Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα συγκαταλέγονται στη Νευροτεχνολογία. Στοχεύοντας σε ανθρώπους με νευρολογικές ασθένειες και δυσλειτουργίες, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία ενός παράλυτου άκρου, να αναβαθμίσουν τη διαδικασία της αποκατάστασης ή να μπλοκάρουν τον χρόνιο πόνο.
Οι πρωτοπόροι σε αυτή την βιομηχανία, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, επενδυτών, επιστημόνων, ερευνητών και καταναλωτών, συναντήθηκαν πρόσφατα στη Νότια Καλιφόρνια για το ετήσιο forum των πρωτοπόρων στη Νευροτεχνολογία. Σε αυτό το forum παρουσιάστηκαν μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που βρίσκονται στην αιχμή της εξέλιξης και λίγο πριν την εισαγωγή τους στην αγορά, κάτι που υπολογίζεται ότι θα φέρει 20-22% ανάπτυξη στον κλάδο.
Αυτές οι νευροτεχνολογίες δεν στοχεύουν στη θεραπεία. Αντίθετα, είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν δευτερεύοντα συμπτώματα, να δώσουν επιπλέον ανεξαρτησία ή να βοηθήσουν στη διαδικασία της αποκατάστασης.
Υπάρχουν 3 εφαρμογές νευροτεχνολογικών συστημάτων: εμφυτεύματα, εξωτερικές εφαρμογές και υβριδικά συστήματα.
Τα εμφυτεύματα απαιτούν χειρουργείο, γιατί ολόκληρο το σύστημα εμφυτεύεται μέσα στο σώμα. Αντίστοιχα, τα εξωτερικά συστήματα εφαρμόζονται εκτός του ανθρώπινου σώματος ή πάνω στην επιδερμίδα. Τα υβριδικά συστήματα περιέχουν στοιχεία και από τα δύο αυτά συστήματα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα εμφυτεύματα αναπτύσσονται εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, οι βηματοδότες καρδιάς, που είναι μια συνηθισμένη πλέον τεχνολογία, τα υλικά έχουν γίνει πιο ασφαλή και διαρκούν για μεγάλο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα.
Οι νευροτεχνολογίες δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για θεραπευτικές συσκευές και αγωγές πρέπει να συνυπολογίσουν το χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσουν και το κόστος που απαιτείται. Είναι προτιμότερο να υπάρχει επίβλεψη από έναν εξειδικευμένο θεραπευτή.
Έχοντας αυτά υπόψη, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.
Διαχείριση κύστης
Το πρώτο ζήτημα για όσους έχουν κάκωση νωτιαίου μυελού είναι η λειτουργία της κύστης. Με 4 βασικά συστήματα διέγερσης για τη διαχείριση κύστης (διέγερση του κνημιαίου νεύρου, του μυ της κύστης, του ιερού νεύρου και του πυελικού εδάφους) υπάρχουν διάφορες επιλογές στην αγορά για τους καταναλωτές.
Η Medtronic προσφέρει την συσκευή Intersim, ειδικά για τη διαχείριση της ακράτειας ούρων, ενώ τώρα ερευνούν την ίδια συσκευή για την ακράτεια στο έντερο. Με πολλούς ανταγωνιστές ήδη στην αγορά στο αντικείμενο της πυελικής διέγερσης, ετοιμάζεται μια νέα συσκευή που στοχεύει να λειτουργεί σαν να έχει κάποιος τον ουρολόγο δίπλα του.
Ένα νέο σύστημα που είναι ήδη σε στάδιο κλινικής δοκιμής είναι η διέγερση του αιδοιϊκού νεύρου. Πρόκειται για πλήρες εμφύτευμα με σκοπό την διαχείριση της εκκένωσης της κύστης. Είναι όμως ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια δοκιμής, επομένως δεν γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του προς το παρόν.
Λειτουργία παράλυτων άκρων
Τα τελευταία χρόνια δύο εταιρείες με εξειδίκευση στην πτώση πέλματος, Bioness και Innovative Neurotronics, συναγωνίζονται στην αγορά των ΗΠΑ μια καινούρια, την Odstock, που προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι. Ένα πλεονέκτημα γι’ αυτές τις εταιρίες είναι η κάλυψη της δαπάνης που γίνεται πλέον από την ασφάλεια υγείας σε περιπτώσεις πτώσης πέλματος που προκύπτουν από κάκωση νωτιαίου μυελού.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 4 εταιρείες που ανταγωνίζονται, και μια καινούργια που προσπαθεί να μπει στην αγορά. Το Neurostep, ένα εμφύτευμα διέγερσης για την πτώση του πέλματος πρόσφατα πήρε έγκριση από το CE (Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας).
Διαχείριση του χρόνιου πόνου
Υπάρχουν 3 συστήματα που κυριαρχούν στο χώρο της διέγερσης της σπονδυλικής στήλης: της Medtronic, του St. Jude Medical και της Boston Scientific. Το κάθε ένα έχει μπει ήδη σε μια δυναμική πορεία προώθησης στην αγορά, προσφέροντας πολύτιμες ενημερωτικές πληροφορίες στους καταναλωτές για την συσκευή, καθώς και τρόπους επικοινωνίας με ανθρώπους που την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει.
Εξωτερικά συστήματα διέγερσης, όπως οι μονάδες TEN, υπάρχουν ακόμα στην αγορά, αλλά οι νέες εξελίξεις είναι λίγες και σποραδικές. Ωστόσο, υπάρχει μια νέα θεραπευτική συσκευή του χρόνιου πόνου που κερδίζει έδαφος από την Biowave. Αυτή η εξωτερική συσκευή στοχεύει στον βαθύτερο ιστό για την μείωση του πόνου και την ταχύτερη αποκατάσταση. Χρησιμοποιείται από τις ομάδες των NFL και MLB για να θεραπεύουν τους αθλητές.
Άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου
Μια εναλλακτική λύση με τη συσκευή CPAP για την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου προσφέρουν πλέον οι εταιρείες νευτοτεχνολογίας. Αντί για μεγάλες και θορυβώδεις συσκευές, χρησιμοποιείται ηλεκτρική διέγερση που καθαρίζει τους αεραγωγούς του χρήστη. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν 2 εμφυτεύματα που αναπτύσσονται. Η Apnex Medical διερευνά την υπογλώσσια νευροδιέγερση. Ένα δεύτερο προϊόν για την άπνοια που βρίσκεται στα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών είναι το Imthera, από μια καινούρια εταιρεία από την Καλιφόρνια, που χρησιμοποιεί ένα εμφυτευμένο ηλεκτρόδιο το οποίο διεγείρει την γλώσσα και έτσι ανοίγει τον αεραγωγό.
Έλεγχος συσκευών με τον εγκέφαλο
Η κλινική δοκιμή του BrainGate2 ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, στα πλαίσια μιας ευρύτερης ερευνητικής προσπάθειας, με απώτερο σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους με κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικό, μυϊκή δυστροφία, πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, ακρωτηριασμό και άλλες αναπηρίες, να αποκαταστήσουν ως ένα βαθμό την κινητικότητα, την επικοινωνία και την ανεξαρτησία τους.
Το BrainGate αποτελεί μια πειραματική τεχνολογία που έχει στόχο να ανιχνεύσει τα σήματα του εγκεφάλου και να επιτρέψει σε ανθρώπους με παράλυση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σήματα ώστε να ελέγξουν κάποιες υποστηρικτικές συσκευές. Το σύστημα αναπτύσσεται από μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα με ειδικούς στη νευρολογία, την μηχανολογία και την πληροφορική από το Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο Brown, το Ιατρικό Κέντρο Providence VA και άλλα ερευνητικά ιδρύματα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Νευροτεχνολογία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.neurotechnetwork.org
Προσοχή: Οι τεχνολογίες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο και στην ιστοσελίδα δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για όλους. Είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και να ζητήσετε σχετική αξιολόγηση.
Απόδοση στα ελληνικά: Γεωργία Φύκα, Κοινωνική Λειτουργός