Επούλωση εγκαυμάτων με εμβρυϊκά κύτταρα δέρματος

Νέα Υόρκη: Κρημνοί ιστών από εμβρυϊκά κύτταρα δέρματος χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για να αντιμετωπιστούν εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού χωρίς ουλές σε παιδιατρικούς ασθενείς, σύμφωνα με ελβετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η χρήση εμβρυϊκών κυττάρων στην επούλωση πληγών μπορεί να αποφύγει δυσκολίες όπως η ανοσοαπόρριψη, η μικρή αναπτυξιακή ικανότητα και η ασυμβατότητα.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λοζάννης με επικεφαλής την Δρ Λι Ανν Λορέντ-Απλεγκεϊτ χρησιμοποίησε ένα τμήμα δέρματος διαμέτρου τεσσάρων τετραγωνικών εκατοστών από άρρεν έμβρυο που είχε αποβληθεί την 14η εβδομάδα της κύησης. Τα δερματικά κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν μετά από καλλιέργεια και χρησιμοποιήθηκαν για να «μπολιάσουν» στρώματα κολλαγόνου και στη συνέχεια τα καλλιέργησαν για δυο επιπλέον ημέρες πριν αυτά εφαρμοστούν στα εγκαύματα.

Οι κρημνοί ιστών εφαρμόστηκαν σε οκτώ παιδιά που θεωρούνταν κατάλληλοι υποψήφιοι για τη συνήθη μεταμόσχευση δέρματος, κατά προσέγγιση δέκα ημέρες μετά το έγκαυμα. Καθώς οι κρημνοί βιο-υποδιασπώνταν, αντικαθιστούνταν κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες.

«Τα κύτταρα αυτά διέγειραν αυθορμήτως την επούλωση της πληγής μέσω της έκκρισης πολλαπλών αυξητικών παραγόντων. Ο μέσος χρόνος επούλωσης ήταν 15,3 ημέρες μετά την πρώτη κυτταρική εφαρμογή.

Το κοσμετολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και στα οκτώ παιδιά που είχαν μικρή αποικοδόμηση του νέου δέρματος χωρίς σύσπαση ή αποσύνθεση του επουλωμένου δέρματος. Ο ένας ασθενής με σκουρόχρωμο δέρμα παρουσίασε ανάκτηση της δερματικής μελάγχρωσης», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Εκτιμούν μάλιστα, ότι μια μόνο δωρεά εμβρυϊκού δέρματος μπορεί να αποφέρει αρκετά εκατομμύρια δερματικών κρημνών.

«Μια πολύ μικρή βιοψία, μας δίνει τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους. Μάλιστα μπορούμε να συλλέξουμε δερματικά κύτταρα από αποβολές εμβρύων δευτέρου τριμήνου», καταλήγουν οι ειδικοί.

doctors.in.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …