Πειράματα με τη… στύση τους κάνουν οι Ελληνες, ιδιαίτερα τους «θερμούς» μήνες του καλοκαιριού, καθώς μελέτη έδειξε ότι ένας στους τέσσερις άνδρες που εμφανίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας έχει δοκιμάσει εμπειρικά ένα ή περισσότερα χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία πριν καταφύγει στο γιατρό, για τα οποία ενημερώθηκε μέσω Ιντερνετ ή φίλων!
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη των τηλεφωνημάτων στην Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου (210-7233102), σύμφωνα με την οποία το 27% των ανδρών που τηλεφώνησαν για πληροφορίες και ενημέρωση για θέματα στυτικής δυσλειτουργίας το τελευταίο εξάμηνο είχαν δοκιμάσει με δική τους πρωτοβουλία ανεπιτυχώς να βοηθηθούν με ένα, δύο ή τρία από τα κυκλοφορούντα φάρμακα κατά της αδυναμίας στύσης.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η ανεξέλεγκτη και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση των φαρμάκων αυτών αυξάνει σε ποσοστό άνω του 35% τους καλοκαιρινούς μήνες, που λόγω διακοπών και αλλαγής στον τρόπο ζωής, πολλοί άντρες αναζητούν γρήγορες λύσεις για το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, επισημαίνει στην «Ε» ο Ζήσης Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – Ανδρολογίας, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου (www.sexmedic.gr).
Προσθέτει ότι η χρήση των φαρμάκων χωρίς ιατρική οδηγία αφορά άνδρες όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από το μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο.
Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνονται και από τους άνδρες που επισκέπτονται τους ειδικούς γιατρούς και οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το αρνητικό αποτέλεσμα των φαρμάκων. Από τους άνδρες που χρησιμοποιούν ανεπιτυχώς τα φάρμακα, το 40% δηλώνει ότι ενημερώθηκε μέσω Ιντερνετ για την αθωότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, ενώ ένα ποσοστό 22% ενημερώθηκε από φίλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα για τη στύση κανονικά χορηγούνται από τα φαρμακεία με την προσκόμιση ιατρικής συνταγής.
Γιατί όμως ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανδρών δηλώνει έλλειψη αποτελεσματικότητας των φαρμάκων;
«Πρώτον», απαντά ο κ. Παπαθανασίου, «γιατί δεν ελέγχθηκε ιατρικά η αιτιολογία του προβλήματος στύσης. Δεύτερον, γιατί δεν τεκμηριώθηκε σωστά η ένδειξη χρήσης των φαρμάκων. Τρίτον, γιατί δεν χορηγήθηκαν στη σωστή δόση και στο σωστό χρόνο λήξης. Τέταρτον, γιατί άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο άνδρας αναστέλλουν τη δράση των φαρμάκων. Πέμπτον, γιατί ενδεχομένως το αίτιο που προκαλεί το πρόβλημα στύσης είναι μεγαλύτερο από τη δυνατότητα των φαρμάκων».
Δεν είναι όμως περίεργο τόσοι πολλοί άνδρες με στυτική δυσλειτουργία να προτιμούν να δοκιμάσουν μόνοι τους ένα φάρμακο, παρά να ζητήσουν τη γνώμη ειδικού γιατρού;
«Πολλοί άνδρες», εξηγεί ο κ. Παπαθανασίου, «νιώθουν άβολα να συζητήσουν με το γιατρό τόσο προσωπικά θέματα. Πολλοί πιστεύουν ότι η ενημέρωση μέσω Ιντερνετ είναι αρκετή για να υποκαταστήσει την ιατρική συμβουλή. Παράλληλα, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα φάρμακα για τη στύση, τα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο, που ενθαρρύνουν τη χρήση των φαρμάκων, χωρίς να τονίζουν όσο πρέπει την ανάγκη ιατρικής οδηγίας. Επίσης, οι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί ή και η έλλειψη χρόνου».
Είναι λάθος η ανεξέλεγκτη χρήση των φαρμάκων για τη στύση, σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου, καθώς «η τυχαία χρήση τους στερεί από τον άνδρα τη δυνατότητα μεγιστοποίησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Τα φάρμακα παρουσιάζουν αντενδείξεις και παρενέργειες, ενώ πολλές φορές απαιτούνται και άλλα συμπληρωματικά μέτρα για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας και ας μην ξεχνάμε ότι οι θεραπευτικές ανάγκες του κάθε άνδρα είναι διαφορετικές. Η πολιτεία έχει ορίσει τη χορήγηση των φαρμάκων με ιατρική συνταγή, για όλους τους παραπάνω λόγους!».
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/08/2006