ΜΕΡΟΣ της επιστημονικής κοινότητας ελπίζει μία ημέρα να έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει θανατηφόρες ασθένειες μεταμοσχεύοντας ιστό, που αντλείται από ανθρώπινα έμβρυα. Η πρακτική αυτή θεωρείται αρκετά αμφιλεγόμενη. Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται να άρουν τα ηθικά διλήμματα.
Τρεις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες αναφέρουν ότι μπόρεσαν να παράγουν βλαστοκύτταρα πανομοιότυπα με τα εμβρυικά από απλά κύτταρα δέρματος ενηλίκων. Αντί για έμβρυα λίγων ημερών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή τη φορά ινοβλάστες, κύτταρα που απομονώνονται εύκολα από το δέρμα.
Κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν τους ινοβλάστες και να τους μετατρέψουν σε εμβρυικά κύτταρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση και καταστροφή εμβρύων, κάτι στο οποίο αντιτάσσονται αρκετοί για ηθικούς λόγους.
Η έρευνα των επιστημόνων βεβαίως έγινε σε ποντίκια. Αν ωστόσο η τεχνική εφαρμοστεί και σε ανθρώπινα κύτταρα θα πρόκειται ίσως για μία από τις συναρπαστικές ιατρικές εξελίξεις. Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα διαιρούνται επ΄αόριστον και μπορούν θεωρητικά να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού του ανθρώπινου οργανισμού.
Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι η δυνατότητα αυτή απουσιάζει από τα κύτταρα των ενηλίκων, αν ωστόσο η θεωρία αυτή ανατραπεί τότε τα κύτταρα θα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς για την αντιμετώπιση πληθώρας παθήσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ ή και η παράλυση.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2007