ΑΠΟΤΕΛΕΙ λαθρεμπορία ή απλώς τελωνειακή παράβαση η οδήγηση από τρίτο πρόσωπο αυτοκινήτου αναπήρου, στο οποίο δεν επιβαίνει ο ίδιος ο ανάπηρος;
Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν σχετικής παραπομπής από το Β’ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε, πάντως, ότι η οδήγηση αυτοκινήτου αναπήρου, χωρίς να επιβαίνει σε αυτό ο ανάπηρος ιδιοκτήτης του, συνιστά μόνο τελωνειακή παράβαση και επισύρει πρόστιμο 293, 4 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό, όμως, σύμφωνα με την παραπεμπτική απόφαση, δεν επιβάλλεται όταν αποδεικνύεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι η μετακίνηση του αυτοκινήτου του αναπήρου οφείλεται σε εξαιρετικές και επείγουσες περιστάσεις και ότι έγινε αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, λόγω σπουδαιότητας αλλά και λόγω του ότι υπάρχει αντίθετη, προγενέστερη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο συγκεκριμένος ανάπηρος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αφού του επιβλήθηκε τέλος λαθρεμπορίας ύψους 62.521.8 ευρώ, όταν διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητό του το οδηγούσε τρίτο πρόσωπο.
Στην απόφαση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ σημειώνεται ότι το αυτοκίνητο μπορεί να το οδηγεί και τρίτο πρόσωπο, υπό τον όρο ότι επιβαίνει σε αυτό και ο ανάπηρος και ότι έχει εγκριθεί από την αρμόδια τελωνειακή αρχή η άδεια να οδηγείται από τρίτον και έχει δηλωθεί αυτό στο Τμήμα της Τροχαίας, στην περιοχή που διαμένει ο ανάπηρος. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, ο οδηγός δεν μπορεί να διαμένει μακριά από την κατοικία του αναπήρου.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2006