Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 26-8-2008 ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου ανακοίνωσαν ότι εξασφαλίσθηκαν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μέχρι το τέλος του 2010.
Το ύψος της χρηματοδότησης φθάνει τα 180 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η ανακοίνωση του ΑΠΕ συνεχίζει και αναφέρει πως: Η συνέχιση της λειτουργίας των Προγραμμάτων αυτών, με τα οποία παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι σε άτομα που έχουν σχετική ανάγκη και διευκολύνεται η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τη λειτουργία των Προγραμμάτων, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των άμεσα ωφελούμενων ατόμων (ηλικιωμένων, ΑμεΑ, κ.λ.π.), δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να αποδεσμευθούν από τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των άλλων ατόμων που χρειάζονται την φροντίδα στο σπίτι και ενισχύονται οι τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούσε μέχρι τις 31-7-2007 πιλοτικά, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Μετά από αίτημα της Ελλάδας και διαπραγματεύσεις που έγιναν από το ΥΠ.ΟΙ.Ο. με την Ε.Ε., παρατάθηκε η χρηματοδότησή του έως τις 31-8-2008. Το Πρόγραμμα τίθεται πλέον σε τακτική βάση, με ένα νέο νομικό, κανονιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο.
Η ανακοίνωση του ΑΠΕ ολοκληρώνεται με το εξής: Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου με κοινή δήλωσή τους, τόνισαν τα εξής: «Η συνέχιση των Προγραμμάτων που αφορούν τη φροντίδα στο σπίτι ατόμων που έχουν ανάγκη και τη διευκόλυνση της ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, με τη δημιουργία νέου πλαισίου λειτουργίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων, εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Η Κυβέρνηση έχει λάβει τα τελευταία χρόνια σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής, τα οποία συμπληρώνονται με νέες πρωτοβουλίες. Η εξασφάλιση των πόρων για τη συνέχιση των Προγραμμάτων αυτών, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αποδεικνύει την κοινωνική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής».
Εάν διαβάζουμε καλά, τότε από Δευτέρα μπορούμε να επισκεφτούμε το «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΗΦΗ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της γειτονιάς για να εξυπηρετηθούμε;
Προφανώς δεν είναι έτσι, γιατί κανένα από τα παραπάνω δεν είναι κάτι καινούργιο. Όλα λειτουργούν εδώ και χρόνια, όμως δεν εξυπηρετούν ανθρώπους με αναπηρίες. Τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» δημιουργήθηκαν μόνο για ηλικιωμένους, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι ελάχιστοι και το διάστημα που εξυπηρετούν τα βρέφη και τα νήπια δεν είναι επαρκές για να μπορέσουν οι μητέρες (με αναπηρίες) να εργαστούν, και βέβαια τα ΚΗΦΗ δεν είναι πάντα προσβάσιμα στους ηλικιωμένους με αναπηρίες.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2008 όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν γεμίσει με ανακοινώσεις για τη διακοπή της χρηματοδότησης αυτών των φορέων. Στις περισσότερες από τις ανακοινώσεις αναφέρονται και οι ΑμεΑ ως χρήστες αυτών των προγραμμάτων, μολονότι είναι γνωστό στους κύκλους των αναπήρων πως δεν παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης.
Μήπως θα πρέπει να σοβαρευτούμε ως έθνος και ως πολιτισμός;
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι πως για όλα αυτά τα παραπάνω το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το http://www.disabled.gr/ μπορούν να κατηγορηθούν για συκοφαντική δυσφήμηση, και όχι μόνο να κατηγορηθούν, αλλά και να καταδικαστούν, γιατί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ο υπουργός και ο υφυπουργός οικονομίας και οικονομικών έχουν δίκιο και όλα είναι έτσι όπως έχουν γραφτεί από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δυστυχώς στην Ελλάδα ζούμε σε δύο πραγματικότητες: Στην πραγματικότητα των πολιτικών, των θεσμών, των νόμων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (από τη μια) και στην πραγματικότητα των ανθρώπων με αναπηρίες (από την άλλη) – και μεταξύ αυτών των δύο εξίσου αληθινών πραγματικοτήτων υπάρχει μια τεράστια διάσταση και έλλειψη σεβασμού και υπευθυνότητας.
Αυστηρά νομικά, πολιτικά και θεσμικά, είναι πραγματικά έτσι όπως αναφέρονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δεν αποκλείεται στο επίπεδο της πολιτικής διοίκησης να υπάρχει συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (και των αναπηρικών κοινωνικών εταίρων) έστω και σε συμβουλευτικό επίπεδο. Η δημοκρατία, οι θεσμοί και οι νόμοι λειτουργούν. Οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν και «καίνε» τον χρόνο τους σε επιτροπές από υπουργείο σε υπουργείο για το καλό του ελληνικού λαού.
Όμως, στην πράξη, οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν έχει τύχει ποτέ να επισκεφτούν κάποια από τα παραπάνω προγράμματα ούτε έχει τύχει ποτέ να γνωστοποιηθούν αυτά τα προγράμματα στους λεγόμενους αναπηρικούς κύκλους.
Παρά την ουσιαστική απουσία ΑμεΑ από τα εν λόγω προγράμματα, οι ΑμεΑ χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά, χωρίς κανένας να δείχνει την ευαισθησία για ήπιους πολιτικούς τόνους και τρόπους και για πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα – γιατί ο ήπιος πολιτικός λόγος είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και υπευθυνότητας.
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος όπου οι αριθμοί και η στατιστική των θεσμών και των νόμων ευημερεί, ενώ την ίδια στιγμή η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες δεινοπαθεί…
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Αύγουστος 2008