1. Νιώθω κούραση. Τι να κάνω?
Απάντηση: Μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα καινούριας υποτροπής ή μόνιμο σύμπτωμα όταν υπάρχει μεγάλου βαθμού αναπηρία ή προϊόν κατάθλιψης, υπερκόπωσης ή υψηλής θερμοκρασίας. Απαιτείται ξεκούραση και δροσερό περιβάλλον.
Αν το σύμπτωμα παραμείνει πέρα των τριών 24ωρων πρέπει να ερωτηθεί ο θεράπων νευρολογος για να διαφοροδιαγνωστει η αιτία και να δωθεί η ανάλογη αγωγή.
2. Νιώθω ανεξήγητο άγχος και μελαγχολία. Τι να κάνω?
Απάντηση: Τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα μιας καινούριας υποτροπής ή μία σχεδόν μόνιμη διαταραχή στα πλαίσια είτε της συμβίωσης με μία χρόνια νόσο που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία είτε λόγω απομυελινωτικών εστιών στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου που ελέγχει το συναίσθημα. Η αγωγή θα καθορισθεί απο το θεράποντα νευρολόγο. Ποτέ μην παίρνετε αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά από παθολόγους ή γενικούς γιατρούς που απλά σας γράφουν μια συνταγή. Πάσχετε από συγκεκριμένη νευρολογική νόσο και πρέπει να αντιμετωπίζεστε από τον ειδικό ιατρό για να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερα «λάθη». Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι τα φάμρκα αυτά δεν είναι πανάκεια. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την προσπάθεια του ίδιου του ασθενή αλλά και των οικείων του. Τα φάρμακα βοηθούν μόνο για όσο διάστημα τα παίρνει ο ασθενής, το «μετά» εξαρτάται απο τον ασθενή.
3. Πάσχω απο σκλήρυνση κατα πλάκας. Θα καταλήξω ανάπηρος?
Απάντηση: Ενα 20-25% των σκληρυντικών ασθενών παρουσιάζουν την καλοήθη μορφή της νόσου όπου η νόσος σταματάει να εξελίσσεται μέσα στην πρώτη τριετία ή πενταετία απο την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος. Το 60% των ασθενών παρουσιάζουν τη μορφή των υφέσεων-εξάρσεων που διατηρούν συνήθως καλή λειτουργικότητα. Το 15-20% καταλήγουν σε σημαντικού βαθμού αναπηρία είτε μέσα στην πρώτη πενταετία είτε με το πέρασμα των χρόνων. Η ΣΚΠ δεν σημαίνει απαραίτηται αναπηρία αλλά κίνδυνο για εμφάνιση αναπηρίας, κάτι που τρομοκρατεί τους περισσότερους ασθενείς, ξεχνώντας ίσως πόσες άλλες πιο συνηθισμένες αιτίες αναπηρίας υπάρχουν, όπως τα τροχαία ή τα εργατικά ατυχήματα.
4. Η ΣΚΠ σκοτώνει?
Απάντηση: Οχι. Οι ασθενείς πεθαίνουν όταν καταλήξουν κατακεκλιμένοι, απο ουρολοιμώξεις, βροχοπνευμονίες και κατακλίσεις, δηλαδή απο την έλλειψη κατάλληλης νοσηλευτικής αντιμετώπισης. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στην πατρίδα μας να πεθάνει κάποιος από τις αλλοιώσεις που η ίδια η νόσος προκαλεί στο νευρικό σύστημα.
5. Είναι η ΣΚΠ κολλητική?
Απάντηση: Οχι. Εχουν γίνει πολλές μελέτες με συζύγους ασθενών και με νοσηλέυτριες ιδρυμάτων για σκληρυντικούς αθενείς όπου δεν καταδείχθηκε κάτι τέτοιο.
6. Είναι η ΣΚΠ κληρονομική νόσος?
Απάντηση: Οχι. Δεν κληρονομείται με τους λεγόμενους χαρακτήρες του Μέντελ γιατί δεν έχει σχέση με το DNA αλλά με ένα άλλο τύπο γονιδίων που ανήκει στο σύστημα HLA και το οποίο καθορίζει την προδιαθεση για τα διαφορα νοσήματα. Εχει αποδειχθεί με επιδημιολογικές μελέτες ότι τα παιδιά των σκληρυντικών ασθενών έχουν 3-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα απο τα άλλα παιδιά να παρουσιάσουν τη νόσο, ιδιαίτερα τα κορίτσια μητέρων που πάσχουν απο τη νόσο. Ομως το συνολικό ποσοστό είναι πολύ μικρό αφού η νόσος δεν είναι και τόσο συχνή. Υπάχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες για τροχαίο ατύχημα ή εμφάνιση καρκίνου παρά για τη ΣΚΠ.
Δρ. Ε. Κουτσουράκη (Νευρολογος)