Στην επιθεώρηση «Science» δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της επιτυχούς μεταμόσχευσης νευρώνων που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς και οδήγησε σε αποκατάσταση της εγκεφαλικής τους βλάβης, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Τζέφρι Μάκλις. Η μεταμόσχευση νευρώνων δίνει ελπίδες για θεραπείες των κακώσεων νωτιαίου μυελού, της νόσου του Πάρκινσον και άλλων νευρολογικών παθήσεων.
Συγκεκριμένα, η μεταμόσχευση έγινε σε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς με στόχο τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ στις 24 Νοεμβρίου, οι ερευνητές πήραν από έμβρυα ποντικών υγιείς νευρώνες οι οποίοι είχαν σημανθεί με μια φθορίζουσα πρωτεΐνη, και τους μεταμόσχευσαν σε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς οι οποίοι εμφάνιζαν εκ γενετής βλάβη στο κύκλωμα του εγκεφάλου που αντιδρά στην ορμόνη λεπτίνη και θεωρείται ότι ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος του σώματος. Τα πειραματόζωα που γεννιούνται με αυτή τη βλάβη γίνονται επικίνδυνα παχύσαρκα καθώς αναπτύσσονται.
Οντας σε θέση να παρακολουθήσουν την πορεία τους λόγω της φθορίζουσας σήμανσης, οι ερευνητές είδαν ότι οι εμβρυϊκοί νευρώνες επέζησαν της μεταμόσχευσης, ενσωματώθηκαν πλήρως στο εγκεφαλικό κύκλωμα στο οποίο είχαν μεταμοσχευθεί και αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, εξελισσόμενοι σε ώριμους νευρώνες που μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους ήδη υπάρχοντες και να ανταποκριθούν στη λεπτίνη, στην ινσουλίνη και στη γλυκόζη.