Έρευνα στο ψάρι-«ζέβρα» αποκάλυψε την ικανότητα αυτοΐασης σε κακώσεις νωτιαίου μυελού

Οι επιστήμονες ξεκλείδωσαν τα μυστικό του ψαριού-«ζέβρα» που καταφέρνει να θεραπεύσει τις κακώσεις στο νωτιαίο μυελό του μετά από τραυματισμό. Η ερευνητική ομάδα του Australian Regenerative Medicine Institute (ARMI) από το Monash University στην Αυστραλία, με επικεφαλής την Δρ. Yona Goldsmit και τον καθηγητή Peter Currie, ανακάλυψε τον ρόλο μίας πρωτείνης που ευθύνεται για την εκπληκτική ικανότητα αυτού του ψαριού για αυτοΐαση.
Αναμένεται πως αυτά τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μεθόδους αναγέννησης του νωτιαίου μυελού και στους ανθρώπους.

Έρευνα σε ψάρι αποκάλυψε την ικανότητα αυτοΐασης σε κακώσεις νωτιαίου μυελούΌταν η κάκωση του νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) είναι σοβαρή σε ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά αμέσως, ενεργοποιώντας εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται νευρογλοιακά για να αποτρέψει την αιμορραγία.

«Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι οι εργάτες του νευρικού συστήματος. Πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας μεγαλύτερα κύτταρα που διευρύνουν το μέρος του τραύματος για να αποφευχθεί η αιμορραγία και έτσι δημιουργείται ουλώδης ιστός», λέει ο καθηγητής Currie.

Όμως, ο ουλώδης ιστός αποτρέπει τους νευράξονες, δηλαδή τις νηματοειδείς δομές των νευρικών κυττάρων που μεταφέρουν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, να συνδεθούν με γειτονικά νευρικά κύτταρα και να εισχωρήσουν στο τραύμα. Το αποτέλεσμα είναι η παράλυση.

«Οι νευράξονες που βρίσκονται πάνω και κάτω από το επίπεδο της κάκωσης, δεν είναι ποτέ σε θέση να διεισδύσουν στην νευρογλοιακή ουλή ώστε να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αναγέννηση του νωτιαίου μυελού των θηλαστικών», δηλώνει ο καθηγητής Currie.

Αντιθέτως, τα νευρογλοιακά κύτταρα του ψαριού-ζέβρα δημιουργούν μία γέφυρα που διευρύνει το τμήμα της κάκωσης, αλλά επιτρέπει στους νευράξονες να εισχωρήσουν σε αυτό.

Το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να αναγεννήσει τον νωτιαίο μυελό του μέσα σε 2 μόλις μήνες από το ατύχημα. «Δεν φαίνεται καν ότι υπήρξε ποτέ τραυματισμός», λέει ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πρωτεΐνη, με την ονομασία αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών (fibroblast growth factor – FGF), που ελέγχει το σχήμα των νευρογλοιακών κυττάρων και είναι υπεύθυνη για τη διαφορά που παρατηρείται στον τρόπο που αντιδρά το ανθρώπινο σώμα σε μια ΚΝΜ σε σχέση με το ψάρι-ζέβρα.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης πως οι επιστήμονες μπορούν να επέμβουν στην πρωτεΐνη FGF στο ψάρι-ζέβρα, ώστε να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αποκατάστασης της κάκωσης.

«Ελπίζουμε ότι η πρωτεΐνη FGF θα μπορέσει τελικά να χρησιμοποιηθεί και για την καλύτερη αποκατάσταση κακώσεων νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους», σημειώνει ο Prof. Currie.

Πηγή: healthcanal.com
Απόδοση στα ελληνικά: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Ιούνιος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …