Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα για τα Άτομα με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2006. Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Τζαμπάζη, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, τόνισε:
Η Αναπηρία δεν είναι ασθένεια. Είναι μια κατάσταση διαφορετικής υγείας, μόνιμη, συνήθως μη αναστρέψιμη, η οποία χρειάζεται τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσει. Όταν μιλάμε για άτομα με αναπηρία, δεν αναφερόμαστε σε μία ομοιογενή ομάδα αφού οι ανάγκες μας και οι ικανότητές μας διαφοροποιούνται όπως και στο γενικό πληθυσμό. Η σύγχρονη προσέγγιση της αναπηρίας δεν έγκειται στην παθητική αρωγή αλλά στην ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή. Οφείλουμε να εργαζόμαστε για να εξαλειφθούν τα περιβαλλοντικά, τεχνικά και νομικά κωλύματα που εμποδίζουν αυτή την αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Η καταπολέμηση της περιθωριοποίησης των ατόμων με αναπηρία μπορεί να συντελεστεί τόσο με την ευρωπαϊκή διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης όσο και με τα εθνικά σχέδια δράσης που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη.
Προσβασιμότητα στην απασχόληση και την αγορά εργασίας, στη γνώση και την πληροφόρηση καθώς και στο δημόσιο δομημένο περιβάλλον είναι αναγκαίες προϋποθέσεις γι αυτή την ενσωμάτωση. Αποκλείοντας την φυσική πρόσβαση των ΑμεΑ σε αγαθά και υπηρεσίες δεν περιθωριοποιούμε μόνο μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού αλλά τους αποκλείουμε από την αγορά εργασίας και την οικονομική ζωή ωθώντας τους σε μια επιδοματική πολιτική που μόνο ζημιογόνος μπορεί να είναι.
Στην Ελλάδα, τις προηγούμενες δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ, με γενναίες και καινοτόμες θεσμικές πρωτοβουλίες πρόσφερε καθοριστικής σημασίας ευκαιρίες ώστε τα Άτομα με Αναπηρία να βγουν από το κοινωνικό περιθώριο και να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν αποτελούν το βασικό οικοδόμημα που άλλαξε ριζικά την κοινωνική θέση των ατόμων με αναπηρία μέσα στον Ελληνικό χώρο, αλλαγή που πιστώνεται ολοκληρωτικά στο ΠΑΣΟΚ και στο όραμα που από τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησής του είχε διαμορφώσει.
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αλλά και να «εκμεταλλευτούμε» αυτό το θεσμικό πλαίσιο που έδωσε το ΠΑΣΟΚ, να βοηθήσουμε ώστε να το αξιοποιήσουμε όλοι όσοι το έχουν ανάγκη, άτομα με αναπηρία, οι συγγενείς τους, φορείς και υπηρεσίες, ΜΚΟ και εθελοντές και κάθε ενεργός πολίτης που θέλει να βοηθήσει τον αγώνα για ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία.
Η ισότητα των ευκαιριών είναι ο στόχος της µακροπρόθεσµης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα άτοµα µε αναπηρίa. Οι ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν το σύνολο των ευρωπαϊκών αξιών που θεωρούνται κοινές για όλη την Ευρώπη και παρέχουν την ευκαιρία στα άτοµα µε αναπηρία για ολόπλευρη αξιοποίηση όλων των ικανοτήτων τους και ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς, μέσα σ΄ένα πλανήτη που αντιμετωπίζει ολοένα καινούργιες προκλήσεις, η ενσωµάτωση των θεµάτων που αφορούν τα άτοµα µε αναπηρία σε όλες τις πολιτικές αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δίκαιη μεταχείρισή τους.
Σήμερα, ξεκινώντας μέσα από το ίδιο το κόμμα μας με τη θέσπιση «Διατομεακής Επιτροπής για την Πολιτική για ΑμεΑ» στο ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Τομέων Δράσης και σχεδιασμού Πολιτικών, έχουμε καταφέρει να εργαζόμαστε για τη βασική φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα ζητήματα της αναπηρίας, αυτό που αποκαλείται «mainstreaming» δηλαδή τη διάχυση της Αναπηρίας σε όλες τις δράσεις και σε όλα τα επιμέρους θέματα και την αντιμετώπισή της σαν μέρος ενός οργανικού συνόλου.
Η θέσπιση ενός κοινού ορισμού της αναπηρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο διευκολύνει σημαντικά την αναγνώριση των κοινών ζητημάτων των ΑΜΕΑ και την υιοθέτηση πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στις εθνικές κοινωνικές πολιτικές. Σπουδαία Ευρωπαϊκά θεσμικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για όλους (2007), το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία (2006-2007), το Κοινοτικό Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική αλληλεγγύη – PROGRESS(2007-2013) και άλλα, βασισμένα στην πείρα και τις ευαισθησίες των επιμέρους Ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και τις δυναμικές διεκδικήσεις του Ευρωπαϊκού και διεθνούς κινήματος των αναπήρων , δίνουν την ευκαιρία στη χώρα μας να διεκδικήσει έμπρακτα πολιτικές που θα επιβάλλουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στην καθημερινή ζωή και θα αποθαρρύνουν πρακτικές καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας και αδιαφορίας για τις ανάγκες μας. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτά τα εργαλεία . Μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, άτομα με και χωρίς αναπηρία, για να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε την προσπάθειά μας για την καταπολέμηση του αποκλεισμού, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων.
Σήμερα, την Παγκόσμια Μέρα για τα ΑμεΑ, όπως και κάθε μέρα της ζωής μας, εμείς, τα Άτομα με Αναπηρία έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να διακηρύξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες ευαισθησίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες με κάθε άλλο άνθρωπο της κοινωνίας που ζούμε. Αυτό που μας λείπει και για το οποίο αγωνιζόμαστε, αυτό που συχνά μας εμποδίζει να αποδείξουμε αυτή την αλήθεια είναι οι κατάλληλες ευκαιρίες και τα αναγκαία πλαίσια. Όπως κάθε πολίτης, διεκδικούμε από τη ζωή τα αυτονόητα, μεγάλα και μικρά, σπουδαία και καθημερινά : Να ανατραφούμε με φροντίδα και αγάπη. Να παίξουμε στις παιδικές χαρές. Να εκπαιδευτούμε . Να περπατήσουμε στους δρόμους, να πάμε για ψώνια. Να πάμε σινεμά, θέατρο, για καφέ με φίλους. Να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους, να περάσουμε φανάρια. Να πάμε διακοπές. Να κολυμπήσουμε σε μια πλαζ. Να ξεναγηθούμε σ΄ ένα μουσείο ή ένα αρχαιολογικό χώρο. Να αθληθούμε. Να σπουδάσουμε. Να εργασθούμε. Να κάνουμε οικογένεια. Να απολαμβάνουμε αξιοπρεπή περίθαλψη όταν τη χρειαζόμαστε. Να κριθούμε με αξιοκρατία όταν χρειαστεί. Να υπάρχει μέριμνα για τα γεράματά μας. Κι όμως συχνά η κοινωνία δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε αυτά τα καθημερινά και αυτονόητα. Χρειάζεται σκληρός αγώνας για να τα αποκτήσουμε. Τον αγώνα αυτό πρέπει να τον βλέπουμε σαν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Επειδή γνωρίζουμε πως τίποτα δεν κερδίζεται ή δεν θα κερδηθεί χωρίς αγώνα.
Είναι καιρός να κάνουμε πράξη το όραμα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, να βελτιώσουμε την υπάρχουσα πραγματικότητα, για μια κοινωνία που θα μεταχειρίζεται τα άτομα με αναπηρία ανάλογα με τις ικανότητες και τη θέλησή τους να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή.
Αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, τον καλύτερο γιορτασμό της ημέρας .
Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2006
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΖΑΜΠΑΖΗ
Ευρωβουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ.