Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση δημοσιεύτηκε στη «Ναυτεμπορική», την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, και αφορά ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «Nέοι επιχειρηματίες», που προσφέρει ευκαιρίες απόκτησης γνώσεων και εμπειριών σε νέους επιχειρηματίες.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες και παρουσιάστηκε στο Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), το οποίο είναι μία από τις 22, συνολικά, κοινοπραξίες, υλοποίησης του προγράμματος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Το πρόγραμμα «Erasmus, Nέοι επιχειρηματίες», επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των νέων και των έμπειρων επιχειρηματιών, διευκολύνει την πρόσβαση σε νέες αγορές, συμβάλλει στη δικτύωση των ανθρώπων των επιχειρήσεων και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και επιτρέπει στους πεπειραμένους επιχειρηματίες να αναπτύξουν νέες εμπορικές σχέσεις και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις ευκαιρίες σε άλλη χώρα της Ε.Ε.
Ειδικότερα, νέοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα θα ταξιδεύσουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εργαστούν δίπλα σε έναν έμπειρο διευθυντή μικρομεσαίας επιχείρησης, ενώ ώριμα στελέχη της αγοράς έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν επιχειρηματικούς εταίρους.
Με τον τρόπο αυτό, τους δίδεται αφενός η ευκαιρία να συνεργαστούν με έμπειρους επιχειρηματίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να μάθουν την επιχειρηματική κουλτούρα που υπάρχει σε αυτές τις χώρες, και αφετέρου να μπορέσουν να βρουν άλλες αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτική φάση, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω διαδικτύου ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου και αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όσοι διατηρούν μια επιχείρηση τα τελευταία 3 μόνο χρόνια ή σκέφτονται να ανοίξουν μία ΜΜΕ. Το μέγεθος της επιχείρησης ή ο τομέας δράσης της δεν παίζει ρόλο για την αίτηση.
Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να φιλοξενήσουν στους κόλπους της επιχείρησής τους κάποιον από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την ανάλογη αίτηση. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν είτε με το ΕΤΕΠ-Κ είτε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Οι δύο παραπάνω φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα εξετάσουν τις αιτήσεις, θα συνδυάσουν την προσφορά και τη ζήτηση και θα προτείνουν στο κάθε ενδιαφερόμενο συγκεκριμένες επιλογές.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Μαΐου, ενώ η πιλοτική φάση του προγράμματος αναμένεται να λήξει τον ερχόμενο Αύγουστο. Ωστόσο, το πρόγραμμα ενδέχεται να προκηρυχθεί ξανά το καλοκαίρι.
Συνήθως, όταν διαβάζουμε είδηση για τέτοια προγράμματα αναρωτιόμαστε κατά πόσο οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να συμμετέχουν.
Και βέβαια μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι με αναπηρίες σε όλα αυτά τα προγράμματα, γιατί στο πλαίσιο της Ε.Ε. όλα τα προγράμματα λειτουργούν με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης οι άνθρωποι δεν διακρίνονται ως προς την αναπηρία, το φύλο και τις πεποιθήσεις.
Οι πολιτικές και οι νομοθεσίες για την ίση μεταχείριση είναι ό,τι καλύτερο μας έχει προσφέρει η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., γιατί είναι το σπουδαιότερο εργαλείο για την άρση των διακρίσεων, όχι μόνο στο χώρο της εργασίας, αλλά και γενικότερα στις κοινωνίες, στις οικονομίες και τις πολιτικές.
Όσο ειδικεύονται οι πολιτικές και νομοθεσίες για την ίση μεταχείριση και την απαγόρευση των διακρίσεων, τόσο περισσότερο θα ανοίγουν οι δρόμοι για να μπορεί να ανθίσει το κάθε λουλούδι, ακόμα και εάν αυτό το λουλούδι επιβαρύνεται από κάποια αναπηρία…
Χωρίς επιφυλάξεις πλέον, η συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρίες σε όλα αυτά τα προγράμματα είναι εφικτή και νόμιμη. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον άνθρωπο που πληροί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα, ακόμη και όταν αυτός ο άνθρωπος ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Το πρόβλημα βρίσκεται στη διάθεση της κοινότητας των ανθρώπων με αναπηρίες να αξιοποιήσει τα εργαλεία που παρέχονται από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες και πολιτικές.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Φεβρουάριος 2009