Για πρώτη φορά Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν την αναγέννηση των νεύρων νωτιαίου μυελού σε περιοχές κακώσεων νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) που ελέγχουν τη συνειδητή κίνηση. Τα πορίσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του Nature Neuroscience το περασμένο καλοκαίρι, δίνουν ελπίδα για τον σχεδιασμό θεραπειών αποκατάστασης για ανθρώπους με παράλυση που προέρχεται από ΚΝΜ.
Όπως είναι γνωστό, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αναπαράγει μόνος του τα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού που καταστρέφονται από μια κάκωση ή εξαιτίας μιας νόσου. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine, κατάφεραν να παρέμβουν σε ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και να ενεργοποιήσουν σε ενήλικα πειραματόζωα το «μονοπάτι» που ενθαρρύνει την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων στα νεαρά θηλαστικά.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες απενεργοποίησαν ένα γονίδιο που ονομάζεται ΡΤΕΝ και το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες εμποδίζει την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Αυτό οδήγησε σε αναγέννηση σημαντικού αριθμού νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού των ποντικών που είχαν υποστεί τραυματισμό. «Μέχρι σήμερα, τέτοιου είδους αναγέννηση νεύρων δεν ήταν δυνατή στο νωτιαίο μυελό. Η παράλυση και η απώλεια κίνησης θεωρούνταν μη αναστρέψιμες, ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν τον δρόμο προς την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων σε ανθρώπους με ΚΝΜ, και μάλιστα τη δημιουργία συνάψεων μεταξύ των αναγεννημένων νευρικών κυττάρων και των νευρικών κυττάρων που βρίσκονται στο άλλο άκρο της κάκωσης», όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Oswald Steward, καθηγητής ανατομίας και νευροβιολογίας και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Reeve-Irvine.
πηγή: earthtimes.org