Έρευνα με Βλαστοκύτταρα Ενηλίκων Θεραπεύει Ασθενή με ΚΝΜ

Γνωρίζω για το θέμα αυτό εδώ και καιρό, αλλά επειδή δεν ήθελα να αισθάνομαι ένοχος για «υπερβολική διαφήμιση», όπως τόσο συχνά συμβαίνει με όσους συνηγορούν υπέρ της θεραπευτικής κλωνοποίησης, περίμενα έως ότου η είδηση δημοσιεύθηκε σε ένα έγκυρο ερευνητικό περιοδικό.
Το νέο ήταν Τεράστιο: Κορεάτες επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου για να αποκαταστήσουν την αισθητικότητα και την κίνηση ενός ασθενή με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ).
Δεν έχω διαθέσιμο κάποιον ηλεκτρονικό σύνδεσμο, αλλά έχω την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο «Cythotherapy», (2005) Τόμος 7. Αριθ. 4, 368-373.

Ο ασθενής είναι μια γυναίκα που απέκτησε παραπληγία από ένα ατύχημα πριν 19 χρόνια. (Πλήρης παραπληγία στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.) Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, και επίσης σε έγχυση βλαστοκυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου.
Σημειώστε τα εντυπωσιακά οφέλη: «Η ασθενής μπορούσε να κινήσει τα ισχία της, καθώς και να αισθανθεί το δέρμα των ισχίων τη 15η ημέρα μετά τη μεταμόσχευση. Την 25η ημέρα μετά τη μεταμόσχευση, τα πόδια της αποκρίθηκαν στη διέγερση. Την 7η Μετεγχειρητική Ημέρα (ΜΗ), μυική δραστηριότητα παρατηρήθηκε και αναπτύχθηκε σταδιακά στους μυς της οσφυικής περιοχής και των ισχίων. Μπορούσε να διατηρεί μόνη της την όρθια στάση την 13η ΜΗ. Από την 15η ΜΗ μπορούσε να ανυψώσει και τις δύο άκρες των ποδιών της κατά 1cm, και η δραστηριότητα του καμπτήρα μυ των ισχίων προοδευτικά βελτιώθηκε έως την 41η ΜΗ.»

Από το σημείο αυτό το κείμενο συνεχίζει με περισσότερο τεχνικούς όρους.
Η ουσία του θέματος, έχει ως εξής (από το απόσπασμα της αναφοράς): Η ασθενής όχι μόνο επανέκτησε μέρος της αίσθησής της, αλλά «41 μέρες μετά τη μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων, εμφάνισε επίσης αναγέννηση του νωτιαίου μυελού στην τραυματισμένη περιοχή» και κάτω από αυτή. «Επομένως, ενδέχεται πως η UCB multipotent μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να είναι μια καλή μέθοδος θεραπείας για τους ασθενείς με ΚΝΜ.»
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένας μόνο ασθενής δεν είναι αρκετός για την εγκυρότητα μιας θεραπείας.

Επίσης, οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η ασθενής (που καλείται «laminectomy» – και αφορά στην αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού με την αφαίρεση τμήματος ενός σπονδύλου) ίσως συνέβαλλε θετικά στην αποκατάσταση της ασθενούς. Αλλά ακόμα και τότε, αυτή είναι πραγματικά μια υπέροχη ιστορία που προσφέρει μεγάλη ελπίδα σε ανθρώπους με παράλυση.

Χαρακτηριστικά, η είδηση αυτή έχει αγνοηθεί εντελώς από τον Αμερικάνικο Τύπο (παρά το γεγονός πως έχει υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης). (Μπορείτε μήπως να φανταστείτε τους τίτλους των ειδήσεων αν τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στη μεταμόσχευση ήταν εμβρυικά;)
Και κάτι τελευταίο. Αυτή είναι μια ασθενής με πολύ παλιό τραυματισμό – κάτι που καθιστά τα αποτελέσματα ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Από τον Wesley Smith, 26/09/2005

Σημείωση: Ο βραβευμένος συντάκτης Wesley J. Smith είναι παλαιός συνεργάτης του Discovery Institute και ειδικός σύμβουλος του Κέντρου Βιοηθικής και Πολιτισμού.
Πηγή: http://www.lifenews.com/bio1139.html

Απόδοση στα ελληνικά:
Άννα Ευαγγελινού

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …