Η έκδοση του παρόντος τεύχους του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έγινε πριν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή και την τελική επικύρωσή του. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του νομοσχεδίου, λάβαμε το πιο κάτω κείμενο που αφορά στο ΦΠΑ στις υπηρεσίες Εργοθεραπείας και σχολιάζει τις επικείμενες αλλαγές.
Στο προσχέδιο νόμου για την «Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής», και ειδικότερα στο άρθρο 62 «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ» περίπτωση 2 και 3 αντικατάστασης παραγράφων του νόμου 2859/2000, αναφέρονται τα εξής:
2. Η περίπτωση δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 22 αντικαθίσταται, ως εξής:
«δ) η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, καθώς και οι στενά συνδεόμενες με αυτές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που ενεργούνται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Με τις υπηρεσίες αυτές εξομοιώνονται και οι υπηρεσίες που παρέχονται στις εγκαταστάσεις θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει και για λοιπούς οργανισμούς, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω οργανισμοί:
i. δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ii. η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων, iii. οι απαλλαγές δεν πρέπει να δημιουργούν κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.»
3. Η περίπτωση ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 22 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε) οι παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων, καθώς και οι παροχές υπηρεσιών από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους και φυσικοθεραπευτές».
Στην εισηγητική έκθεση και για το εν λόγω άρθρο αναφέρονται:
Με τις διατάξεις του άρθρου 62 επέρχονται τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ, όπως κυρώθηκε με το ν. 2859/2000 και ισχύει.
…………………
Με την παράγραφο 2 αντικαθίσταται η περίπτωση δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 22. Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι η απαλλαγή της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, περιορίζεται στην περίπτωση που οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου και από λοιπούς οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός της διάταξης αυτής είναι η ενίσχυση των οργανισμών δημόσιας υγείας, καθώς και των οργανισμών που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό.
Με την παράγραφο 3 καταργείται η απαλλαγή από ΦΠΑ των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοθυλάκων και δικαστικών επιμελητών, με σκοπό την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με τα λοιπά κράτη μέλη, καθώς και την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην περίπτωση παροχής παρόμοιων υπηρεσιών από επαγγελματίες που υπάγονται στο φόρο.»
Οι ως άνω αντικαταστάσεις και σε αντίθεση με τον ισχυρισμό σκοπιμότητας στην εισηγητική έκθεση για την «…αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην περίπτωση παροχής παρόμοιων υπηρεσιών από επαγγελματίες που υπάγονται στο φόρο», δημιουργούν διάκριση κατά των επαγγελματιών Εργοθεραπευτών της χώρας, καθώς οι παρέχοντες «παρόμοιες υπηρεσίες» ψυχολόγοι και φυσιοθεραπευτές απαλλάσσονται του ΦΠΑ.
Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμιστεί πως δημιουργείται μια άνευ προηγουμένου χρηματική επιβάρυνση των πολιτών με αναπηρία και λοιπών που χρήζουν υπηρεσιών αποκατάστασης, καθώς η επιβολή ΦΠΑ 21% στις υπηρεσίες εργοθεραπείας θα επιβαρύνει αυτή την ευάλωτη οικονομικά ομάδα. Οι δημόσιες δομές που παρέχουν υπηρεσίες εργοθεραπείας είναι ελάχιστες, και στην περιφέρεια ανύπαρκτες. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο νομό Ηρακλείου, η μοναδική εργοθεραπεύτρια του ΠΑΓΝΗ, έχει παραιτηθεί, ενώ το Βενιζέλειο Νοσοκομείο διαθέτει μία.
Υπενθυμίζω δε πως, βάσει κρατικού τιμολογίου, τα ταμεία αποδίδουν στους ασφαλισμένους 1,23 ευρώ κάθε 45λεπτη συνεδρία εργοθεραπείας, ενώ η μέση τιμή στον ιδιωτικό τομέα αυτή τη στιγμή είναι 40,00 – 50,00 ευρώ.
Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών Κρήτης από το 2007 με ενέργειες του (μέχρι και το συνήγορο του Πολίτη) έχει προσπαθήσει επανηλειμμένα να διευθετήσει το θέμα, το οποίο δυστυχώς με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αντί να επιλύει μια «αμέλεια» του παρελθόντος, σφραγίζει την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εργοθεραπείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους έλληνες Εργοθεραπευτές και τους πολίτες-αποδέκτες των υπηρεσιών τους.
Επιμέλεια: Δανάη Ιωαννίδη, Εργοθεραπεύτρια
email: ergoth_d@otenet.gr
Ηράκλειο Κρήτης