Η σωστή χρονική στιγμή είναι το παν, όσον αφορά στο χειρουργείο αποσυμπίεσης του νωτιαίου μυελού, σε ασθενείς με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) που αποκτούν τετραπληγία. Μία έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που κάνουν χειρουργείο μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή της κάκωσης, έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν καλύτερη νευρολογική αποκατάσταση.
Ο «αυχενικός» νωτιαίος μυελός είναι κλεισμένος μέσα σε 7 οστικούς σπόνδυλους που ξεκινούν από τον αυχένα. Οι αμέσως επόμενοι σπόνδυλοι είναι οι θωρακικοί και ακολουθούν οι οσφυϊκοί, που καταλήγουν στο ιερό οστό. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε άτομα που έχουν κάκωση στην αυχενική μοίρα, δηλ. κάκωση που σε καθιστά τετραπληγικό. Περίπου το 30% όλων των ΚΝΜ ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, που συνήθως επέρχεται μετά από πτώση, αθλητικό ατύχημα ή τροχαίο ατύχημα.
Στην έρευνα πήραν μέρος 313 άτομα με ΚΝΜ στον αυχένα. Το 20% των περιπτώσεων που χειρουργήθηκε άμεσα, έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση στην κινητικότητα, σε αντίθεση με το 9% από αυτούς που έκανε το χειρουργείο αργότερα.
Η επέμβαση απελευθερώνει την πίεση που ασκείται στο νωτιαίο μυελό, στο εσωτερικό της τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης, και μετά τον σταθεροποιεί. Παλιότερα, οι γιατροί απέφευγαν να κάνουν χειρουργείο άμεσα, για να μην επεκτείνουν την ζημιά. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως έχουν βελτιωθεί οι χειρουργικές τεχνικές και αναπτύχθηκε αρκετά ο τομέας της αναισθησιολογίας, έχοντας αλλάξει έτσι την επικρατούσα άποψη για τα πρώιμα χειρουργεία. Η έρευνα δείχνει ότι όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, και οι διαφορές που έχουν βρει οι επιστήμονες δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.
Σε λίγες περιπτώσεις, άτομα που πιθανότατα θα έμεναν παράλυτα, κατάφεραν να ξαναπερπατήσουν. Ο Glenn Williams, 58 ετών, χειρουργήθηκε 14 ώρες μετά τον τραυματισμό του. Γλίστρησε σε ένα παγωμένο πάρκινγκ, χτύπησε και έχασε αμέσως τον έλεγχο του σώματός του από τον λαιμό και κάτω. Σήμερα, χάρη στο έγκαιρο χειρουργείο και την εντατική αποθεραπεία, ο Williams περπατάει, αν και το ένα του χέρι παραμένει μουδιασμένο και έχει μια γενική αδυναμία. «Αν αυτό είχε γίνει 10 χρόνια νωρίτερα, τώρα θα ήμουν σε αναπηρικό αμαξίδιο».
Ο γιατρός που είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν την έρευνα, εφιστά την προσοχή των νοσοκομειακών μονάδων στην έγκαιρη παρέμβαση. «Τις ΚΝΜ πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, να θεωρούνται δηλαδή επείγοντα περιστατικά. Δηλαδή να μην σπαταλάται πολύτιμος χρόνος και ο ασθενής να χειρουργείται άμεσα».
Πηγή: cbc.ca
Απόδοση στα ελληνικά: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία (πρώην περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ), http://www.disabled.gr/,
Μάρτιος 2012.