Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου του 2004 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Ενέργειες κατάρτισης και μεταφοράς τεχνογνωσίας που σχετίζονται με την εκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας”, που αφορά κυρίως νέους επιχειρηματίες και αποτελεί δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, ενώ επισημαίνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ και πράξη χρηματοδοτείται στο σύνολό της από δημόσια δαπάνη, που προέρχεται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 25% από εθνική συμμετοχή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών που ενισχύθηκαν από τα προγράμματα της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, των ΑΜΕΑ, αλλά και νέων επιχειρηματιών, των οποίων η δραστηριοποίηση αριθμεί δύο οικονομικές χρήσεις, μέσω της υλοποίησης ενεργειών κατάρτισης.
Οι ενέργειες αυτές αφορούν την υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών ανάπτυξης της νέας επιχείρησης σε σχέση με τον κλάδο που αυτή δραστηριοποιείται, την εφαρμογή βέλτιστων αρχών διοίκησης και την απόκτηση γνώσης στη διαχείριση και λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης.
Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων κατάρτισης πάνω στα οποία θα εκπαιδευτούν οι νέοι επιχειρηματίες, βασίζεται:
-στις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και στο εκπαιδευτικό υλικό
-στην αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες των καταρτιζόμενων και των επιχειρήσεων
-στην ένταξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις νέες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής και της εργασίας
στην ευελιξία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με τις επιμέρους ανάγκες των εργαζομένων
-στην εξοικείωση των καταρτιζομένων με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στο χώρο της παραγωγής, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης.
Τα θέματα πάνω στα οποία υπολογίζεται ότι θα καταρτιστούν περισσότεροι από 1.700 επιχειρηματίες, αφορούν Αρχές Διοίκησης, Διαχείριση και λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης, Συμβουλευτική υποστήριξη της επιχείρησης, Business Plan, Μarketing Plan, Χρηματοδότηση ΜΜΕ, Εξαγωγικό marketing, Χρηματοοικονομικό Μάνατζμεντ, Business Games, Καινοτομία, e-commerce.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που έχουν πιστοποιηθεί όπως ορίζει τα “Σύστημα πιστοποίησης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης”.
Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2003