Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την θεσμοθέτηση της «κοινωνικής επιταγής» που θα μπορεί να αγοράσει υπηρεσίες υποστήριξης από πιστοποιημένους φορείς. Διαβάστε το πρώτο δημοσίευμα για αυτή την «κοινωνική επιταγή»:
Δικαίωμα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών με «κοινωνική επιταγή» για τους οικονομικά ασθενέστερους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όσους ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας ύψους 200 ευρώ (που θα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί) και τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, προβλέπει το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που νομοθετεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Θα μπορούν άραγε οι ίδιοι οι καταναλωτές προϊόντων και υπηρεσιών για την ανεξάρτητη διαβίωση να μπορούν να συγκροτούν εταιρείες που να αμείβονται με «κοινωνική επιταγή» ή θα είναι προνόμιο μόνο των κρατικών μη κερδοσκοπικών μαγαζιών;
Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι, προβλέπει νομοσχέδιο που οριστικοποίησε ο υφυπουργός Βασ. Κεγκέρογλου. Με βάση το νομοσχέδιο:
1. Καθιερώνεται η «κοινωνική επιταγή» που θα ενσωματώνει δικαίωμα «αγοράς» υπηρεσιών ή αγαθών. Ο επωφελούμενος πολίτης, θα επιλέγει φορέα παροχής υπηρεσιών βάσει προσωπικών κριτηρίων και αναγκών.
2. Θεσμοθετείται για οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (κάτω από 6.000 ευρώ τον χρόνο) μηνιαία οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται για τον/την σύζυγο κατά 70 ευρώ και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το πρόγραμμα θα προβλέπει ένταξη σε προγράμματα στήριξης και θα λειτουργήσει πιλοτικά φέτος σε δύο περιοχές με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ, αν και καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθεί, «εφόσον εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι».
3. Συστήνεται Πανελλαδικό Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης το οποίο θα συγκροτείται από το σύνολο των φορέων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης και πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για την εξασφάλιση διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης καθιερώνεται η δημόσια λογοδοσία των φορέων και η υποχρέωση ανάρτησης ετήσιου οικονομικού απολογισμού, ενώ θα χρηματοδοτούνται δράσεις και όχι φορείς.
4. Δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες.
Γιώργος Γάτος
IMERISIA.GR 22-3-2014