. από την ποιότητα των υγρών που καταναλώνονται,
4. από την απουσία αιμορροΐδων ή κατακλίσεων,
5. από την γενικότερη υγεία.
Η λειτουργία του εντέρου και της αφόδευσης εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή.
Όσες περισσότερες τροφές πλούσιες σε ίνες καταναλώνονται και όταν καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες πλούσιων σε ποιότητα υγρών, τότε θεωρητικά δεν υπάρχει δυσκοιλιότητα.
Όσο περισσότερη δυσκοιλιότητα ή διάρροια υπάρχει, τόσο περισσότερο γίνεται επιθετική η ουροδόχος κύστη.
Η διατροφή
Η διατροφή είναι τρόπος ζωής: είμαστε αυτό που τρώμε. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών.
Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση πικάντικων τροφών, καφέ, αλλά και όλων των άλλων τροφών που, από την εμπειρία, επιδεινώνουν την αίσθηση της ούρησης.
Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες και οι κατακλίσεις από μόνες τους δημιουργούν autonomic dysreflexia. Στις κακώσεις νωτιαίου μυελού, πολλές φορές, οι αιμορροΐδες δημιουργούνται και από την δυσκοιλιότητα.
Τα κρυολογήματα προκαλούν επιθετική ουροδόχο κύστη και συχνοουρία.
Διατήρηση του ελέγχου
Τα παραπάνω πρέπει να ενσωματωθούν οργανικά στην καθημερινή ρουτίνα, ώστε να μην επηρεαστεί ο τρόπος ζωής και οι δραστηριότητες. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι σταθερό, για αυτό όποτε ξεφεύγει η ουροδόχος κύστη από τον έλεγχο, πριν αυτονομηθεί, μπορείτε να την επαναφέρετε στην τάξη χωρίς να καταφύγετε στα αντιβιοτικά.
Διεθνώς, πολλοί άνθρωποι με κακώσεις νωτιαίου μυελού έχουν δοκιμάσει πολλά και έχουν καταλήξει πως ορισμένες τροφές επαναφέρουν στην τάξη την ατίθαση ουροδόχο κύστη.
Η επιστροφή στην ομαλότητα
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που κάνουν συγκεκριμένες λειτουργίες και βεβαίως δεν έχουν παρενέργειες. Η εμπειρία εκατοντάδων ανθρώπων με νευρογενή ουροδόχο κύστη δείχνει πως κάποιες από τις τροφές εάν καταναλωθούν με συνέπεια είναι δυνατόν να επαναφέρουν την ανώδυνη ούρηση. Αυτές οι τροφές είναι:
– Ο ζωμός από το βρασμένο σπανάκι συμβάλλει στην επούλωση των φλεγμονών της ουροδόχου κύστεως.
– Ο ζωμός από βρασμένο μαϊντανό ή ο ζωμός από σπόρους μαϊντανού προλαμβάνει τη δημιουργία λίθων.
– Το βακκίνιον το οξύκοκκον, ή αλλιώς cranberry, εμποδίζει τα μικρόβια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστεως.
– Το ταχίνι περιέχει πολυακόρεστα που λέγεται ότι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των εντέρων.
– Το μελόνερο, που γίνεται από μέλι διαλυμένο σε χλιαρό νερό, συμβάλει στην ανώδυνη ούρηση.
– Το γιαούρτι διαλυμένο σε νερό, όταν είναι σε μικρές ποσότητες, φαίνεται να είναι ωφέλιμο.
Ομοιοπαθητική
Μολονότι η ομοιοπαθητική δεν έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στον έλεγχο και στην θεραπεία των ουρολοιμώξεων, η εμπειρία πολλών σοβαρών ανθρώπων με νευρογενή ουροδόχο κύστη δείχνει πως είναι ωφέλιμη τουλάχιστον στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Και μόνο η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι σημαντική για την πρόληψη των δευτερογενών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ο ιδρώτας όπως λ.χ. διαταραχή της θερμορρύθμισης ή τα κρυολογήματα.
Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως λ.χ. Cantharis, Sarsaparila, Nux Vomica, Stafisagria κ.ο.κ.
Υπάρχουν πολλά βιβλία στα ελληνικά, στα οποία περιγράφεται η χρήση αυτών των φαρμάκων.
Βότανα
Τα βότανα είναι δύσκολο να βρεθούν. Χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να βρεθούν καλά βότανα αλλά και θεραπευτές που να ξέρουν από αυτά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν βιβλία που να εξηγούν πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ουρολοιμώξεων.
Ίσως τα παραπάνω να φαίνονται βουνό, αλλά με λίγη προσοχή και πολύ παρατήρηση μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή ρουτίνα.